
Sült túrótorta eper szósszal
Hozzávalók
-
Torta alap
-
150 g liszt
-
100 g vaj
-
50 g porcukor
-
1 kávés kanál citrom héj
-
fél vanília rúd vanília
-
Túró töltelék
-
250 g túró
-
250 g mascarpone
-
300 g tejföl
-
200 g cukor
-
200 ml tej
-
80 g étkezési (kukorica) keményítő
-
2 db tojás
-
fél rúd vanília
-
1 kávés kanál citrom héj
-
Eper szósz
-
500 g eper
-
150 g cukor
-
1-2 db levéllel friss menta szár
Elkészítés
Szeretjük a túrótortát! Ezt a változatot különösen. Sült, mégis krémes, zamatos, nem száraz. A mentalevéllel megbolondított eperszósz pedig istenien illik mellé. Süssétek meg, próbáljátok ki!
Tortaformát itt találtok: Kapcsos tortaforma
Torta alap
24 cm-es kapcsos tortaformához:
Összemérjük az alapanyagokat egy edénybe és kézzel összedolgozzuk majd behelyezzük egy fél órára a hűtőbe pihenni.
Ha megpihent kb. kör formára kinyújtjuk, picit nagyobbra, mint a forma, amibe sütni fogjuk.
A formát előkészítjük: vagy formaleválasztó spray-el, vagy pedig vajjal és liszttel, hogy a kész tortát majd könnyen ki tudjuk emelni.
Belehelyezzük a kinyújtott tésztát, úgy, hogy kicsit a forma oldalára is kerüljön. Ujjunkkal szépen eligazgatjuk, megnyomkodjuk.
Késsel vagy villával megszurkáljuk a közepét, hogy ne púposodjon fel sülés közben.
160 fokos, légkeveréses sütőben 10 percig, világosbarnára elősütjük.
Túrótöltelék
Konyhagéppel összekeverjük a hozzávalókat, oly módon, hogy a tej és a tojás kivételével minden hozzávalót simára keverjük.
Az üst faláról leválasztjuk a feltapadt részeket, majd hozzáadjuk a két tojást, végül a tejet is. Sűrű palacsinta szerű lesz a töltelékünk. Ezt beleöntjük az elősütött tésztát tartalmazó formába. 150-160 fok között kb 80 perc alatt készre sütjük. Amikor szobahőmérsékletűre hűlt, felvágjuk.
Eper szósz
Az epret megtisztítjuk, hozzáadjuk a cukrot és a menta levelet. Feltesszük főni, majd amikor felforrt, levesszük a tűz erejét, majd 1 órán keresztül nagyon lassan főzzük.
Kihűlés után botmixerrel pürésítjük.
Recept értékelések
Hozzávalók
Torta alap |
|
| 150 g liszt | |
| 100 g vaj | |
| 50 g porcukor | |
| 1 kávés kanál citrom héj | |
| fél vanília rúd vanília | |
Túró töltelék |
|
| 250 g túró | |
| 250 g mascarpone | |
| 300 g tejföl | |
| 200 g cukor | |
| 200 ml tej | |
| 80 g étkezési (kukorica) keményítő | |
| 2 db tojás | |
| fél rúd vanília | |
| 1 kávés kanál citrom héj | |
Eper szósz |
|
| 500 g eper | |
| 150 g cukor | |
| 1-2 db levéllel friss menta szár | |






