0 0
Csokoládé-körte tart

Csokoládé-körte tart

Elkészítés

Megoszt

Mint egy illatos, fahéjas, körtés csokihajó – körte vitorlával, olyan ez a csoki tart. Több lépésből áll, de nem bonyolult elkészíteni ezt a finom karamellás, csokis, körtés desszertet, amivel boldogan hajózunk át a nyárból a télbe.

Omlós tészta (22 cm-es kapcsos torta forma):

  • 150 g liszt
  • 100 g vaj
  • 50 g porcukor
  • 1 db tojás sárgája

A lisztet porcukorral elkeverjük, hozzáadjuk a vajat és elkezdjük összedolgozni az összetevőket. Mikor kezd lassan összeállni akkor még a tojás sárgáját is hozzáadjuk. Vigyázzunk, nehogy túlgyúrjuk, ahogy összeáll a tészta nem kell tovább dolgozni vele. Hűtőben fél órát pihentessük a tésztát. Fél óra elteltével kb. 3 mm vastagra nyújtjuk kör alakban, és a tortakarika aljába helyezzük. Villával megszurkáljuk és 1 órára mehet vissza a hűtőbe pihenni, azért hogy sütés közben ne ugorjon majd össze. 170 fokra előmelegítjük a sütőt és 15 perc alatt kisütjük, végül hagyjuk teljesen kihűlni.

Körte betét:

  • 3-4 db körte
  • 1 ek barna cukor
  • diónyi vaj
  • fahéj
  • vanília
  • 2 db lapzselatin (5 g porzselatin)

Körtéket meghámozzuk, kivesszük a magházat és felaprítjuk.
Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, egy picit hagyjuk hevülni, majd belerakjuk az aprított körtét. Barna cukrot, fahéjat, vaníliát adunk hozzá és puhára pároljuk. Közben élvezzük a finom illatot.

 

Csokoládé delice:

  • 240 ml tejszín
  • 110 ml tej
  • 2 db egész tojás
  • 265 g csokoládé (min 60%)
  • 2 db lap zselatin

 

Csokoládét felaprítjuk. A 2 egész tojást egy edénybe tesszük és habverővel enyhén habosra keverünk.
A tejszínt a tejjel felforraljuk, mikor felforrt akkor apró adagokban hozzácsurgatjuk a tojásokhoz. Lassan végezzük ezt a munkafolyamatot, mert így megtörténik a hőkiegyenlítés és nem rántja össze a forró tej a tojásokat. Ez után ezt a  keveréket egy finom szűrőn keresztül a darabolt csokira öntjük. Hagyjuk 1-2 percig állni, hogy megolvassza, majd habverővel, végül pedig egy botmixerrel egyneműsítjük.

 

Karamell ganázs:

  • 50 g tejcsoki
  • 100 ml tejszín
  • 50 g cukor
  • 15 g vaj
  • csipet só

A tejszínt felforraljuk. A cukrot karamellizáljuk, lehetőleg lassan, nehogy megégjen a cukor, mert akkor keserű lesz. Beledobjuk a vajat, ha elolvadt, akkor hozzáöntjük a forró tejszínt és habverővel elkeverjük.
Szűrőn keresztül a tejcsokira öntjük és azt is simára keverjük. 4-5 órára hűtőbe helyezzük hogy teljesen kihűljön.

Összeállítás:

A körte töltelékhez keverjük hozzá az előre beáztatott és felmelegített zselatint.

A kihűlt omlós tészta közepére helyezzünk egy kisebb tortakarikát, ebbe töltjük körte töltelékünket. Tegyük hűtőbe hogy a töltelék kissé megdermedjen. Ha ez megtörtént, akkor a csoki délice-hez is hozzá adjuk a zselatint és ráöntjük a körtére. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Tálalás előtt a karamell ganázst lassú fordulaton kikeverjük, egy picit ki fog világosodni. Egy nagyon vékony díszítő csővel körkörös mozdulatokkal a tart szélére nyomunk.

Felszeleteljük, főzött körte darabokkal díszítjük (mintha kompótot főznénk, úgy készítjük el, csak a levét leszűrjük) és bambusz pálcikára tűzött körte chips-szel díszítjük. Körte chips recept

Eszközök olcsón: Piactér – Aliexpress linkek

(Visited 380 times, 1 visits today)

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
Sacher torta málnával és tükörglazúrral
previous
Sacher torta málnával és tükörglazúrral
Cukrászkrém 2.
következő
Cukrászkrém 2.
  • 380 Megtekintés
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Sacher torta málnával és tükörglazúrral
previous
Sacher torta málnával és tükörglazúrral
Cukrászkrém 2.
következő
Cukrászkrém 2.

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás