0 0
Francia vajas croissant

Francia vajas croissant

Elkészítés

Megoszt

A desszerteken, tortákon és süteményeken kívül nagyon szeretjük a péksütiket, lepényeket, kifliket, kenyereket is! Gyakran készül is nálunk ilyesféle finomság. Az egyik legújabb kedvenc a francia croissant. Kívül ropogós, belül foszlós és istenien vajas ízű. Vacsira szoktuk készíteni, rendszerint jó nagy adagot, hogy reggelire is maradjon, hiszen kávéval, vajjal dzsemmel vagy sonkával is nagyon finom!

Ez a picit bonyolultabb recept, de mutatunk egyszerűbbet is: http://desszertmesek.hu/recipe/croissant-egyszeruen/

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 55 g cukor
  • 10 g só
  • 150 ml langyos víz
  • 150 ml langyos tej
  • 25 g friss élesztő (vagy 7 g szárított élesztő)
  • 250 g vaj
  • 1 db tojás a kenéshez

 

A langyos tejet és a langyos vizet egy edénybe tesszük, hozzáadjuk az élesztőt és felfuttatjuk.  A robotgépbe belemérjük a lisztet, cukrot, sót. Amikor felfutott az élesztő, ráöntjük a lisztes keverékre és 2 percig lassú fordulaton elkezdjük dagasztani. Ez után 5 -7 percig gyorsabb fokozaton dagasztjuk, akkor lesz jó az állaga, ha a tészta selymes és elválik az üst falától.

Egy éjszakára betesszük a hűtőbe pihenni. Legjobb egy mélyebb edénybe, vagy sütőtálba, amit folpack-al vagy sütőpapírral kibélelünk, és a tetejét is lefedjük folpack-al.

Amíg a tészta pihen, addig előkészítjük a hajtogatni való vajat.

Kb. 40 x 25 cm-s lapot szeretnénk készíteni. Egy folpack-ot vagy sütőpapírt előkészítünk olyan 50 cm x 35 cm darabot. Kijelöljük a 40 x 25 cm –es területet. (nagyjából persze, nem kell pontosan) Erre rásorakoztatjuk a hideg, ujjnyi vastagra vágott vaj szeleteket, hogy befedje. A papír vagy folpack széleket visszahajtjuk a vajra. A tetejére is fóliát vagy papírt helyezünk és apró mozdulatokkal ütögetve és nyújtogatva összedolgozzuk a vajat egyetlen lappá. Egy kb. egy centiméter vastag lapot kapunk, amit a hűtőbe helyezünk teljes keményedésig.

vaj szeletek
vaj szeletek
vaj szeletek fóliával
vaj szeletek fóliával
vaj szeletek kilapítva
vaj szeletek kilapítva

 

 

 

 

 

 

Másnap kivesszük a tésztát, és egy lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Nyújtófával kb. 50 x 40-45 cm –es négyzet alakúra nyújtjuk. Erre kerül az előkészített vaj lap. Hosszanti oldalát, mindkét oldalról közepéig felhajtjuk. Apró ütögetésekkel és nyújtó mozdulatokkal kinyújtjuk.

tészta vajjal
tészta vajjal
tészta vajjal
tészta vajjal
vaj tésztába csomagolva
vaj tésztába csomagolva

 

 

 

 

 

 

Az egyik felét visszahajtjuk egy harmadára, a másik oldalát ráhajtjuk és egy tálcán visszatesszük 20 percre pihenni a hűtőbe. 20 perc után kivesszük, lisztezett deszkára helyezzük. Az előző hajtáshoz képest, 90 fokkal elfordítjuk és a harmados hajtogatást megismételjük.

szimpla hajtás
szimpla hajtás
szimpla hajtás
szimpla hajtás

Újabb 20 perc pihenő következik a hűtőben, majd újabb  harmados hajtogatás. (szimpla hajtás)20 perc pihenő után, kivesszük, kinyújtjuk 7-8 milliméter vastagságúra és a fényképen látható módon felszeleteljük.

nyújtott tészta
nyújtott tészta
tészta szeletelése
tészta szeletelése

A szélesebb végénél, picit nyújtva feltekerjük. A tepsire úgy kerül, hogy a vékonyabb végét a kifli alá hajtjuk, hogy süléskor ne nyíljon szét. Szilikonlapot vagy sütőpapírt helyezzünk alá. Sütés előtt még fél órát kelesztjük, és közvetlenül a sütés előtt, a megkelt tésztát kenjük le tojással.

feltekert croissant
feltekert croissant
feltekert croissant
feltekert croissant
feltekert croissant

 

 

 

 

 

 

 

 

180 C-on légkeveréssel (ha van, akkor pára funkcióval) készre sütjük. Sütés közben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert összeeshet a croissant.
Frissen is és másnap fogyasztva is nagyon finom.

 croissant
croissant
(Visited 11 224 times, 4 visits today)

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
Kakaós képviselőfánk vörös áfonyával
previous
Kakaós képviselőfánk vörös áfonyával
croissant
következő
Croissant egyszerűen
  • 11 224 Megtekintés
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Kakaós képviselőfánk vörös áfonyával
previous
Kakaós képviselőfánk vörös áfonyával
croissant
következő
Croissant egyszerűen

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás