Eper mousse tortácska recept
Elkészítés
Ismét egy tavaszias friss tortácskát hoztunk nektek. Az eperből főzött konfité (lassan, épp hogy rottyanjon), álomszerűen kiemeli az eper ízét. Segítségére van a friss menta szár is, ami tovább emeli az ízorgiát. Nos, ezzel a szuper eper-főzettel ízesítjük a mousse-t! Próbáljátok ki, kóstoljátok meg!
Eper mousse tortácska (24 db)
Piskóta:
- 3 tojás sárgája
- 3 tojás fehérje
- 90 g cukor
- 70 g liszt
- 20 g kakaópor
- 30 g olvasztott vaj
A tojás sárgáját habosra keverjük és félre tesszük. A tojás fehérjét cukorral habbá verjük. A lisztet kakaóporral összekeverjük. Miután minden előkészület kész, összeállítjuk a masszát: a tojás sárgájába keverjük a fehérje habot, mehet hozzá a lisztes kakaó majd a felolvasztott vaj. Sütőpapírra kenjük, olyan vastagra amilyet szeretnénk a tortácskába rakni, de elég nagyra hogy mindegyikbe jusson.165 fokon 10-12 percig süssük.
Eper töltelék:
- 600 g eper
- 150 g + 50 g cukor
- 4 g pektin
- 3 lap zselatin
- 1 szál menta
Az epret és a 150 g cukrot feltesszük főzni. Alacsony hőfokon, lassan 1-1,5 órán át épp, hogy rotyogtatjuk. Amikor majdnem kész 50 g cukorba elkeverjük a pektint, hozzáadjuk és 5 percig főzzük egy picit nagyobb lángon. Félre teszünk belőle 250 g-t a mousse-hoz a többibe belekeverjük az előzőleg hideg vízbe beáztatott zselatint. Én utána egy fél gömb szilikon formába adagoltam 24 felé osztva. Fagyasztóba rakjuk.
Ha nincs szilikon formánk, simán egy tepsire ,tálcára is kiönthetjük és ha kidermedt vagy kifagyott, méretre szúrjuk, egy picit kisebbre mint amekkora a formánk.
Szilikon forma eperbetéthez lelőhely
Eper mousse:
- 250 g lefőzött eper
- 80 g tojás fehérje
- 20 g cukor
- 400 g félig felvert tejszínhab
- 7 db lapzselatin
A zselatint hideg vízbe áztatjuk. Az epret pürésítjük. A tojás fehérjét és a cukrot nem túl kemény habbá verjük. A tojáshabot laza mozdulatokkal az eperpüréhez keverjük, majd a félig felvert tejszínhabot adjuk hozzá, végül a felolvasztott zselatint, de csak akkor, ha készen állunk a töltésre. Szilikon forma tortácskához lelőhely
Jégzselé:
- 500 ml víz
- 400 ml cukor
- 40 g glükóz szirup
- 100 g cukor
- 16 g pektin
- 4 g citromsav vagy citrom lé
A vizet cukorral és a glükóz sziruppal együtt felforraljuk. Ha forr lassan állandó keverés (habverő) mellett beleszórjuk a cukor és pektin elegyét. Kisebb gázon 4-5 percig forraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük még a citromsavat vagy levet. Félre tesszük kihűlni.
Összeállítás:
A formákat előkészítjük. Piskótákat méretre szúrjuk úgy, hogy legyenek egy kicsit kisebbek mint amekkora a forma mérete. Az epertöltelékeket ráhelyezzük a kis lapokra.
A zselatint hozzáadjuk a mousse-hoz és kb. 3/4-ig töltjük a formákat. Ebbe helyezzük a piskótát az epertöltelékkel úgy, hogy a forma aljával egy szinten maradjon, mert ez lesz a tortácska alja is egyben. Fagyasztóba vele! Ha kifagyott, kiszedjük a formákból, rácsra helyezzük. Közben 40 fokra melegítjük a jégzselét, ha nagyon sűrű, akkor kis vízzel hígítsunk rajta. Egyszerűen áthúzzuk, hagyjuk hogy lecsepegjen és megdermedjen, levesszük a rácsról eperrel vagy csak egy menta levéllel díszítjük.
Másféle kenőkés készlet lelőhely