Avokádó-lime cheesecake
Elkészítés
Az avokádó nem tipikus desszert alapanyag, de ebben a cheesecake-ben a lime ízével kiegészítve igazán izgalmas lett!
Készítsétek el, kóstoljátok meg!
Avokádó-lime cheesecake
Omlós tészta:
- 100 g liszt
- 20 g kakaópor
- 90 g vaj
- 60 g porcukor
- 1 db tojás sárgája
A száraz összetevőket (liszt, kakaópor és porcukor), elkeverjük egymással, majd a vajat is hozzáadjuk. Amikor kezd összeállni, akkor adjuk hozzá a tojás sárgáját. Csak addig kell gyúrni míg, összeáll. Körülbelül egy órát pihentessük hűtőszekrényben. Két sütőpapír között 3mm vastag lapot nyújtunk belőle. Egy 24 cm-es kapcsos tortaformában javaslom elkészíteni. A tortaforma méretűre vágjuk a kinyújtott tésztánkat, ráhelyezzük a formára és összekapcsoljuk. Megszurkáljuk néhány helyen, hogy majd sütéskor lehetőleg ne púposodjon. Ezt pihentetni célszerű legalább egy órát, azért hogy sütés közben ne ugorjon össze a tészta. 15 percig süssük 170 C° fokon. Hagyjuk kihűlni.
Avokádós cheese krém:
- 120 g avokádó (megtisztított és darabokra vágott)
- 150 ml folyékony tejszín
- 80 g cukor
- 250 g mascarpone sajt
- 2 db lime héja és kifacsart leve
- 150 g tejszínhab
- 1 evőkanál pirított pisztácia
- 6 db lap zselatin (15 g porzselatin)
Zselatinokat jéghideg vízbe áztatjuk. A megtisztított és összedarabolt avokádót a folyékony tejszínnel és a cukorral egy botmixer segítségével pépesre keverhetjük őket.
A cukor mennyisége változhat, attól függően, hogy milyenek, és mekkorák a lime-ok. Érdemes megkóstolni!
Mascarpone sajtot egy üstben kézi habverővel kikeverjük a lime héjával, levével és a pisztáciával együtt. Ehhez társítjuk az előzőleg péppé kevert avokádónkat és szépen elkeverjük egymással. Óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot és végül a felolvasztott zselatin kerül bele.
Tükörglazúr
- 75 ml víz
- 150 g cukor
- 150 g glükóz szirup
- 120 g sűrített tej
- 5 db lap zselatin
- 165 g fehér csoki
A vízből, cukorból és glükózból 103 C° -os cukorszirupot főzünk. Fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért fehér csokoládét. Óvatos mozdulatokkal simára keverjük. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő! Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele. Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük. Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben)
Összeállítás:
Amikor az omlós tésztánk kihűlt, akkor mehet a formába az avokádós cheese krém. Arra kell ügyelni, hogy a teteje amennyire lehet, szép sima és egyenes legyen, mert erre kerül a tükörglazúr. Tegyük a fagyasztóba 2-3 órára, nem kell, hogy teljesen kifagyjon, de a teteje legyen egy picit átfagyva, szebb és jobb lesz rajta a glazúr.
A fagyasztóból kikerülve mehet rá a fehér tükörglazúr. Nem szükséges a fagyasztóba vissza tenni, elég a sima hűtő. Kb. egy óra múlva szeletelhető. Isomalt csipkével és mogyoróval díszítettem.