Epertorta vaníliakrémmel
Elkészítés
Egy nagyon egyszerűen elkészíthető epres torta receptet hoztunk. Amennyiben málnával vagy szederrel készítjük, cseréljük ki a tortabetétben lévő mentalevelet citrom- vagy narancshéjra. A citrom és a narancs remekül harmonizál a málnával és a szederrel.
Epertorta vanília krémmel
Felvert (piskóta):
- 4 db tojás sárgája
- 4 db tojás fehérje
- 120 g cukor
- 120 g liszt
- 40 g olvasztott vaj
A négy darab tojás sárgáját kihabosítjuk, félre tesszük. A tojás fehérjét a cukorral habbá verjük, majd beleforgatjuk a habos tojás sárgájába. Ez után a liszt, majd az olvasztott vaj következik. 30*50 cm-s sütőpapírral bevont sütőlemezre szépen elkenjük és 165 C° fokon 11 perc alatt kisütjük.
Mentás daquise (tortabetét felvert):
- 80 g tojás fehérje
- 40 g cukor
- 30 g liszt
- 50 g mandula liszt
- 1 evőkanál apróra vágott mentalevél
A tojás fehérjét a cukorral habbá verjük. Hozzáadjuk a lisztet, a mandula lisztet és a mentalevelet is. Óvatosan elkeverjük, és a kívánt torta nagyságától kisebb karikába nyomjuk bele egy habzsákból sima csővel, szépen körkörösen, majd eligazítjuk, hogy szép sima legyen. 160 C° fokon 10 perc alatt kisütjük.
Vanília krém:
- 400 g cukrászkrém
- 700 g tejszínhab
- 10 lap zselatin-25 gr porzselatin
A cukrászkrémet egy üstben simára keverjük, majd hozzáadjuk a tejszínhabot, és azzal is elkeverjük. Végül a hidegvízbe áztatott és felolvasztott zselatin kerül bele.
Torta zselé:
Mindegy milyen márkájút használunk, kb. fél liter kell belőle. A tortazselé lehet natúr is, ezen az epres tortán szebben mutat a pirosra színezett. Vehetünk eleve piros zselét is, vagy színezhetjük a natúrt ételfestékkel.
Eper a tetejére:
- 500 gr friss eper
Összeállítás:
A kész felvertről (piskótáról) lehúzzuk a sütőpapírt és a betöltendő torta karikával (24 cm) kiszúrunk 2 karikát. Ügyeljünk arra, hogy az egyik széle megmaradjon, mert abból fogunk egy vékony csíkot a torta oldalára helyezni. Az alsó lapot megkenhetjük eperlekvárral, ha van otthon. A tortakarikába belehelyezzük a piskótát. A megmaradt vékony csík felvertet elfelezzük és a torta karika oldalára, (belülről, körbe) helyezzük el úgy, hogy a kiszúrt felvert karikán feküdjön, a fém tortakarikának pedig támaszkodjon.
Beleöntjük a vanília krém felét, egy picit eligazítjuk, középre helyezzük a mentás daquise betétet majd a krém másik felét. Szépen elegyengetjük, finoman ráhelyezzük a másik kiszúrt piskótát. Hűtőben hagyjuk, hogy a zselatin tegye a dolgát, vagyis kissé szilárdabbá váljon. Ha kidermedt a torta a tetejére ízlés szerint elrendezzük az epret. Lehet egészben, vagy szeletelve, kettévágva.
A torta tetejét bevonjuk zselével, ügyeljük arra, hogy mindenhová jusson. Amikor a zselé megdermedt tálalhatjuk a tortát.