1 0
Csokoládés  vaníliás szelet

Csokoládés  vaníliás szelet

Elkészítés

Megoszt

Csoki-vanília-csoki-vanília-csoki… és így tovább, szeletről szeletre. Könnyű, finom és nagyon ízletes!
Készítsétek el, kóstoljátok meg!

Csokis joconda piskóta (3 db 25 cm*29 cm)

  • 4 db egész tojás
  • 100 g cukor A
  • 150 g mandula liszt
  • 37 g kakaópor
  • 35 g liszt
  • 30 g olvasztott vaj
  • 3 db tojásfehérje
  • 90 g cukor B
  • csipet só

Konyhai robotgépbe helyezzük az egész tojásokat, a mandula lisztet a 100 g cukorral (A) együtt. Alaposan kikeverjük, hogy habos legyen. Ebbe kerül az átszitált kakaó és a liszt. A géppel simára keverjük, majd az olvasztott vajat már spatulával adjuk a keverékhez, amit laza mozdulatokkal forgatunk bele.

A tojásfehérjét, a maradék 90 g cukrot (B) és a csipet sót habbá verjük és finoman az előző masszába keverjük.

Ez a piskóta tészta három darab 25 x 29 cm-es sütőlapra vagy tepsire elegendő. Igyekezzünk egyenlően eloszlatni a kész mennyiséget. Légkeveréses sütőben 160 fokon 12-14 percig sütjük.

 

Vanília krém

  • 3 dl tej
  • 30 g vaníliás puding por
  • 1 tojás sárgája
  • 20 gr vaj
  • 50 g cukor
  • kikapart vanília
  • 3 dl felvert tejszín
  • 5 lapzselatin

A tejet a cukorral és a kikapart vaníliával feltesszük a tűzhelyre melegedni. A kimért pudingport és a tojás sárgáját és kb. fél dl langyos tejet botmixerrel simára keverjük. Ha felforrt a tej, hozzáadjuk ezt a keveréket. Forrásig főzzük. Üstben lassú keveréssel hűtjük, amikor nagyjából 60 fokos, hozzáadjuk a vajat és tovább hűtjük. A keverve hűtés előnye, hogy szép, egynemű krémet kapunk.

Hűtőben tovább hűtjük, fóliával a tetején, hogy ne bőrösödjön. Amikor már teljesen hideg, hozzákeverjük a felvert tejszínhabot. A zselatint hideg vízbe beáztatjuk és felolvasztva hozzá adjuk a krémünkhöz.

 

Ganage (ganázs)

  • 500 g étcsokoládé
  • 500 ml tejszín
  • 50 g glükóz szirup

Az egyik legegyszerűbb és leginkább sokoldalú cukrászati félkész termék. Használhatjuk sütemények töltésére, bevonására. Készülhet étcsokoládéból, tejcsokoládéból és fehér csokoládéból is. Jelen esetben étcsokoládét használunk.

A tejszínt és a glükóz szirupot felforraljuk, amikor kész, ráöntjük a csokilencsére (aprított csokoládéra). Egy két percig állni hagyjuk, hogy felolvadjon a csoki, majd óvatosan habverővel keverjük, hogy minél kevesebb levegő jusson bele. Botmixerrel is ajánlatos keverni, mert sima, egynemű és levegő mentes marad. Kihűtjük. Némely receptnél szoba hőmérsékletű állapotban használjuk (Nem túl szilárd, kenhető.)

 

Összeállítás

Legcélszerűbb állítható keretet használni a sütemény összeállításához.

Én az Aliexpressről rendeltem, mert sokkal olcsóbb, mint az itthon kaphatóak, minőségben pedig teljesen megfelelő.
Állítható, rozsdamentes sütemény keret

Osztható, állítható sütemény keret

 

Alulra egy piskótalap kerül, erre a vanília krém felét szépen rásímitjuk, majd behelyezzük a hűtőbe, amíg a ganázst előkészítjük.

Hűtőből kivéve, ráöntjük a ganázs réteget ami az elkészített ganázs 1/3 része. Ezt is betesszük egy kis időre a hűtőbe (kb. fél órára).

Újabb piskóta réteg következik, rá a vanília krém, amit a harmadik piskótával fedünk be. Ha maradt egy kis vanília krém, azt a tetejére kenhetjük. Legfelső rétegként a teljesen kihűlt ganázst sima 4 mm-es csővel végig csíkozzuk.

Csöveket és zsákot is az Aliexpressről rendeltem. Csőkészlet és habzsák

 

Meleg vízbe mártott késsel 3 x 6 cm-es szeletekre vágjuk.

A fotón szereplő szeletet fehércsokis gabonagolyóval díszítettük.

(Visited 4 250 times, 4 visits today)

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
Rumpuncs
previous
Rumpuncs recept
Citrom szelet tojáshabbal
következő
Citrom szelet tojáshabbal recept
  • 4 250 Megtekintés
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Rumpuncs
previous
Rumpuncs recept
Citrom szelet tojáshabbal
következő
Citrom szelet tojáshabbal recept

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás