Ananász kókusz tartlet
Elkészítés
A kókusz és az ananász összhangja már a Pina colada koktélnál bizonyított. Próbáljátok ki tartlet formában is!
Tart formát itt találsz: http://desszertmesek.hu/piacter-aliexpress-linkek/
Tart tészta
- 200 g liszt
- 120 g vaj
- 90 g porcukor
- 40 g mandula liszt
- 35 g kakaó por
- 1 db egész tojás
A lisztet, porcukrot, kakaót és a mandula lisztet beletesszük a konyhagép üstjébe és keverőkarral elkezdjük keverni. Hozzáadjuk a kockára vágott vajat majd legvégül az egész tojást. Mikor a tészta összeállt, kivesszük az üstből és fél órára betesszük pihentetni a hűtőbe. Két sütőpapír között kb. 2-3 milliméteresre nyújtjuk, és pár percre a fagyasztóba tesszük (könnyebb vele dolgozni). Kiszúrjuk olyan nagyra, amekkora a tartlet forma alja, majd kb. 2 cm széles csíkot vágunk és a tartlet forma oldalát is kibéleljük. Óvatosan nekinyomjuk, méretre vágjuk és az alját is apró mozdulatokkal egybe dolgozzuk. Végül a felesleget levágjuk a tetejéről. A szép kis kosárkát alufóliával kibéleljük és babot vagy rizst szórunk rá, hogy sülés közben megőrizze a formáját. (A formatartáshoz használt babot, tegyük el, mert még sokszor felhasználhatjuk) 160-170 fokon 15 perc alatt kisütjük, ha kihűlt, akkor óvatosan kés segítségével kiemeljük a formából.
Ananász töltelék
- 1 egész friss ananász
- 200 g + 50 g cukor vagy barna cukor
- 4 g pektin
- 4 lap zselatin
- rum ízlés szerint
Megtisztítjuk az ananászt, a közepét eltávolítjuk. Felkockázzuk és a 200 g cukorral lassú tűzön egy-másfél órát főzzük. A rumot is adjuk hozzá a főzés elején, nagyon finom ízt ad az ananásznak. Amikor majdnem kész, hozzáadjuk az 50 g cukorban elkevert 4 g pektint, azzal együtt még 5 percig nagyobb lángon főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a hideg vízbe áztatott zselatint. Ez után a kisült tartlet formákba adagoljuk.
Kókuszos mousse
- 100 g fehér csoki
- 3 tojás
- 100 g kókuszreszelék
- 60 g cukor
- 1 liter tejszín habbá verve
- 10 lap zselatin
A tojást, fehér csokit, kókuszt, cukrot vízgőz felett 50-60 C-ig felmelegítjük folyamatos keverés mellett. Ez után szoba hőmérsékletűre hűtjük (segíthetjük a folyamatot hideg vizes fürdővel) Finom mozdulatokkal, hogy a mousse habos textúráját megőrizzük, belekeverjük a felvert tejszínhabot, amihez hozzáadjuk az előzőleg 7 percre hideg vízbe áztatott majd felolvasztott zselatin lapot. Betehetjük egy fél órára a hűtőbe, hogy kicsit kezdjen dermedni a krém. Töltés előtt keverjük át.
Összeállítás:
Az ananász tölteléket már a kosárkákba adagoltuk, mikor meleg és folyós állagú volt. Amíg a mousse elkészült, a kosárkákban kihűlt a töltelék. Habzsákból tetszés szerinti csővel, csúcsos formába kinyomjuk kókusz mousse-t. Szeletelt mandulával és csoki forgáccsal díszíthetjük a látvány és az íz fokozása érdekében.