Fehércsoki-mousse szederrel
Hozzávalók
-
Fehér csoki mousse
-
200 g fehér csoki
-
2 db tojás
-
6 dl tejszín
-
8 db lap zselatin
-
Karamell lap
-
300 g cukor
-
Levegős fehér csokoládé
-
300 g fehér csoki
-
200 g kakaóvaj
-
5-7 g szója lecitin por
-
fehér, de lehet más szín is ételfesték
-
Szeder coulisse
-
300 g szeder
-
100 g cukor
-
pár csepp citrom lé
-
Cukrozott citromhéj
-
1 db citrom
-
200 g cukor
Elkészítés
A csoki és a gyümölcs remek párosítás! Hát még a fehér csoki és a szeder!
Fehér csoki-mousse
Elkészítés: A zselatinlapokat jéghideg vízben leáztatjuk.
A fehér csokit a két tojással 50-60 fokig vízgőz felett melegítjük, majd szobahőmérsékletűre hűtjük. A folyamatot a tál jeges fürdőbe való állításával gyorsíthatjuk.
Miután kihűlt, laza mozdulatokkal hozzáadjuk a felvert tejszínt majd elkeverjük. Végül belekerül a felázott zselatin. Hűtőbe helyezzük 3-4 órára, hogy a zselatin tegye a dolgát, vagyis stabil állagot adjon a mousse-nak.
Hűtőben 2-3 napig tárolható.
Karamell lap
A cukrot lassan, világos karamellé olvasztjuk. (Így nem ég le és szép világ marad)
Szilikon lapra terítve kihűtjük. Amikor kihült porrá őröljük, amit finom szitával szilikon lapra szitálunk. Formaleválasztóval fújjuk be a szilikon lapot előtte, hogy könnyen lejöjjön. 200 fokra melegített légkeverés nélküli sütőbe helyezzük, és addig tartjuk bent (2-3 perc), míg a teteje opálos nem lesz. Figyeljünk rá, hogy opálosodás után ne késlekedjünk kivenni, mert ha sokáig benn marad, akkor összefolyik, csomósodik a cukor.
Száraz helyen kihűtjük (nagyon érzékeny a párára). Tálalásig a szilikon lapon tartjuk, közvetlenül tálalás előtt törjük a megfelelő méretű darabokra.
A végeredmény egy szép, üvegszerű karamell lapocska.
Levegős fehércsokoládé
Elkészítés:
Vízgőz felett felolvasztjuk a fehércsokoládét és a kakaóvajat. Amikor 45-50 fokos, levesszük a gőzről és hozzáadjuk szója lecitint és a festéket. Botmixerrel homogén masszát képezünk.
Felfelé szélesedő edénybe, tálba öntjük az olvadt keveréket. Következő lépésént a tál aljára vezetjük a levegőpumpa csövét. Beindítjuk a pumpát ami szépen teszi a dolgát. Levegőt pumpál a csokoládénkba, amiben buborékok alakulnak ki. Ez a folyamat 20-30 percig tart. Amikor már nem emelkedik feljebb a massza, akkor kikapcsoljuk a pumpát, kihúzzuk a csövet és a csokit óvatosan fagyasztóba vagy hűtőbe helyezzük. Hűtőben kb. 4-5 órát kell állnia, fagyasztóban 2-3 órát.
A kihült levegős csokoládét késsel a felhasználás céljának megfelelő méretűre vágjuk.
Tárolás: Zárható dobozban egy hétig eláll.
Az elkészítés során használt levegőpumpáról leírás a blogban lesz!
Szeder couliss
Elkészítés
A szedret cukorral forráspontig főzzük, botmixerrel simára turmixoljuk, majd finom szitán átpasszírozzuk. Hűtőben kihűtjük.
Hűtőben egy hónapig is eláll.
Cukrozott citromhéj
Elkészítés:
A citromot meleg vízben megmossuk, jól megdörzsöljük a héját szivaccsal, hogy lejöjjön róla a viaszos bevonat.
Zöldséghámozóval meghámozzuk. Az így kapott héjakat, vékony 1 milliméteres csíkokra vágjuk. A kapott citrom csíkokat vízben felfőzzük, forrás után a vizet leöntjük róla, majd tiszta vízzel megismételjük a folyamatot. Ezzel eltávolítjuk a keserű ízt a héjból.
3 dl vízhez hozzáadjuk a cukrot, ebben főzzük fel a citromhéjat. Forrás után 15 percig gyöngyözve főzzük, hogy jól átjárhassa a cukor. Optimális esetben a cukros főzővízben 3-4 órát állni hagyjuk. Ha nagyon sürgős, akkor azonnal is használható.
A cukros vízből kiemelve leszűrjük, langyos vízzel leöblítjük, papírtörlőn megszárítjuk. Hűtőben hosszabb ideig is eláll.
Recept értékelések
Hozzávalók
Fehér csoki mousse |
|
200 g fehér csoki | |
2 db tojás | |
6 dl tejszín | |
8 db lap zselatin | |
Karamell lap |
|
300 g cukor | |
Levegős fehér csokoládé |
|
300 g fehér csoki | |
200 g kakaóvaj | |
5-7 g szója lecitin por | |
fehér, de lehet más szín is ételfesték | |
Szeder coulisse |
|
300 g szeder | |
100 g cukor | |
pár csepp citrom lé | |
Cukrozott citromhéj |
|
1 db citrom | |
200 g cukor |