Málnás eclair fánk
Hozzávalók
-
Eclair tészta
-
150 ml tej
-
150 ml víz
-
120 g vaj
-
egy csipet só
-
egy csipet cukor
-
200 g liszt
-
250 g tojás
-
Málnakrém
-
100 g cukrászkrém
-
150 g málnapüré
-
0,5 literből tejszínhab
-
izlés szerint porcukor
-
Tükörglazúr
-
75 ml víz
-
150 g cukor
-
150 g glükóz szirup
-
120 g sűrített tej
-
5 db lap zselatin
-
165 g fehér csoki
Elkészítés
Az ecklair fánk a francia cukrászat klasszikusa. Sok féle varriáció létezik: csokis, kávés, vaníliás, gyümölcsös…
Készítsük el a málnás változatot! Tányérdesszert fő attrakciója, de a vasárnapi ebéd koronája is lehet ez a könnyen elkészíthető málnás ecklair fánk.
Ecklair tészta (pate a choux)
Elkészítés: A vizet, tejet, cukrot, sót, vajat egy edényben felforraljuk. Kevergetjük, hogy a vaj is elolvadjon. Egy mozdulattal hozzáadjuk a lisztet. Lehúzzuk a tűzhelyről és simára keverjük. A tűzhelyre visszahelyezve, állandó kavargatás mellett, addig reszteljük, amíg el nem válik az edény falától a massza. Ez után egy konyhagép üstjébe helyezzük. Lassan keverjük 2-3 percig, ezzel elérjük, hogy picit lehűljön. Eközben egy edénybe leütjük a tojásokat, elkeverjük, hogy homogén legyen. Kimérünk pontosan 250 g-ot. Apró adagokban adagoljuk a már langyos tésztánkhoz. Minden kis adag hozzáadása után alaposan elkeverjük. Amikor ezt befejeztük és sima a masszánk, olyan habzsákba helyezzük, amin 10-12 mm-es sima, vagy csak nagyon picit redőzött cső van.
Szilikon lapra kb. 10 cm hosszú fánkokat nyomunk, ügyelve arra, hogy elegendő hely maradjon a fánkok között, hiszen sülés közben megnőnek.
Előmelegített sütőben 160 fokon 30-40 percig sütjük.
Málnakrém
Üstbe beletesszük a cukrászkrémet, simára keverjük, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a málnapürét és a porcukrot . Végül a habbá vert tejszín következik és pár laza mozdulattal krémmé keverjük.
Tükörglazúr
A víz, cukor és glükózból 103 C° cukor szirupot főzünk. Fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért fehércsokoládét. Óvatos mozdulatokkal simára keverjük. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő! Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele. Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük. Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben)
Tipp: A sűrített tejet magunk is elkészíthetjük: A 1 liter tejet és 150 g cukrot, felforraljuk. Forrás után lejjebb vesszünk a hőfokot, hogy lassan forrjon. Célszerű magas és széles edényben főzni a párolgás miatt. Ebből a mennyiségből 3 dl sűrített tejet készíthetünk. Ügyeljünk, hogy a cukor ne nagyon karamellizálódjon. Szűrőn keresztül tesszük egy másik edénybe hűlni. Felhasználás előtt még egyszer átszűrjük a tetején felhalmozódott zsír miatt. Egy hétig eláll hűtőben.
Összeállítás
A krémet habzsákból vékony csővel töltjük a megsült és kihűlt fánkokba. Legjobb megoldás az alján megtölteni. Nem biztos, hogy egy helyről menni fog, 2-3 kis lyuk is kell hozzá. Töltés után 1-2 órára praktikus fagyasztóba tenni, hogy a tükörglazúr gyorsabban ráköthessen.
A kb. 30 fokos tükörglazúrba egyenként mártjuk a fagyasztóból kivett fánkokat. Ez a hőmérséklet különbség a fánk és a glazúr között, biztosítja, hogy szépen, megfelelő vastagságban tapadjon rá.
Díszítés: friss gyümölcs, habcsók, csokis gabonagolyók, csokireszelék stb.
Recept értékelések
Hozzávalók
Eclair tészta |
|
150 ml tej | |
150 ml víz | |
120 g vaj | |
egy csipet só | |
egy csipet cukor | |
200 g liszt | |
250 g tojás | |
Málnakrém |
|
100 g cukrászkrém | |
150 g málnapüré | |
0,5 literből tejszínhab | |
izlés szerint porcukor | |
Tükörglazúr |
|
75 ml víz | |
150 g cukor | |
150 g glükóz szirup | |
120 g sűrített tej | |
5 db lap zselatin | |
165 g fehér csoki |