Almás-joghurt szelet recept
Elkészítés
Az alma egész évben elérhető, hiszen jól tárolható, de valljuk be, frissen szüretelve a legfinomabb! Amikor a friss alma joghurttal cimborál, akkor abból csakis valami könnyed, friss végeredmény születhet! Készítsétek el, teszteljétek!
Almás-joghurt szelet
Piskóta:
- 3 db egész tojás
- 60 g cukor – 1
- 20 g mandula liszt
- 100 g tojás fehérje
- 36 g cukor – 2
- 20 g liszt
- 20 g kakaópor
- 30 g olvasztott vaj
A 3 egész tojást 60 g cukorral kihabosítjuk, majd mehet bele a mandula liszt.
Ezt a keveréket félre tesszük.
A tojás fehérjét 36 g cukorral habbá verjük, majd laza mozdulatokkal belekeverjük a tojásos-mandulás masszába. Ez után kerül bele a liszt, kakaópor és végül az olvasztott vaj.
Sütőpapírral kibéleljük a tepsit, (30*50 cm) beleöntjük a piskótát, egyenletesen elsimítjuk és 165 C° fokon 8-10-percig sütjük.
Alma töltelék:
- 4-5 db zöld alma
- 30 g cukor
- diónyi vaj
Az almákat megtisztítjuk, a héját félre tesszük. A megtisztított almát apró kockákra daraboljuk, és egy serpenyőben vajon és cukorral megpároljuk. Ha kész azon nyomban mehet a piskótára. Elsimítjuk és hagyjuk kihűlni. A keletkezett levet nem kell leszűrni vagy lecsöpögtetni, mert finomabb, szaftosabb lesz, ha a piskóta felszívja.
Alma zselé:
- 6 db zöld alma
- 1% agar-agar
Az almákat kimagozzuk, héjastól feldaraboljuk és cukros vízben puhára főzzük az előzőleg félretett alma héjával együtt.
Ez után pürésítjük, ha szükséges adhatunk hozzá cukrot is. Egy keveset félre teszünk a tányért díszíteni, amit majd xantánnal sűrítünk be.
A pürét felforraljuk az agar-agarral együtt, rásimítjuk az alma darabokra és hagyjuk kihűlni.
Joghurt mousse:
- 500 g joghurt
- 50 g porcukor
- citromhéj
- 120 g tojás fehérje
- 50 g cukor
- 750 g tejszínhab
- 12 db zselatin lap
A zselatinokat jéghideg vízbe áztatjuk kb. 7-8 percre.
A joghurtba beleszórjuk a porcukrot és citromhéjjal együtt elkeverjük. A tojás fehérjét a cukorral habbá verjük, és beledolgozzuk a joghurtba.
Ugyanígy teszünk a tejszínhabbal is, végül belecsorgatjuk a felolvasztott zselatint majd ráöntjük az almazselére. Hűtőbe helyezzük 3-4 órára, hogy megdermedjen a mousse.
Leveles tészta lap:
- leveles tészta
- porcukor
- fahéj
A tésztát kb. 2 mm vékonyra nyújtjuk.
Egy fordított tepsire sütőpapírt tesszük amit előzőleg fahéjas porcukorral hintettünk be.
10 cm*4 cm lapokra vágjuk fel és a tetejét is megszórjuk fahéjas porcukorral.
A tetejére is sütőpapírt helyezünk, majd még egy tepsit is. Így szép egyenes és finoman édes, ropogós lesz a kisült tészta.
Két tepsi között 180 fokon 12 percig sütjük.
Cukrozott narancshéj:
- 1 db narancs
- 200 ml víz
- 300 g cukor
A narancsot meleg vízzel megmossuk, és zöldség hámozóval meghámozzuk. Késsel vékony csíkokra szeljük.
Vízbe tesszük, felfőzzük, majd leöntjük a vizet és még egyszer felfőzzük és erről is leöntjük a vizet.
Végül 200 ml víz és 300 g cukor keverékébe helyezzük, felforraljuk, majd 10 percig alacsony hőfokon főzzük. A főzés végén nem emeljük ki, hanem további 3-4 óráig állni hagyjuk a cukros lében. A 3-4 óra lejárta után kivesszük, vízzel lemossuk és tálalásra kész.
Alma darabok:
- alma
- citrom ízlés szerint
- cukor ízlés szerint
- víz
Az almát meghámozzuk, kimagozzuk és apró kockára 5 mm*5 mm, citromos cukros vízben pár percig főzzük. Kivesszük, lecsöpögtetjük és tálalásra kész.
Leveles tészta: recept és videó hamarosan.
Csoki dekoráció: videó hamarosan.
Természetesen ez a desszert is elkészíthető a kiegészítők nélkül is, ha nem tartjuk fontosnak, vagy nincs rá annyi időnk. Magában is derekasan megállja a helyét.