0 0
Csokoládé tart szelet málnával

Csokoládé tart szelet málnával

Elkészítés

Megoszt

Egy „egyszerű” csokoládé tart receptet hoztunk most nektek, királyi módon díszítve. Minden egyes összetevője más textúrájú, de a csokoládé és a málna összeillő íze összefogja ezt az alkotást. Roppanós és krémes, édes és savanykás nagyon szépen kiegészíti, és kiemeli egymást.

Omlós tészta

30 x 50 cm tepsire

  • 300 g liszt
  • 225 g vaj
  • 150 g kristálycukor
  • 2 db tojás

A szoba hőmérsékletű vajat és a kristálycukrot robotgép segítségével, keverőkarral összedolgozzuk. Hozzáadjuk a lisztet és végül a 2 db egész tojást. Egy órára hűtőbe helyezzük.
Két sütőpapír között kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. Nyújtófára tekerve, formaleválasztóval befújt tepsire helyezzük. Villával megszurkáljuk,  hogy ne púposodjon sütés közben. Pihentessük még egy órát, így kinyújtva a tepsin. Szebben megtartja a formáját és a nagyságát a tésztánk. 170 C-on 15 perc alatt készre sütjük.

 

Csokoládé töltelék

  • 800 g tejszín
  • 350 g tej
  • 5 egész tojás
  • 850 g étcsokoládé

A tojásokat egy üstbe ütjük. Kézi habverővel enyhén habosra keverjük. Közben feltesszük a tejszín és a tej keverékét és felforraljuk. Amikor felforrt, vékony sugárban egy keveset a tojáshoz csurgatunk. Ezt megismételjük még egyszer (a hőkiegyenlítés miatt). Simára keverjük, amiben segíthet a botmixer is. Ez után visszatesszük a tűzre. Óvatosan, lassú tűzön 80-82 fokig visszamelegítjük, de ne forraljuk, hogy ne csapódjon ki a tojás. Amikor elérte a hőfokot, szűrőn keresztül az összekockázott étcsokoládéra öntjük. 5 percig állni hagyjuk, majd a kihűlt omlós tésztára öntjük. Hűtőbe helyezzük, úgy hogy vízszintes legyen a felület, amire tesszük.

 

Csokis szivacs piskóta

  •  120 g tojás fehérje
  • 80 g tojás sárgája
  • 40 g liszt
  • 80 g porcukor
  • 15 g kakaó por

A tojásfehérje, tojássárgája és a porcukor megy a robotgépbe, enyhén habosra keverjük. A fordulatot lassúra véve hozzáadjuk a lisztben elkevert kakaóport is. Sima masszává keverjük majd finom szűrőn keresztül egy hab szifonba töltjük. Én az ISI-t nagyon szeretem, nagyon megbízható márka. Magyarországon az Aldiban lehet időnként patront venni hozzá. Három patront csavarunk bele, majd 10 perc pihentetés után 2 dl-es papír poharakba töltjük a pohár 1/3-ig. Még a pohárba adagolás előtt a papírpohár oldalának alsó harmadán késsel beleszúrunk, hogy a keletkező gőz ki tudjon áramolni.

Mikróba tesszük és kb. 40 másodperc alatt készre sütjük. Amikor kihűlt kivágjuk a pohárból és 2 cm-es darabokra tépkedjük, amit utána sütőben 50 C° fokon ropogósra szárítunk. Látványos eleme a tányérunknak. Ha nem csokisat készítünk, akkor a kakaó helyett tegyünk bele lisztet és színezéket. Finom ízhatást érhetünk el gyümölcsporokkal (málnapor) vagy nagyon apróra őrölt mogyoróval is.

 

Macaron

  • 225 g mandula liszt
  • 225 g porcukor
  • 40 g étkezési (kukorica) keményítő
  • 75 g tojás fehérje
  • 80 g tojás fehérje
  • 50 g cukor
  • 180 g cukor
  • víz
  • Fractal piros gél festék igény szerint

 

A 180 g cukrot annyi vízben, ami ellepi, 118 C° fokos szirupot főzünk belőle. Miközben a szirup fő, a 80 g tojásfehérjét az 50 g cukorral és a festék egy részével gyenge habbá verjük. Ha a szirup eléri a megfelelő hőfokot, az üst oldalára vékony sugárba csurgatva alacsony sebesség mellett hozzáadjuk a tojásfehérjéhez.

Amikor belekerült az összes szirup, a gépet nagy sebességre kapcsolva szoba hőmérsékletűre hűtjük a tojáshabot. Akkor jó a keverék, ha a habverőről csúcsosan visszahajlik.

Közben a mandulalisztet összekeverjük a porcukorral és az étkezési keményítővel (szárazon), majd hozzáadjuk a 75 g tojásfehérjét, a fennmaradó festéket, és marcipán keménységű masszává gyúrjuk.

A mandulás keverékünkhöz úgy adagoljuk a tojásfehérjés habot, hogy először egy harmadát keverjük bele, majd lassan hozzáadjuk a többit is. Akkor készült el, ha a spatuláról szalagosan folyik le. Az a jó macaron massza, amely a szilikon lapra nyomástól számítva 3-4 másodperc múlva felveszi a macaron formát. Ha nem terül, akkor keverni kell még picit, hogy hígabb legyen.

Habzsákkal segítségével, macaron-sütő szilikon lapra kinyomjuk az ismert formában (gyakorlottabbaknak a sima szilikon lap is megteszi). A kinyomott macaron-okat 1-2 órán keresztül szárítjuk. (olyan helyiségben, ahol magas a páratartalom több időre is szükség lehet)

Amikor megszáradt a teteje, érintésre bőrös tapintású, 150 C° fokon 15 perc alatt készre sütjük.

Kihűlés után töltjük meg.

 

Málnás macaron töltelék

  • 200 g málnapüré
  • 2 tojás sárgája
  • 50 g cukor
  • 300 g vaj

A pürét, tojássárgáját és a cukrot vízgőz felett állandó keverés mellett kb. 78-80 C° fokra melegítjük. Ekkor kezd habosodni és sűrűsödni. A tűzről levéve, hozzáadjuk a kockára vágott vajat és lassú keveréssel felolvasztjuk benne. Hűtőben kihűtjük, idő közben néhányszor átkeverjük.

 

Málnagél

  • 100 g málna
  • 300 ml víz
  • 5 g agar-agar

Minden összetevőt egy edénybe tesszük, majd felforraljuk. Amikor kihűlt, egy botmixxerrel pürésítjük, finom szűrőn átpasszírozzuk.

 

Málna mousse

  • 200 g málnapüré
  • 2 tojásfehérje
  • 80 g cukor
  • 200 g tejszín
  • 3 lap zselatin

A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, majd belekeverjük a málnapürébe. Ez után a tejszínhabot adjuk hozzá, végül az előzőleg hideg vízbe áztatott, és felolvasztott zselatint. Hűtőben tároljuk

 

Citrom chips

  • 5 db citrom
  • 350 g cukor
  • 300 ml víz

Alaposan mossuk meg és szeleteljük fel a citromot 2-2,5 mm vastagságúra (citromtól függ milyen vastagra, milyen a húsa).

Főzzük fel a szirupot és forrón öntsük rá a citromkarikákra, ügyelve arra, hogy minden citromkarika szirupban legyen. (Érdemes egy másik edényt, vagy szűrőt rátenni, hogy lenn tartsa a karikákat.) Mivel a citrusfélék héja keserű, ezért célszerű lecserélni a szirupot 1 óra múlva. Legalább két órán át kell áznia, de a legjobb, ha egy napig lubickol a szirupban, mert az íze is és az állaga is sokkal jobb lesz így.

A következő napon kivesszük a léből a citromkarikákat és szépen felsorakoztatjuk egy konyharuhára, hogy a felesleges szirup lecsepegjen. A tetején lévő felesleges nedvességet papír törlővel felitatjuk.

A következő lépésben egy szilikonlapra rakjuk és mehet a sütőbe. 65 C° fokon 3-4 óra alatt megfelelő állagúra szárad. Ügyeljük a sütő megfelelő szellőztetéséről. (Időnként nyissuk ki az ajtót, hogy a felesleges nedvesség távozzon. (Amelyik sütőnél állítható a páratartalom ott 0% -ra állítsuk be.

Az elkészült chipsek a szilikonlapról lehúzva felhasználásra készen állnak. Zárható dobozban sokáig eláll.

 

Összeállítás

Miután kihűlt a csokis tart szelet a hűtőben, megkezdhetjük az összeállítást. Mivel ez a tányérdesszert a szálloda egyik vacsorájának megkoronázása céljából készült, elég sok összetevőt tartalmaz.
Ha otthon szeretnénk valakinek kedveskedni pl. anyák napjára, vagy egyéb jeles eseményre, megtehetjük azt is, hogy az omlós tésztát és a csoki tölteléket készítjük csak el.

Amennyiben kiegészítjük málna géllel, vagy a bátrabbak macaronnal is próbálkozhatnak, akkor már egy ízben és látványban is elbűvölő desszertet alkothatunk, ami megállja a helyét bármilyen jeles eseményen.

 

 

(Visited 713 times, 1 visits today)

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
Eper túró alagút tükörglazúrral
previous
Epres-túrós alagút tükörglazúrral
Brownie szelet karamellel és kávéval
következő
Brownie szelet karamellel és kávéval
  • 713 Megtekintés
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Eper túró alagút tükörglazúrral
previous
Epres-túrós alagút tükörglazúrral
Brownie szelet karamellel és kávéval
következő
Brownie szelet karamellel és kávéval

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás