Tiramisu szelet körtével
Elkészítés
A Tiramisu önmagában is nagyon finom, de mi most megbolondítottuk egy kis körtével. Remek szelet született belőle, amit érdemes elkészíteni!
Csokis piskóta:
- 4 db tojás sárgája
- 4 db tojás fehérje
- 120 g cukor
- 120 g liszt
- 40 g olvasztott vaj
A tojás sárgáját kihabosítjuk, és félre tesszük. A tojás fehérjét és a cukrot közepes keménységű habbá verjük. Laza mozdulatokkal hozzákeverjük a tojás fehérje habot a tojás sárgájához, majd hozzáadjuk a lisztet is. Úgy keverjük el benne, hogy minél kevésbé essen össze a hab. Végül az olvasztott vajat is belecsurgatjuk. Egy 29*49 cm-t tepsit kibélelünk sütőpapírral. Erre szép egyenletesen kikenjük a piskóta masszánkat. 165 fokon 11 percig süssük légkeverésen.
Baba piskóta:
- 5 db tojás sárgája
- 5 db tojás fehérje
- 180 g cukor
- 200 g liszt
- kristálycukor és porcukor a szóráshoz
Elfelezzük a cukrot és az egyik felét a tojás fehérjével, a másik felét pedig a tojás sárgájával habosítjuk ki. Óvatosan, a két habosított masszát összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet. Sütőpapírt helyezünk egy tepsire amire egy habzsákból sima csővel babpiskóta formára nyomjuk ki a masszát. Ha megvagyunk ezzel, akkor megszórjuk cukor és porcukor keverékével. 170 fokon 20 percig sütjük.
Párolt körte:
- 10-12 db körte
- 100 g cukor
- 50 g vaj
- fahéj
A körtéket meghámozzuk, kivágjuk a magházakat és felaprítjuk. Egy serpenyőben vajat hevítünk és cukorral meg a fahéjjal puhára pároljuk. Mikor megpuhult akkor elkészült, nem kell a levét teljesen elfőzni, jó szolgálatot tesz majd, ha piskótára rakjuk és beszívódik, mert szaftosabbá fogja tenni a szeletünket.
Mascarpone krém:
- 7 db egész tojás
- 250 g cukor
- 750 g mascarpone sajt
- 1200 g tejszínhab
- 15 db lapzselatin (32,5 g por)
Az egész tojásokat és a cukrot vízgőz felett habverővel, állandó keveréssel kb. 80 fokig melegítjük. Ez után egy konyhagép üstjébe rakva, alacsony fordulaton, folyamatosan keverve kihűtjük. Nagyon fontos hogy teljesen lehűljön, mert ha nem, akkor a krémünk elfolyhat és a zsiradék is kicsapódhat a mascarpone-ból. Ha a tojásos massza lehűlt, a zselatinokat hidegvízbe áztatjuk. A mascarpone-t egy üstben habverővel simára keverjük, majd több adagban hozzákeverjük a tojásos masszát. Simára keverjük és mehet hozzá a tejszínhab, végül a felolvasztott zselatin.
Összeállítás:
Áztató lé a babapiskótához:
- liter forró vízbe 2-3 evőkanál instant kávé
- 200 g cukor
- rum ízlés szerint
A piskóta lapot egy keretbe helyezzük, ami lehet állítható vagy fix keret is. A recept 29*49*5 cm nagyságú keretre elegendő. A piskóta lapra önjük a párolt körtét és egy hajlított kenőkéssel elsimítjuk, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Amikor ez megtörtént, a körtére kenünk egy réteg krémet. Erre rakjuk majd a beáztatott babapiskótánkat.
A babapiskótákat kávé, cukor és rum keverékébe áztatjuk be, jó alaposan, majd szépen sorban a mascarpone krémre helyezzük. Ezt befedjük a maradék krémmel, de hagyhatunk díszítésre is, ha úgy döntünk. Nem feltétlen kell teljesen simára kenni, lehet rusztikusra hagyni. Mehet a hűtőbe egy éjszakára. Szeletelés előtt leszórjuk kakaóporral. A szelet mellé Karamell szószt és karamell lapokat használtam díszítésnek.
Eszközök olcsón beszerezhetők az Aliexpressen:
Osztható, állítható sütemény keret