• Home
  • Mousse
  • Konyakos szilvás szelet fehércsoki mousse-al

Konyakos szilvás szelet fehércsoki mousse-al

Konyakos szilvás szelet fehércsoki mousse-al

Tudom, tudom szilvából a lekvár a legfinomabb, de akad olyan is, aki szerint a pálinka. Ezzel a recepttel a lekvár és alkohol kedvelőinek egyaránt kedvezünk, hiszen a töltelékként főzött szilva konfitét konyakkal bolondítottuk meg.

Kiváló őszi recept, próbáljátok ki!

Omlós tészta:

  • 235 g liszt
  • 40 g mandulaliszt
  • 120 g vaj
  • 95 g porcukor
  • 1 db egész tojás

A tojáson kívül az összes hozzávalót egy üstbe helyezzük és elkezdjük összegyúrni. Amikor elkezd morzsásodni, beleütjük a tojást és addig gyúrjuk, míg össze nem áll. Egy órára hűtőbe tesszük pihenni. Két sütőpapír között kb. 3-4 mm vastagra és 25*30 cm nagyságúra nyújtjuk. Célszerű a sütés előtt is pihentetni egy picit (fél órát), mert akkor nem ugrik össze a tésztánk. 170 fokon 10-12 perc alatt sütjük ki.

Párolt szilva:

  • 600 g felezett szilva
  • 150 g cukor
  • konyak
  • 50 g cukor
  • 6 g pektin
  • 4 db lap zselatin

A felezett szilvát és a 150 g cukrot feltesszük főni, a konyak társaságában. Alacsony hőfokon tegyük ezt (88-90 fok Celsius) és hagyjuk így kb. másfél órán át, néha egy kicsit azért átkeverhetjük. Az 50 g cukorban elkeverjük a pektint és ha letelt az idő akkor belekeverjük a főzetbe és nagyobb lángon 5 percig rotyogtatjuk. Félre tesszük, hogy hűljön egy kicsit, addig míg a zselatint beáztatjuk jéghideg vízbe (6-7 perc), majd a vizet kicsavarjuk a zselatin lapokból és a szilvához adjuk.

Csokis felvert:

  • 3 db tojás sárgája
  • 3 db tojás fehérje
  • 60 g cukor
  • 40 g liszt
  • 20 g kakaó por
  • 30 g olvasztott vaj

A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük. Míg a robotgép dolgozik, addig a sárgájákat is egy kézi habverő segítségével kikeverjük, felverjük. Kimérjük és elkeverjük egymással a lisztet és a kakaó port. A vajat felolvasztjuk. A felvert fehérje habot bedolgozzuk a sárgájába, ügyelve arra, hogy minél kevésbé törjük össze a habot. Majd a lisztes kakaós keverékkel tesszük ugyan ezt. Végül az olvasztott vaj kerül bele. Sütőpapírra kenjük ugyanolyan nagyságúra, mint az omlós tészta lapot. 165 fokon 11 perc alatt sütjük ki.

Fehércsoki mousse:

  • 1 db egész tojás
  • 75 g fehér csoki aprítva
  • 300 g félig felvert tejszín
  • 3 db lapzselatin
  • fahéj-nem muszáj, de nagyon illik a szilva mellé

Az egész tojást és az aprított fehér csokit (esetleg a fahéj) vízgőz felett kevergetve felmelegítjük kb. 55 fokra. Levesszük a gőzről és szobahőmérsékletűre hűtjük. Amikor lehűlt, akkor keverjük bele a félig felvert tejszínt és végül a jéghideg vízbe áztatott és felolvasztott  zselatin kerül bele.

Natúr tükörglazúr

  • 75 ml víz
  • 150 g cukor
  • 150 g glükóz szirup
  • 120 g sűrített tej
  • 5 db lap zselatin
  • 165 g fehér csoki

A vízből, cukorból és glükózból 103 C° -os cukorszirupot főzünk. Fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért fehér csokoládét. Óvatos mozdulatokkal simára keverjük. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő! Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele. Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük. Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben) Fractal gélt (barnát) használtam a színezéshez.

Összeállítás:

A kihűlt omlós tésztalapot a kívánt méretre vágjuk és egy állítható keretet helyezünk köréje. Ide fogjuk a lefőzött szilvát önteni, melyet persze el is igazítunk. Mehet be a fagyasztóba vagy a hűtőbe, hogy egy picit meghúzzon a töltelékünk. Mikor ez megtörtént rárakjuk a szintén méretre vágott csokis lapot. Ez után fehércsoki mousse következik, melyet minél szebben igazítunk el annál szebben fog a végén a glazúr elterülni rajta. Minimum 3-4 órára hűtőbe tesszük, de optimális esetben egy éjszakára maradjon benn. Áthúzás előtt nem árt egy órára fagyasztóba is betenni. Végül áthúzzuk 30-33 fokos glazúrral. Amikor a glazúr megkötött szeletelhetjük.

(Visited 5 004 times, 1 visits today)

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás