0 0
Tükörglazúros húsvéti tojás

Tükörglazúros húsvéti tojás

Elkészítés

Megoszt

Sokféle húsvéti tojás létezik, színes, festett, decoupage-olt, hímzett, csokitojás stb.
Mi egy „lágyra főtt” sárgabarack töltelékes, fehér csoki mousse tojást készítettünk tükörglazúr bevonattal.
Roppant jól néz ki, és az íze is mennyei. Kínáljátok ezzel a locsolkodókat!

 

 

Fehér csoki mousse

  • 75 g fehér csoki
  • 1 db tojás
  • 3,5 dl tejszín
  • 4 db lap zselatin

A zselatinlapokat jéghideg vízben leáztatjuk.

A fehér csokit a tojással 50-60 C° fokig vízgőz felett melegítjük, majd szoba hőmérsékletűre hűtjük. A folyamatot a tál jeges fürdőbe való állításával gyorsíthatjuk. Miután kihűlt, laza mozdulatokkal hozzáadjuk a félig felvert tejszínt, majd elkeverjük. A felázott zselatin töltés előtt kerül bele.

 

Sárgabarack töltelék (használhatunk kész gyümölcspürét is)

  • 50 g sárgabarack hús
    40 g cukor
    1 dl víz
    1 g pektin

A vizet és a barackot feltesszük főni. Ha felforr, hozzáadjuk a pektinnel elkevert cukrot. 5 percig közepes lángon főzzük, pürésítjük és betöltjük a szilikon formába. A fagyasztóba helyezzük.
gömb szilikon forma „tojás sárgája”

 

Omlós tésztatalp

  • 120 g liszt
  • 50 g porcukor
  • 20 g mandulaliszt
  • 60 g vaj
  • 1 tojás sárgája

 

A hozzávalókat összegyúrjuk, betesszük a hűtőbe, 20-30 percre, majd két sütőpapír között 3 mm vastagra kinyújtjuk. 7, 5 cm- karikákat szúrunk a tésztából, majd rácsos szilikonlapon 160 C° fokon 15 perc alatt kisütjük. Ezen az alapon fognak csücsülni a tojások.

 

Angyalhaj

  • 50 g izomalt

170 fokra felolvasztjuk az izolmaltot, majd hűlni hagyjuk, amíg nem kezd szálasodni, ami kb. 120-130 C fok. Kettő villa segítségével egy tepsire vékony szálakat húzunk. Olyasmi vastagot, mint a vattacukor szálai.  Kis fészket alakítunk ki a kihúzott szálakból, amit az omlós tésztalapra helyezünk. A fotón fehér cukorból van, de elkészíthetjük színezett cukorral is.

 

Tükörglazúr

  • 75 ml víz
  • 150 g cukor
  • 150 g glükóz szirup
  • 120 g sűrített tej
  • 5 db lap zselatin
  • 165 g fehér csoki
  • Színezéshez, ha fehér, akkor titánium dioxid, ha más színt is szeretnénk, akkor Fractal gél festékek.

A vízből, cukorból és glükózból 103 C°-os cukorszirupot főzünk. Fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért fehér csokoládét. Óvatos mozdulatokkal simára keverjük. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő! Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele. Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük. Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben)

Összeállítás

Először is betöltjük és lefagyasztjuk a „tojás sárgáját”, ami a sárgabarack töltelék. Gömb formájú szilikon formába töltjük. Kb. 2 óra alatt használhatóra fagy, mert kisméretű.

Az elkészített fehér csoki mousse-val betöltjük a tojás formájú szilikont 3/4-ig.
Tojás szilikon forma itt kapható

A kifagyott kis gömb tölteléket a közepébe helyezzük, majd tele töltjük a szilikon formát. Ez után a fagyasztóba kerül.

Elkészítjük a tükörglazúrt.

Másnap, mikor kifagyott a tojás, kiemeljük a formából (elég nehéz kivenni, ezért, ami már kinn van, azt visszatesszük a fagyasztóba, hogy ne engedjen ki.)
A tükörglazúrt 35 C° fokra felmelegítjük és botmixerrel simára keverjük. Titánium dioxiddal fehérre színezzük. Ha más színt is szeretnénk, akkor Fractal gélfestékkel színezhetjük a tükörglazúrt, úgy, hogy egy vékony csíkot húzunk bele. Akár több színt is használhatunk. Én feketét és pirosat használtam ezeknél a desszerteknél. Egy hurkapálcával picit meghúzzuk a színeket, de nem keverjük el, hogy csíkos maradjon.
A tojásokba fogvájót szúrunk (a csúcsosabb felébe), úgy hogy stabilan álljon benne, ne csússzon ki. Ennek a segítségével mártjuk a tojásokat a tükörglazúrba. Ha azt szeretnénk, hogy csavart mintázata legyen, kicsit meg kell csavarni a tükörglazúrban. Ez után kiemeljük, és várunk egy pár másodpercet, hogy a tükörglazúr csepegése alább hagyjon, majd a tojást finoman az előkészített cukorfészekbe helyezzük.

Vendégeknek 1,5 óra elteltével kínáljuk, hiszen ki kell olvadnia a mousse-nak.

 

(Visited 614 times, 1 visits today)

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
Zsiráfmintás torta fehér csokival és málnával
previous
Zsiráfmintás torta fehér csokival és málnával
Kókusz ananász tartlet
következő
Ananász kókusz tartlet
  • 614 Megtekintés
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Zsiráfmintás torta fehér csokival és málnával
previous
Zsiráfmintás torta fehér csokival és málnával
Kókusz ananász tartlet
következő
Ananász kókusz tartlet

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás