Málnás opera szelet
Elkészítés
Az opera szelet egy örök klasszikus. Ebben a receptben viszont van egy kis csavar! A kávés réteget málnára cserlétük és csillogó tükörglazúrral vontuk be a tetejét. Igazi frissítő, ragyogó szelet lett belőle!
Málnás opera szelet
Joconda felvert:
- 4 db egész tojás
- 150 g cukor
- 140 g pirított és darált tökmag
- 50 g pirított darált mandula
- 100 g tojásfehérje
- 50 g cukor
- csipet só
- 30 g liszt
- 30 g olvasztott vaj
A 4 tojást és a 100 g cukrot robotgéppel habosra keverjük.
A tökmagot és a mandulát belekeverjük, félretesszük. A 100 g tojás fehérjét 50 g cukorral és egy csipet sóval felverjük habbá. Ha kész, óvatosan hozzá keverjük a tökmagos masszához, majd következik a liszt és végül az olvasztott vaj.
A sütőlemezre sütőpapírt helyezünk és szépen, egyenleten elkenjük a masszát. Úgy kell elosztani, hogy 3 db 30 x 24 cm piskótát kapjunk. 165 fokon 8 perc alatt készre sütjük, ezt a finom piskótát.
Konfitált málna:
- 500 g málna (lehet friss vagy fagyasztott is)
- 150 g + 50 g cukor
- 4 g pektin
- 4 lap zselatin (10 g porzselatinnak felel meg)
A málnát 150 g cukorral feltesszük főni, és alacsony lángon (85-88 fokon) 1,5 óráig főzzük. Ez után hozzáadjuk az 50 g cukorban elkevert pektint és 5 percig nagy lángon rotyogtatjuk. Ha levettük a tűzről, belekeverjük az előzőleg jéghideg vízbe áztatott zselatint.
Málna ganázs:
- 70 g málna püré
- 45 g cukor
- 50 g tejszín
- 175 g fehér csoki
- 35 g vaj
A málnapürét cukorral és tejszínnel együtt felforraljuk, ráöntjük a fehér csokira és kb. 1 percig állni hagyjuk rajta. Utána simára keverjük ás mikor 35 C° fokosra hűlt, hozzáadjuk és elkeverjük benne a vajat.
Vanília krém:
- 350 g cukrászkrém
- 400 g tejszínhab
- 6 db lapzselatin (vagy 15 g porzselatin)
A cukrászkrémet egy üstben simára keverjük, majd hozzáadjuk a tejszínhabot, és elkeverjük. Végül a hideg vízbe áztatott és felolvasztott zselatin kerül bele.
Tükör glazúr:
Az alapreceptet használtuk, de ez a mennyiség több, mint amire szükség van ennél a szeletnél. Mivel kisebb adagot nehézkes elkészíteni, ezért bátorítok mindenkit, hogy készítse el a teljes adagot, hűtőben egy-két hétig biztosan eláll.
- 75 ml víz
- 150 g cukor
- 150 g glükóz szirup
- 120 g sűrített tej
- 5 db lap zselatin
- 165 g fehér csoki
A vízből, cukorból és glükózból 103 C° -os cukorszirupot főzünk. Fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért fehér csokoládét. Óvatos mozdulatokkal simára keverjük. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő! Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele. Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük. Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben)
Összeállítás
Az első 30*24 cm piskóta lapot egy tepsire helyezzük, köré beállítjuk az állítható keretet. Ráöntjük a konfitált málnát és hagyjuk hogy kihűljön, megdermedjen. A következő réteg a málna ganázs lesz. Ez után rátehetjük a következő piskóta lapot és egy picit hagyjuk a ganázst dermedni. Ha kihűlt, akkor mehet rá a nagyon finom tejszínes vanília krémből 500 gr. amit egy újabb piskótával fedünk le, azt pedig a maradék vanília krémmel.
Ezt nem kell teljesen kifagyasztani mint egy tükör glazúros tortát, elég 3 órára a fagyasztóba helyezni. Ezt a isteni finom szeletünket végül 230 g piros tükör glazúrral fedjük be. Ahogy megszilárdul a glazúr, lehet szeletelni.
Eszközök:
Osztható, állítható sütemény keret