Zsiráfmintás torta fehér csokival és málnával
Elkészítés
Egyszerűen is lehet látványos díszítést kreálni. Ennél a zebramintánál, a tükörglazúr mozgása és a rászitált kakaópor adja meg a mintázatot. Készítsük el a kezünk ügyébe a szitába a kakaót, öntsük a tortára a tükörglazúrt, gyorsan szitáljunk és gyönyörködjünk az eredmény kialakulásában!
Csokis daquisse (piskóta)
- 150 g tojás fehérje
- 90 g cukor
- 40 g liszt
- 25 g kakaópor
- 60 g mandula liszt
Kimérjük a lisztet, kakaót, a mandula lisztet és lazán összekeverjük őket.
A tojás fehérjét és a cukrot közepes keménységű habbá verjük, majd beletesszük a száraz összetevőket. Óvatosan sima masszává keverjük, betöltjük két darab 14 cm átmérőjű tortakarikába, úgy hogy az egyikbe 1/3 a másikba pedig 2/3 kerül. 160 fokon légkeveréssel 5-8 perc alatt kisütjük.
Málna töltelék:
- 200 g málna
- 40 g cukor
- 1 g pektin
- 20 g cukor
- 2 lap zselatin
A málnát és a 40 g cukrot elkezdjük alacsony hőfokon főzni egy órán át. Kimérjük a 20 g cukrot és elkeverjük benne, az 1 g pektint. Állandó keverés mellet hozzáadjuk a málnához és még 5 percig picit magasabb hőfokon főzzük. Közben jéghideg vízbe beáztatjuk a zselatint, és azt is a főzethez adjuk. A következő lépésként egy 14 cm átmérőjű, 2 cm magas karikát folpackkal becsomagolunk, a már kisült vastagabb piskódát ketté vágjuk, az egyik felét belehelyezzük, majd ráöntjük a málnatölteléket, utána ráhelyezzük a 14 cm-es piskótát, majd mehet a hűtőbe hogy kidermedjen.
Fehér csoki mousse
- 75 g fehér csoki
- 1 db tojás
- 3,5 dl tejszín
- 4 db lap zselatin
A zselatinlapokat jéghideg vízben leáztatjuk.
A fehér csokit a tojással 50-60 fokig vízgőz felett melegítjük, majd szoba hőmérsékletűre hűtjük. A folyamatot a tál jeges fürdőbe való állításával gyorsíthatjuk. Miután kihűlt, laza mozdulatokkal hozzáadjuk a félig felvert tejszínt, majd elkeverjük. A felázott zselatin töltés előtt kerül bele.
Tükörglazúr
- 75 ml víz
- 150 g cukor
- 150 g glükóz szirup
- 120 g sűrített tej
- 5 db lap zselatin
- 165 g fehér csoki
A vízből, cukorból és glükózból 103 C° -os cukorszirupot főzünk. Fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért fehér csokoládét. Óvatos mozdulatokkal simára keverjük. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő! Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele. Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük. Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben)
Összeállítás:
A szikikonformát egy olyan tálcára helyezzük, amivel együtt majd befér a fagyasztóba. Folyékony fehér mousse-t öntünk a formánk aljába. Belehelyezzük a málnatöltelékes piskótát, szépen eligazítjuk. Rátesszük a szilikonforma második részét, beleöntjük a maradék mousse-t, eligazítjuk a formában, ügyelve arra, hogy ne maradjanak buborékok a mousse és a forma között. Végül a vékonyabb piskótával zárjuk le. Betesszük be a fagyasztóba (kb. 12 órára). Amikor kifagy, felmelegítjük 35 fokra a tükörglazúrt, amit titánium dioxiddal festünk fehérre. Egy szitába előkészítjük a kakaóport. A formából kiemeljük a tortát, rácsra helyezzük, ráöntjük a tükörglazúrt és azonnal, amíg mozog a glazúr a tortán, rászitáljuk a kakaóport, hogy zsiráfmintás legyen.