Vaníliás alma szelet tejszínes borhabbal
Elkészítés
Ezzel az ízig vérig őszi szelettel senki nem nyúl mellé, ha úgy dönt, hogy hétvégére elkészíti. Finom friss almával, egy leheletnyi fehérborral és a mogyorós felverttel belopja magát a szívünkbe és a gyakran készítendő sütik listájára.
Készítsétek el, kóstoljátok meg!
Mogyorós felvert:
- 80 g vaj
- csipet só
- 4 db tojás sárgája
- 10 g étolaj
- 70 g cukor
- 130 g darált pirított török mogyoró
- 40 g liszt
- 4 db tojás fehérje
- 60 g cukor
A vajat sóval, étolajjal és 70 g cukorral elkezdjük habosítani. Egyesével hozzáadjuk a tojás sárgákat. Kimérjük a pirított darált török mogyorót és a lisztet és össze is keverjük.
Mikor a vaj jó kihabosodott, hozzáadjuk a mogyorós lisztes keveréket. A tojásfehérjéket közepes habbá verjük a 60 g cukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a vajas, tojás sárgájás, mogyorós részhez.
Ha szép egynemű a felvertünk, akkor egy sütőpapírral kibélelt lemezre kenjük. Ez a mennyiség egy 29*49 cm-es sütőlemezhez elegendő. 165 C° fokon légkeveréssel 12 perc alatt kisütjük.
Vaníliás alma töltelék:
- 500 g aprított alma
- diónyi vaj
- 1 db narancs héja és leve
- barna cukor ízlés szerinti mennyiség (kb. 1 ek.)
- fahéj
- 300 g cukrász krém (recept itt: Cukrászkrém 2.)
- 200 g tejszínhab
- 4 db lapzselatin (10 g por)
Az aprított almákat egy serpenyőben, diónyi vajon puhára pároljuk fahéjjal, barna cukorral, narancshéjjal és a levével együtt.
Ha meg puhult, egy szűrőbe öntjük és hagyjuk kihűlni és lecsepegni. Kikeverjük simára a cukrászkrémet, hozzáadjuk a tejszínhabot, majd a teljesen kihűlt almákat forgatjuk bele. A zselatin lapokat 7 percig jéghideg vízbe áztatjuk, felmelegítjük, és a krémhez adjuk.
Tejszínes borhab:
- 4 db tojás sárgája
- 120 g cukor
- 150 ml száraz fehér bor
- 300 g tejszínhab
- 5 db lap zselatin
4 db tojás sárgáját, a cukrot és a fehér bort vízgőz fölé helyezzük. Habverővel állandó keverés mellett habosítjuk és 80-82 fokig melegítjük.
Ez után egy konyhagép üstjébe öntjük és lassú fordulaton állandó keverés mellet kihűtjük. A zselatinokat jéghideg vízbe áztatjuk 7 percre. Közben, ha kihűlt a borhab, nagyon óvatosan hogy minél kevésbé törjön, beleforgatjuk a tejszínhabot és végül a felolvasztott zselatint.
Összeállítás:
A mogyorós felvertet elfelezzük. Az egyik felét egy állítható keretbe rakjuk. Erre kerül a vaníliás-almás töltelék.
Szépen egyenesre igazítjuk, majd lefedjük a felvertünk másik felével és berakjuk a hűtőbe, egy kicsit kihűlni (könnyebb lesz vele dolgozni a továbbiakban). Ez idő alatt elkészítjük a borhabot. Amikor elkészültünk vele, kivesszük a félkész szeletünket és ráöntjük. Szép simára elegyengetjük, majd mehet vissza a hűtőbe egy éjszakára, de minimum 4-5 órára hogy megkössön a zselatin.
A tetejét fahéjas kakaóval szórjuk meg.
1 Comments Hide Comments
szia,az lenne a kérdésem,hogy ez a borhabos sütemény birja-e a fagyasztàst?szeretném a tetejét karamellglazurral bevonni és ezért szeretném a fagyoba tenni 1 oràra kb,köszönöm szépen