Rákóczi túrós tortácska
Elkészítés
Lassan érik a sárgabarack, déli, melegebb területekről származókkal már lehet találkozni a piacon vagy nagyobb bevásárlóközpontban. Mi a Metro áruházban találtunk gyönyörű édes és illatos barackunkra. (Majdnem olyan jó, mint ami a vidékünkön terem)
Nem volt kérdéses, hogy mi készüljön belőle, mivel imádjuk a túrós sütiket, így Rákóczi túrósra esett a választás. Bár, esélyes volt a Sacher torta is, hiszen a is az egyik kedvencünk. 🙂
Sárgabarack töltelék
- 300 g felezett sárgabarack
- 60 g + 40 g cukor
- 1 g pektin
- 1 db lapzselatin (a töltelékhez)
Ezt a tölteléket most rendhagyó módon készítettük el, hiszen boldog tulajdonosai lettünk egy Sous Vide- gépnek. Hagyományosan konfitálással is elkészíthető, azt is leírjuk lentebb.
Szuvidálással: A megmosott barackot elfeleztük és 60 g cukorral együtt levákuumoztuk. 1,5 órán keresztül 70 C°-on főztük (melegítettük a Sous Vide-al). A főzési idő végén, a zacskóból kivettük, áthelyezzük egy edénybe, hozzáadtuk a 40 g cukrot és az 1 g pektint, majd 5 percig rotyogtattuk.
Konfitálással: A megmosott barackot elfeleztük és 60 g cukorral együtt 1,5 órán keresztül nagyon lassú tűzön főzzük, épp, hogy rottyanjon. A főzési idő végén hozzáadjuk a 40 g cukrot és az 1 g pektint, majd még 5 percig erősebb tűzön rotyogtatjuk.
200 g-ot kimérünk belőle, ebbe kerül a lapzselatin. Ezt a tölteléket 15 db-os szilikon formába töltjük, és a fagyasztóba helyezzük. Ez lesz a tortácska tölteléke. A forma méretei: mélység 2 cm, átmérő 4 cm. Mi ezt a formát használtuk: Szilikon forma tortácska betéthez
A maradékot félretesszük a díszítéshez.
Omlós tészta
- 120 g liszt
- 50 g porcukor
- 40 g mandulaliszt
- 60 g vaj
- 1 tojás sárgája
- csipet só
- vanília
A lisztet, cukrot, mandula lisztet sóval és a vaníliával összekeverjük. Következő lépésként a vajat adjuk hozzá, majd a tojás sárgáját. Ezt egynemű tésztává gyúrjuk, és fél órát pihentetjük.
Két sütőpapír között 3 mm vastagra kinyújtjuk. A szilikonformánál (amibe majd töltjük a sütit), kicsit kisebb kiszúróval kiszúrjuk a tészta alapokat. 170 C°-on 12-14 perc alatt aranybarnára sütjük.
Túrótöltelék
- 500 g túró (krémtúró)
- 2 db tojás
- 2 db tojás sárgája
- 80 g cukor
- citromhéj
- vanília
- 50 ml tej
- 5 lap zselatin
Az összes tojást és a tejet a cukorral vízgőz felett habosra keverjük. A vízgőzről levéve a citromhéjat, a vaníliát, és a túrót (ha csomós a túró, akkor passzírozzuk át szitán, ha krémes, akkor csak tegyük bele) is hozzáadjuk és simára keverjük. Ez után mehet hozzá a hideg vízbe áztatott és felolvasztott zselatin.
Előkészítjük a tortácska szilikon formát, aminek a mérete 5,5 cm átmérőjű, 3,5 cm mély. Mi ezt használtuk: Szilikon forma tortácskához
Tojáshab:
- 80 g tojás fehérje
- 50 g kristály cukor
- 120 kristály cukor a sziruphoz
A 120 g cukrot kb. fél dl vízzel feltesszük főni, hogy szirup legyen belőle. Nagyjából annyi vizet adjunk hozzá, hogy ellepje. 120 C° fokra főzzük fel a szirupot.
Közben a tojásfehérjét elkezdjük habosítani lassan. Az a cél, hogy amikor a tojásfehérje félig felverődik, akkorra legyen kész a szirup. Közepes sebességnél a verődő tojáshabhoz hozzácsorgatjuk a 120 C° cukorszirupot. Állandó keverés mellett hűtjük ki a tojáshabot, így szép sima lesz.
Összeállítás:
A nagyobb szilikonformát,(Szilikon forma tortácskához ) rátesszük egy tálcára, amin a fagyasztóba kerül majd. Először a túrótöltelékkel töltjük meg a formákat, ¾-ig. Az omlós tészta korongra enyhén rányomjuk az előzőleg előkészített, fagyasztott tölteléket. Együtt belehelyezzük a túrótöltelékes formába. Ha jól dolgoztunk, akkor pontosan teli lesz a forma. Kicsit rázogassuk, ütögessük a pulthoz, hogy a levegő kijöhessen belőle. Egy éjszakára fagyasztóba tesszük.
Amikor kifagyott, óvatosan kivesszük a formából. Tálalás előtt tojáshabbal díszítjük. Habzsákból, cső segítségével is díszíthetjük, vagy akár kenőkéssel is, akkor rusztikusabb mintázatú lesz a teteje.
Szakácsfáklyával megperzseljük a tojáshabot, hogy még finomabb legyen az íze és szebb a külleme.
A maradék lefőzött sárgabarackot pici vízzel felhígítjuk és rácsorgatjuk a tojáshab tetejére.
Egyéb cukrász eszközök: Aliexpress linkek