• Home
  • Torta
  • Erdei gyümölcs mousse torta csokival és tükörglazúrral
0 0
Erdei gyümölcs mousse torta csokival és tükörglazúrral

Erdei gyümölcs mousse torta csokival és tükörglazúrral

Elkészítés

Megoszt

Az erdei gyümölccsel készült mousse torta megunhatatlan! Éppen ezért most egy újabb formában, újabb ízkombinációban hoztuk el Nektek. Az biztos, hogy ízekben bővelkedik, finom krémes és a külsejét tekintve is különleges. Tipp: készítsetek belőle rögtön két adagot, egyiket hétvégére, a másikat pedig karácsonyra. Az ünnepekig pihenjen a fagyasztóban, majd amikor már mindenki unja a bejglit, egyik reggel kapjátok elő, húzzátok át tükörglazúrral és ebéd után már fogyaszthatjátok is!

Erdei gyümölcs mousse torta csokival és tükörglazúrral
Erdei gyümölcs mousse torta csokival és tükörglazúrral

Piskóta

  • 1 tojás sárgája
  • 30 g liszt
  • 30 g cukor
  • 10 g olvasztott vaj
  • 1 tojás fehérje

A tojás sárgáját habverővel enyhén felhabosítjuk és félretesszük. A tojás fehérjét a cukorral habbá verjük és óvatosan hozzákeverjük a tojás sárgájához. Hozzászitáljuk a lisztet majd az olvasztott vajat is hozzá adjuk. Egy sütőpapírra habzsákból, sima cső segítségével, 22 x 7 cm –s téglaalap alakúra kinyomjuk a masszát. Kenőkéssel eligazítjuk.

160 C-ra előmelegített sütőben 11 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni.

 

Erdei gyümölcs alap

  • 300 g erdei gyümölcs keverék (lehet fagyasztott is)
  • 80 + 20 g cukor
  • 2 g pektin
  • 2 lap zselatin (5 g)

A gyümölcsöt 80 g cukorral, alacsony tűzön feltesszük főni. Kb. egy órán át nagyon lassan főzzük. Ez után 20 g cukorban elkeverjük a 2 g pektint, hozzáadjuk a főzethet és 5 percig nagyobb tűzön rotyogtatjuk.

Amikor elkészült, levesszük a tűzről, két felé osztjuk: 250 g a tortabetét lesz (ebbe kerül majd a lapzselatin), a többi pedig a mousse ízesítéséhez kell majd.

 

Ganage (ganázs)

  • 125 g étcsokoládé
  • 125 ml tejszín
  • 10 g glükóz szirup

A tejszínt és a glükóz szirupot felforraljuk, amikor kész, ráöntjük a csokilencsére (aprított csokoládéra). Egy két percig állni hagyjuk, hogy felolvadjon a csoki, majd óvatosan habverővel keverjük, hogy minél kevesebb levegő jusson bele. Botmixerrel is ajánlatos keverni, mert sima, egynemű és levegő mentes marad. Kihűtjük.

Erdei gyümölcs mousse

  • 100-125 g erdei gyümölcs alap (A két felé osztott gyümölcs főzet ide szánt része)
  • 1 tojás fehérje
  • pici só
  • 300 ml félig felvert tejszín
  • 4 lap zselatin (10 g)

A tojásfehérjét a pici sóval habbá verjük, hozzáforgatjuk az erdei gyümölcs alapot, majd a félig felvert tejszínt keverjük bele. A zselatint majd csak közvetlenül a betöltés előtt keverjük bele.

 

Tükörglazúr alaprecept

  • 75 ml víz
  • 150 g cukor
  • 150 g glükóz szirup
  • 120 g sűrített tej
  • 5 db lap zselatin
  • 165 g fehér csoki

 

A vízből, cukorból és glükózból 103 C° -os cukorszirupot főzünk. Fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért fehér csokoládét. Óvatos mozdulatokkal simára keverjük. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő! Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele. Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük. Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben)

 

Összeállítás

Egy állítható keretet beállítunk 7 x 22 cm méretűre. Az ekkorára vágott piskótát beleillesztjük a keretbe. Ráöntjük a ganázst, majd dermedésig hűtőbe tesszük. Állítható sütemény keret
Az erdei gyümölcs főzetbe beletesszük a hideg vízbe áztatott és felmelegített zselatint, majd amikor már nem meleg a főzet, akkor a ganázs tetejére kenjük és visszatesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen. Akár a fagyasztóba is tehetjük, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni a mousse töltésekor.

Összeállítjuk a mousse-t. Töltés előtt hozzákeverjük a hideg vízbe áztatott és felmelegített zselatint. A szilikon torta formát félig töltjük mousse-al. Szilikon torta forma

Hozzáütögetjük az pulthoz, hogy a buborékok távozzanak belőle.  A keretből kivágjuk a megdermedt többrétegű betétet és beleillesztjük a formába, úgy hogy a piskóta legyen felül, az képezi majd a torta alját. Ha szükséges pótoljuk ki formát mousse-al, vagy húzzuk le a felesleget. Egy éjszakára fagyasztóba tesszük.

Másnap áthúzzuk tükörglazúrral, ami az áthúzáskor maximum 35 C° lehet. Bármilyen szín használhatunk, ami kedvünkre való. Alkalmazzunk egy alapszínt, amihez 1-2 másikat adhatunk. Áthúzáskor hajszárítóval tudjuk márványosítani a színeket.

Minden eszköz megtalálható Aliexpressen: http://desszertmesek.hu/piacter-aliexpress-linkek/

 

(Visited 3 343 times, 2 visits today)

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
Szilvás karamellás szelet
previous
Szilvás karamellás szelet
Karácsonyi narancsos csoki torta
következő
Karácsonyi narancsos csoki mousse-torta tükörglazúrral
  • 3 343 Megtekintés
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Szilvás karamellás szelet
previous
Szilvás karamellás szelet
Karácsonyi narancsos csoki torta
következő
Karácsonyi narancsos csoki mousse-torta tükörglazúrral

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás