0 0
Málnás opera szelet

Málnás opera szelet

Elkészítés

Megoszt

Az opera szelet egy örök klasszikus. Ebben a receptben viszont van egy kis csavar! A kávés réteget málnára cserlétük és csillogó tükörglazúrral vontuk be a tetejét. Igazi frissítő, ragyogó szelet lett belőle!

 

Málnás opera szelet

Joconda felvert:

  • 4 db egész tojás
  • 150 g cukor
  • 140 g pirított és darált tökmag
  • 50 g pirított darált mandula
  • 100 g tojásfehérje
  • 50 g cukor
  • csipet só
  • 30 g liszt
  • 30 g olvasztott vaj

A 4 tojást és a 100 g cukrot robotgéppel habosra keverjük.

A tökmagot és a mandulát belekeverjük, félretesszük. A 100 g tojás fehérjét 50 g cukorral és egy csipet sóval felverjük habbá. Ha kész, óvatosan  hozzá keverjük a tökmagos masszához, majd következik a liszt és végül az olvasztott vaj.

A sütőlemezre sütőpapírt helyezünk és szépen, egyenleten elkenjük a masszát. Úgy kell elosztani, hogy 3 db 30 x 24 cm piskótát kapjunk. 165 fokon 8 perc alatt készre sütjük, ezt a finom piskótát.

Konfitált málna:

  • 500 g málna (lehet friss vagy fagyasztott is)
  • 150 g + 50 g cukor
  • 4 g pektin
  • 4 lap zselatin (10 g porzselatinnak felel meg)

A málnát 150 g cukorral feltesszük főni, és alacsony lángon (85-88 fokon) 1,5 óráig főzzük. Ez után hozzáadjuk az 50 g cukorban elkevert pektint és 5 percig nagy lángon rotyogtatjuk. Ha levettük a tűzről, belekeverjük az előzőleg jéghideg vízbe áztatott zselatint.

 

Málna ganázs:

  • 70 g málna püré
  • 45 g cukor
  • 50 g tejszín
  • 175 g fehér csoki
  • 35 g vaj

A málnapürét cukorral és tejszínnel együtt felforraljuk, ráöntjük a fehér csokira és kb. 1 percig állni hagyjuk rajta. Utána simára keverjük ás mikor 35 C° fokosra hűlt, hozzáadjuk és elkeverjük benne a vajat.

Vanília krém:

  • 350 g cukrászkrém
  • 400 g tejszínhab
  • 6 db lapzselatin (vagy 15 g porzselatin)

A cukrászkrémet egy üstben simára keverjük, majd hozzáadjuk a tejszínhabot, és elkeverjük. Végül a hideg vízbe áztatott és felolvasztott zselatin kerül bele.

Tükör glazúr:

Az alapreceptet használtuk, de ez a mennyiség több, mint amire szükség van ennél a szeletnél. Mivel kisebb adagot nehézkes elkészíteni, ezért bátorítok mindenkit, hogy készítse el a teljes adagot, hűtőben egy-két hétig biztosan eláll.

  • 75 ml víz
  • 150 g cukor
  • 150 g glükóz szirup
  • 120 g sűrített tej
  • 5 db lap zselatin
  • 165 g fehér csoki

 

A vízből, cukorból és glükózból 103 C° -os cukorszirupot főzünk. Fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért fehér csokoládét. Óvatos mozdulatokkal simára keverjük. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő! Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele. Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük. Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben)

Összeállítás

Az első 30*24 cm piskóta lapot egy tepsire helyezzük, köré beállítjuk az állítható keretet. Ráöntjük a konfitált málnát  és hagyjuk hogy kihűljön, megdermedjen. A következő réteg a málna ganázs lesz. Ez után rátehetjük a következő piskóta lapot és egy picit hagyjuk a ganázst dermedni. Ha kihűlt, akkor mehet rá a nagyon finom tejszínes vanília krémből 500 gr. amit egy  újabb piskótával fedünk le, azt pedig a maradék vanília krémmel.

Ezt nem kell teljesen kifagyasztani mint egy tükör glazúros tortát, elég 3 órára a fagyasztóba helyezni. Ezt a isteni finom szeletünket végül 230 g piros tükör glazúrral fedjük be. Ahogy megszilárdul a glazúr, lehet szeletelni.

Eszközök:

Állítható sütemény keret

Osztható, állítható sütemény keret

Állítható süteménykeret

(Visited 5 616 times, 1 visits today)

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
Grand Marnier parfé
previous
Grand Marnier parfé
Eper torta vanília krémmel
következő
Epertorta vaníliakrémmel
  • 5 616 Megtekintés
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Grand Marnier parfé
previous
Grand Marnier parfé
Eper torta vanília krémmel
következő
Epertorta vaníliakrémmel

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás