0 0
Fehércsoki-mousse szederrel

Fehércsoki-mousse szederrel

Hozzávalók

  • Fehér csoki mousse

  • Karamell lap

  • Levegős fehér csokoládé

  • Szeder coulisse

  • Cukrozott citromhéj

Elkészítés

Megoszt

A csoki és a gyümölcs remek párosítás! Hát még a fehér csoki és a szeder!

 

(Visited 905 times, 1 visits today)
Step 1
Mark as Complete

Fehér csoki-mousse

Elkészítés: A zselatinlapokat jéghideg vízben leáztatjuk.
A fehér csokit a két tojással 50-60 fokig vízgőz felett melegítjük, majd szobahőmérsékletűre hűtjük. A folyamatot a tál jeges fürdőbe való állításával gyorsíthatjuk.
Miután kihűlt, laza mozdulatokkal hozzáadjuk a felvert tejszínt majd elkeverjük. Végül belekerül a felázott zselatin. Hűtőbe helyezzük 3-4 órára, hogy a zselatin tegye a dolgát, vagyis stabil állagot adjon a mousse-nak.
Hűtőben 2-3 napig tárolható.

Step 2
Mark as Complete

Karamell lap

A cukrot lassan, világos karamellé olvasztjuk. (Így nem ég le és szép világ marad)
Szilikon lapra terítve kihűtjük. Amikor kihült porrá őröljük, amit finom szitával szilikon lapra szitálunk. Formaleválasztóval fújjuk be a szilikon lapot előtte, hogy könnyen lejöjjön. 200 fokra melegített légkeverés nélküli sütőbe helyezzük, és addig tartjuk bent (2-3 perc), míg a teteje opálos nem lesz. Figyeljünk rá, hogy opálosodás után ne késlekedjünk kivenni, mert ha sokáig benn marad, akkor összefolyik, csomósodik a cukor.
Száraz helyen kihűtjük (nagyon érzékeny a párára). Tálalásig a szilikon lapon tartjuk, közvetlenül tálalás előtt törjük a megfelelő méretű darabokra.
A végeredmény egy szép, üvegszerű karamell lapocska.

Step 3
Mark as Complete

Levegős fehércsokoládé

Elkészítés:

Vízgőz felett felolvasztjuk a fehércsokoládét és a kakaóvajat. Amikor 45-50 fokos, levesszük a gőzről és hozzáadjuk szója lecitint és a festéket. Botmixerrel homogén masszát képezünk.
Felfelé szélesedő edénybe, tálba öntjük az olvadt keveréket. Következő lépésént a tál aljára vezetjük a levegőpumpa csövét. Beindítjuk a pumpát ami szépen teszi a dolgát. Levegőt pumpál a csokoládénkba, amiben buborékok alakulnak ki. Ez a folyamat 20-30 percig tart. Amikor már nem emelkedik feljebb a massza, akkor kikapcsoljuk a pumpát, kihúzzuk a csövet és a csokit óvatosan fagyasztóba vagy hűtőbe helyezzük. Hűtőben kb. 4-5 órát kell állnia, fagyasztóban 2-3 órát.
A kihült levegős csokoládét késsel a felhasználás céljának megfelelő méretűre vágjuk.
Tárolás: Zárható dobozban egy hétig eláll.

Az elkészítés során használt levegőpumpáról leírás a blogban lesz!

Step 4
Mark as Complete

Szeder couliss

Elkészítés
A szedret cukorral forráspontig főzzük, botmixerrel simára turmixoljuk, majd finom szitán átpasszírozzuk. Hűtőben kihűtjük.

Hűtőben egy hónapig is eláll.

Step 5
Mark as Complete

Cukrozott citromhéj

Elkészítés:
A citromot meleg vízben megmossuk, jól megdörzsöljük a héját szivaccsal, hogy lejöjjön róla a viaszos bevonat.
Zöldséghámozóval meghámozzuk. Az így kapott héjakat, vékony 1 milliméteres csíkokra vágjuk. A kapott citrom csíkokat vízben felfőzzük, forrás után a vizet leöntjük róla, majd tiszta vízzel megismételjük a folyamatot. Ezzel eltávolítjuk a keserű ízt a héjból.
3 dl vízhez hozzáadjuk a cukrot, ebben főzzük fel a citromhéjat. Forrás után 15 percig gyöngyözve főzzük, hogy jól átjárhassa a cukor. Optimális esetben a cukros főzővízben 3-4 órát állni hagyjuk. Ha nagyon sürgős, akkor azonnal is használható.
A cukros vízből kiemelve leszűrjük, langyos vízzel leöblítjük, papírtörlőn megszárítjuk. Hűtőben hosszabb ideig is eláll.

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
macaron
previous
Csokis, mogyorós macaron töltelék
fehér csoki mousse
következő
Fehér csoki-mousse
  • 905 Megtekintés
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Hozzávalók

Fehér csoki mousse
200 g fehér csoki
2 db tojás
6 dl tejszín
8 db lap zselatin
Karamell lap
300 g cukor
Levegős fehér csokoládé
300 g fehér csoki
200 g kakaóvaj
5-7 g szója lecitin por
fehér, de lehet más szín is ételfesték
Szeder coulisse
300 g szeder
100 g cukor
pár csepp citrom lé
Cukrozott citromhéj
1 db citrom
200 g cukor

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

macaron
previous
Csokis, mogyorós macaron töltelék
fehér csoki mousse
következő
Fehér csoki-mousse

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás