Tükörglazúros húsvéti tojás
Elkészítés
Sokféle húsvéti tojás létezik, színes, festett, decoupage-olt, hímzett, csokitojás stb.
Mi egy „lágyra főtt” sárgabarack töltelékes, fehér csoki mousse tojást készítettünk tükörglazúr bevonattal.
Roppant jól néz ki, és az íze is mennyei. Kínáljátok ezzel a locsolkodókat!
Fehér csoki mousse
- 75 g fehér csoki
- 1 db tojás
- 3,5 dl tejszín
- 4 db lap zselatin
A zselatinlapokat jéghideg vízben leáztatjuk.
A fehér csokit a tojással 50-60 C° fokig vízgőz felett melegítjük, majd szoba hőmérsékletűre hűtjük. A folyamatot a tál jeges fürdőbe való állításával gyorsíthatjuk. Miután kihűlt, laza mozdulatokkal hozzáadjuk a félig felvert tejszínt, majd elkeverjük. A felázott zselatin töltés előtt kerül bele.
Sárgabarack töltelék (használhatunk kész gyümölcspürét is)
- 50 g sárgabarack hús
40 g cukor
1 dl víz
1 g pektin
A vizet és a barackot feltesszük főni. Ha felforr, hozzáadjuk a pektinnel elkevert cukrot. 5 percig közepes lángon főzzük, pürésítjük és betöltjük a szilikon formába. A fagyasztóba helyezzük.
gömb szilikon forma „tojás sárgája”
Omlós tésztatalp
- 120 g liszt
- 50 g porcukor
- 20 g mandulaliszt
- 60 g vaj
- 1 tojás sárgája
A hozzávalókat összegyúrjuk, betesszük a hűtőbe, 20-30 percre, majd két sütőpapír között 3 mm vastagra kinyújtjuk. 7, 5 cm- karikákat szúrunk a tésztából, majd rácsos szilikonlapon 160 C° fokon 15 perc alatt kisütjük. Ezen az alapon fognak csücsülni a tojások.
Angyalhaj
- 50 g izomalt
170 fokra felolvasztjuk az izolmaltot, majd hűlni hagyjuk, amíg nem kezd szálasodni, ami kb. 120-130 C fok. Kettő villa segítségével egy tepsire vékony szálakat húzunk. Olyasmi vastagot, mint a vattacukor szálai. Kis fészket alakítunk ki a kihúzott szálakból, amit az omlós tésztalapra helyezünk. A fotón fehér cukorból van, de elkészíthetjük színezett cukorral is.
Tükörglazúr
- 75 ml víz
- 150 g cukor
- 150 g glükóz szirup
- 120 g sűrített tej
- 5 db lap zselatin
- 165 g fehér csoki
- Színezéshez, ha fehér, akkor titánium dioxid, ha más színt is szeretnénk, akkor Fractal gél festékek.
A vízből, cukorból és glükózból 103 C°-os cukorszirupot főzünk. Fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért fehér csokoládét. Óvatos mozdulatokkal simára keverjük. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő! Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele. Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük. Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben)
Összeállítás
Először is betöltjük és lefagyasztjuk a „tojás sárgáját”, ami a sárgabarack töltelék. Gömb formájú szilikon formába töltjük. Kb. 2 óra alatt használhatóra fagy, mert kisméretű.
Az elkészített fehér csoki mousse-val betöltjük a tojás formájú szilikont 3/4-ig.
Tojás szilikon forma itt kapható
A kifagyott kis gömb tölteléket a közepébe helyezzük, majd tele töltjük a szilikon formát. Ez után a fagyasztóba kerül.
Elkészítjük a tükörglazúrt.
Másnap, mikor kifagyott a tojás, kiemeljük a formából (elég nehéz kivenni, ezért, ami már kinn van, azt visszatesszük a fagyasztóba, hogy ne engedjen ki.)
A tükörglazúrt 35 C° fokra felmelegítjük és botmixerrel simára keverjük. Titánium dioxiddal fehérre színezzük. Ha más színt is szeretnénk, akkor Fractal gélfestékkel színezhetjük a tükörglazúrt, úgy, hogy egy vékony csíkot húzunk bele. Akár több színt is használhatunk. Én feketét és pirosat használtam ezeknél a desszerteknél. Egy hurkapálcával picit meghúzzuk a színeket, de nem keverjük el, hogy csíkos maradjon.
A tojásokba fogvájót szúrunk (a csúcsosabb felébe), úgy hogy stabilan álljon benne, ne csússzon ki. Ennek a segítségével mártjuk a tojásokat a tükörglazúrba. Ha azt szeretnénk, hogy csavart mintázata legyen, kicsit meg kell csavarni a tükörglazúrban. Ez után kiemeljük, és várunk egy pár másodpercet, hogy a tükörglazúr csepegése alább hagyjon, majd a tojást finoman az előkészített cukorfészekbe helyezzük.
Vendégeknek 1,5 óra elteltével kínáljuk, hiszen ki kell olvadnia a mousse-nak.