0 0
Bazsalikomos citrom tartlet

Bazsalikomos citrom tartlet

Elkészítés

Megoszt

Bazsalikomos citrom tartlet

A nyári melegben a habos, émelyítően édes sütemények helyett valami frissítőre vágyunk.  Ez a finom citromos tartlet télen-nyáron megállja a helyét! A citromtól frissítő, a bazsalikomtól pedig enyhén pikáns ízt kapunk. Vigyázat, függőséget okoz!

 

Tartlet tészta:

  • 235 g liszt
  • 120 g vaj
  • 90 g porcukor
  • 40 g mandula liszt
  • 1 db egész tojás

A lisztet, porcukrot és a mandula lisztet beletesszük a konyhagép üstjébe és keverőkarral elkezdjük keverni. Hozzáadjuk a kockára vágott vajat majd legvégül az egész tojást. Mikor a tészta összeállt, kivesszük az üstből és fél órára betesszük pihentetni a hűtőbe. Két sütőpapír között kb. 2-3 milliméteresre nyújtjuk, és pár percre a fagyasztóba tesszük (könnyebb vele dolgozni). Kiszúrjuk olyan nagyra, amekkora a tartlet forma alja, majd kb. 2 cm széles csíkot vágunk és a tartlet forma oldalát is kibéleljük. Óvatosan nekinyomjuk, méretre vágjuk úgy, hogy kifelé húzzuk a kést mert így neki nyomjuk a tésztát a formának. Az alját is apró mozdulatokkal egybe dolgozzuk. Végül a felesleget levágjuk a tetejéről. A szép kis kosárkát alufóliával kibéleljük és babot vagy rizst szórunk rá, hogy sülés közben megőrizze a formáját. (A formatartáshoz használt babot, tegyük el, mert még sokszor felhasználhatjuk) 160-170 fokon 15 perc alatt kisütjük. A sütési idő a tészta vastagságától is függ, nekünk eddig tartott de nem árt ellenőrizni a vaksütést hogy tényleg átsült-e. Amikor kihűlt, akkor óvatosan kés segítségével kiemeljük a formából.

Tartlet forma Aliexpressről olcsón

 

Töltelék:

  • 120 ml frissen facsart citromlé
  • 2 db nagyobb egész tojás
  • 180 g cukor
  • 250 g olvasztott fehér csoki
  • 350 g szobahőmérsékletű kockára vágott vaj
  • 1 evőkanál aprított friss bazsalikom

Citromlét a tojással és a cukorral vízgőz fölé rakjuk, és állandó keverés mellet besűrítjük és fel is habosítjuk (80-C°-ig). Levesszük a gőzről, hozzáadjuk az olvasztott fehér csokit, szépen simára keverjük, majd a vaj következik. Addig keverjük, még el nem olvad és végül a bazsalikom kerül bele.

 

Összeállítás:

A kihűlt formákba beletöltjük a citrom krémet, szépen elsimítjuk és berakjuk a hűtőbe, hogy kihűljön és megdermedjen a töltelék. Tálalás előtt lekenhetjük jégzselével.
Jégzselé recept itt: http://desszertmesek.hu/recipe/csokis-epres-tortacska-tukorglazurral/

Díszíteni a mering valamilyen formája (francia, olasz vagy svájci)
Recept itt: http://desszertmesek.hu/recipe/rakoczi-turos-tortacska/- ez

Bármelyik  ajánlott, mert  nagyon jó harmonizál a citrom ízével. És még valamilyen bogyós gyümölcs is nagyon szépen mutat rajta (piros ribizli, áfonya, málna stb.)

 

(Visited 850 times, 2 visits today)

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
Citromos macaron
previous
Macaron mákból, citrom töltelékkel
Sárgadinnye torta - sütés nélkül
következő
Sárgadinnyés torta – sütés nélkül
  • 850 Megtekintés
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Citromos macaron
previous
Macaron mákból, citrom töltelékkel
Sárgadinnye torta - sütés nélkül
következő
Sárgadinnyés torta – sütés nélkül

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás