Túrófánk mangó-joghurt ágyon recept
Elkészítés
Német nyelvterületen ezt a desszertet Gebackene Mäuse -nak, vagyis sült egérkéknek hívják. Ezt a nevet természetesen nem az összetevői, sokkal inkább a formája miatt kapta. Nálunk egyszerűen túrófánk. Néhány összetevővel igen finom desszertet dobhatunk össze, ha ezt a receptet kipróbáljuk.
Túrófánk mangó-joghurt ágyon
- Túrófánk (15-20 db)
- 250 g túró
- 250 g liszt
- 125 g cukor
- 3 db egész tojás
- 5 g sütőpor
- vaníliás cukor
- citromhéj
Első lépésben a túrót cukorral, vaníliás cukorral és citromhéjjal kikeverjük. Legkönnyebben a konyhai robotgép keverőkarjával tehetjük ezt meg.
Utána a tojás következik. Végül a kimért lisztet sütőporral elkeverjük és a túrós keverékhez adjuk. Simára keverjük a tésztát, majd 2-3 órára hűtőbe helyezzük pihenni.
Kb. 160 fokos bő olajban kisütjük. Lassú tűzön süssük, hogy teljesen átsüljön, ez kb. 10-12 percet is igénybe vehet. Kanállal adagoljuk az olajba, de a legszebb formát fagyis kanállal érjük el. A fotón lévő fánk ovális fagyis kanállal lett adagolva.
Ha szeretnénk, akkor itt meg is állhatunk, van egy finom desszertünk. Ha viszont valami különlegesre vágyunk, készítsük el hozzá a mangó-joghurt öntetet is!
Mangó-joghurt öntet
- 200 ml joghurt
- 300 g mangó
Friss mangót meghámozzuk és 200 g-ot lepürésítünk, összekeverjük a joghurttal, esetleg cukorral ízesítjük ha úgy érezzük, hogy szükséges. A többi mangót kockára vágjuk és félre tesszük dekorációnak.
Mangó gél
- 200 ml mangó lé
- 50 g cukor
- 3,5 g agar-agar
Az összetevőket összemérjük és felrakjuk főzni. Mikor felforrt hagyjuk pár másodpercet főni, majd egy lapos edénybe kiöntjük és hagyjuk kidermedni. Ha kidermedt botmixerrel pürésítjük és egy finom szitán még át passzírozzuk. Műanyag flakon segítségével díszítjük a tányért.
Olcsó fagyis kanál Aliexpressről
Tálalás:
Egy evőkanál mangós joghurtot teszünk a tányérra majd rá csapunk, hogy szét fröccsenjen. Előfordul, hogy nem fröccsen szét eléggé, akkor megismételjük. Még egy pici mangós joghurtot teszünk a közepére, körbe szórjuk friss mangó darabokkal és mangó géllel is a dekoráljuk. Egy kis menta levéllel fokozzuk a vizuális és az íz hatást. A joghurt közepére helyezzük a túrófánkot, amit porcukorral meghintünk.