Csokoládé-körte tart
Elkészítés
Mint egy illatos, fahéjas, körtés csokihajó – körte vitorlával, olyan ez a csoki tart. Több lépésből áll, de nem bonyolult elkészíteni ezt a finom karamellás, csokis, körtés desszertet, amivel boldogan hajózunk át a nyárból a télbe.
Omlós tészta (22 cm-es kapcsos torta forma):
- 150 g liszt
- 100 g vaj
- 50 g porcukor
- 1 db tojás sárgája
A lisztet porcukorral elkeverjük, hozzáadjuk a vajat és elkezdjük összedolgozni az összetevőket. Mikor kezd lassan összeállni akkor még a tojás sárgáját is hozzáadjuk. Vigyázzunk, nehogy túlgyúrjuk, ahogy összeáll a tészta nem kell tovább dolgozni vele. Hűtőben fél órát pihentessük a tésztát. Fél óra elteltével kb. 3 mm vastagra nyújtjuk kör alakban, és a tortakarika aljába helyezzük. Villával megszurkáljuk és 1 órára mehet vissza a hűtőbe pihenni, azért hogy sütés közben ne ugorjon majd össze. 170 fokra előmelegítjük a sütőt és 15 perc alatt kisütjük, végül hagyjuk teljesen kihűlni.
Körte betét:
- 3-4 db körte
- 1 ek barna cukor
- diónyi vaj
- fahéj
- vanília
- 2 db lapzselatin (5 g porzselatin)
Körtéket meghámozzuk, kivesszük a magházat és felaprítjuk.
Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, egy picit hagyjuk hevülni, majd belerakjuk az aprított körtét. Barna cukrot, fahéjat, vaníliát adunk hozzá és puhára pároljuk. Közben élvezzük a finom illatot.
Csokoládé delice:
- 240 ml tejszín
- 110 ml tej
- 2 db egész tojás
- 265 g csokoládé (min 60%)
- 2 db lap zselatin
Csokoládét felaprítjuk. A 2 egész tojást egy edénybe tesszük és habverővel enyhén habosra keverünk.
A tejszínt a tejjel felforraljuk, mikor felforrt akkor apró adagokban hozzácsurgatjuk a tojásokhoz. Lassan végezzük ezt a munkafolyamatot, mert így megtörténik a hőkiegyenlítés és nem rántja össze a forró tej a tojásokat. Ez után ezt a keveréket egy finom szűrőn keresztül a darabolt csokira öntjük. Hagyjuk 1-2 percig állni, hogy megolvassza, majd habverővel, végül pedig egy botmixerrel egyneműsítjük.
Karamell ganázs:
- 50 g tejcsoki
- 100 ml tejszín
- 50 g cukor
- 15 g vaj
- csipet só
A tejszínt felforraljuk. A cukrot karamellizáljuk, lehetőleg lassan, nehogy megégjen a cukor, mert akkor keserű lesz. Beledobjuk a vajat, ha elolvadt, akkor hozzáöntjük a forró tejszínt és habverővel elkeverjük.
Szűrőn keresztül a tejcsokira öntjük és azt is simára keverjük. 4-5 órára hűtőbe helyezzük hogy teljesen kihűljön.
Összeállítás:
A körte töltelékhez keverjük hozzá az előre beáztatott és felmelegített zselatint.
A kihűlt omlós tészta közepére helyezzünk egy kisebb tortakarikát, ebbe töltjük körte töltelékünket. Tegyük hűtőbe hogy a töltelék kissé megdermedjen. Ha ez megtörtént, akkor a csoki délice-hez is hozzá adjuk a zselatint és ráöntjük a körtére. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt a karamell ganázst lassú fordulaton kikeverjük, egy picit ki fog világosodni. Egy nagyon vékony díszítő csővel körkörös mozdulatokkal a tart szélére nyomunk.
Felszeleteljük, főzött körte darabokkal díszítjük (mintha kompótot főznénk, úgy készítjük el, csak a levét leszűrjük) és bambusz pálcikára tűzött körte chips-szel díszítjük. Körte chips recept
Eszközök olcsón: Piactér – Aliexpress linkek