• Home
  • Torta
  • Málna-joghurt torta tükörglazúrral
3 1
Málna-joghurt torta tükörglazúrral

Málna-joghurt torta tükörglazúrral

Hozzávalók

  • csokoládés piskóta

  • Konfitált málnatöltelék

  • Joghurt krém

  • Tükörglazúr

Elkészítés

Megoszt

Málna-joghurt torta tükörglazúrral

Nagy divatja van mostanában a tükörglazúros tortáknak. Szépek, csillogóak, sokszínűek és milyen finomak!

Málna-joghurt torta tükörglazúrral

(Visited 25 809 times, 6 visits today)
Step 1
Mark as Complete

Csokoládés piskóta

Az egész tojásokat a cukorral robotgép segítségével habosra keverjük, kézzel hozzákeverjük a kakaópor és liszt elegyét, utána pedig a felolvasztott vajat.
16 cm átmérőjű, 2 cm magas karikába töltjük, amit előzőleg sütőpapírral becsomagoltuk. A csomagolásról lesz majd egy videónk is.
165 fokon kb. 10-12 percig sütjük. Amikor elkészült átfordítjuk és hagyjuk kihűlni.

Step 2
Mark as Complete

Konfitált málnatöltelék

A málnát 50 gr cukorral 1 órán keresztül főzzük 93-95 fokon. Fontos a nagyon lassú főzés, épp hogy rotyogjon. Mielőtt kész, hozzáadjuk a 40 gr cukrot amiben elkevertük a 3 gr pektint, amivel még 5 percig főzzük. Legvégül hozzáadjuk és elkeverjük az előzőleg hideg vízben beáztatott zselatint is.
Folpackkal becsomagolunk egy 16 cm-es sütőkarikát és bele helyezzük a kihűlt és félbevágott piskótát. Erre kerül a konfitált málna töltelék. Ezt melegen öntjük a piskótára. Kb. 2 óra alatt hűtőben hűtjük ki. Kb. 50 gr konfitált málnatölteléket félreteszünk azzal a céllal, hogy a joghurt töltelék egy részét ízesítsük, színesítsük vele.
A piskóta másik felét a tortánk zárásához használjuk majd.

Step 3
Mark as Complete

Joghurt krém

Összeállítás: A zselatin lapokat hideg vízbe beáztatjuk. Üstben a joghurtot, citromhéjat és a porcukrot simára keverjük. (A cukor ízlés szerint módosítható) Óvatos mozdulatokkal belekeverjük a lazára felvert tejszínt. Célunk, hogy folyékony maradjon a joghurtos keverék. A beáztatott zselatint közvetlenül a töltés előtt adjuk a krémünkhöz.
A krém egy negyedét beízesítjük a félretett konfitált málna töltelékkel. Fóliával becsomagolt 16 cm-es karikába töltjük (fagyasztóba tesszük 10 percre, ennek az a célja, hogy könnyen kezelhető legyen majd a töltésnél és szépen elkülönüljön majd a fehér és színes rész).

Step 4
Mark as Complete

Összeállítás

18 cm átmérőjű torta alakú szilikon formába fog a joghurtkrémünk kerülni. (A zselatint közvetlenül a töltés előtt tegyük bele a krémbe, mert a töltéskor elengedhetetlen, hogy folyékony legyen, hiszen 100 %-osan ki kell hogy töltse a formát. Ha levegő kerülne bele, akkor ott lyukas lenne a torta, nem tudnánk szépen bevonni a tükörmázzal.
A két, töltelékes piskótát előkészítjük, kivágjuk a karikából, amiben hűtöttük.
A formát kb. 1/3-ig töltjük a joghurtkrémmel, erre kerül a konfitált málnás piskóta, szépen középre igazítva. A következő réteg újra a joghurtkrém, de csak kb. fél cm vastagon. Erre a málnás joghurt pisótát helyezzük, amit úgy kell beigazítanunk, hogy a piskóta egy szintben legyen a szilikon forma tetejével. (Ez fogja a tortánk alját képezni). Úgy lesz szép a végeredmény, ha a formát pontosan kitöltik a hozzávalók.
Folpackkal letakarjuk és egy éjszakára a fagyasztóba helyezzük.
Tipp: Töltés előtt helyezzük a szilikon formát arra a tálcára, amin a fagyasztóba tesszük, hogy ne kelljen a betöltés után már mozgatni, mert elcsúszhatnak a rétegek.

Step 5
Mark as Complete

Tükörglazúr

A víz, cukor és glükózból 103 C° cukor szirupot főzünk. fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért fehércsokoládét. Óvatos mozdulatokkal simára keverjük. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő! Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele. Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük. Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben)
A sűrített tejet magunk is elkészíthetjük: A 1 liter tejet és 150 g cukrot, felforraljuk. Forrás után lejjebb vesszünk a hőfokot, hogy lassan forrjon. Célszerű magas és széles edényben főzni a párolgás miatt. Ebből a mennyiségből 3 dl sűrített tejet készíthetünk. Ügyeljünk, hogy a cukor ne nagyon karamellizálódjon. Szűrőn keresztül tesszük egy másik edénybe hűlni. Felhasználás előtt még egyszer átszűrjük a tetején felhalmozódott zsír miatt. Egy hétig eláll hűtőben.

Step 6
Mark as Complete

Kész torta áthúzása tükörglazúrral

Mikróban melegítjük a hűtőből kivett tükörglazúrt. Ezt úgy célszerű elvégezni, hogy többször rövidebb időre, minden melegítés után átkeverjük. A cél egy egynemű, levegőmentes 32-35 C°-os massza.
Két felé osztjuk, az egyikbe a pirosat készítjük,(én a Fractal málnapiros festékét használtam), a másikba fehéret készítünk, amihez Titán dioxidot használtam.
A piros bevonatot tartalmazó kancsóba, beleöntjük a fehér bevonatot, de nem keverjük el. A tetejére vékony csíkban fekete Fractal festéket csorgatunk (ezt sem keverjük).
A fagyasztóból kivett joghurt tortát kivesszük a formából. Ellenőrizzük a felületét, esetleg javítjuk a hibákat. (Sima tejszínhabbal kitöltjük a pici lyukakat, ha van rajta) Rácsra helyezzük majd a videó szerint (vagy más módon tetszés szerint) bevonjuk a tükörglazúrral. Egy –két percig a rácson tartjuk, (nem túl sokáig, amíg a glazúr kötni kezd, mert mert akkor még szépen el tudjuk tisztázni a szélét) majd áthelyezzük a végleges tálcára. Tetszés szerint díszítjük. A fotón szereplő tortát levegős fehércsokival (http://desszertmesek.hu/recipe/levegos-fehercsokolade/), málnával és fehércsokival átvont gabonagolyóval lett díszítettem.

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
cukrozott citromhéj
previous
Cukrozott citromhéj
csoki-mogyorú torta tükörglazúrral
következő
Csoki torta mogyoróval, kakaóporos tükörglazúrral
  • 25 809 Megtekintés
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Hozzávalók

csokoládés piskóta
2 db tojás
60 g cukor
30 g liszt
30 g kakaó por
20 g vaj
Konfitált málnatöltelék
300 g málna
90 g cukor
3 g pektin
3 db lap zselatin
Joghurt krém
2 dl natúr joghurt
3 dl (félig felvert) tejszín
40-50 g porcukor
citrom héj
5 lap lap zselatin
Tükörglazúr
75 ml víz
150 g cukor
150 g glükóz szirup
120 g sűrített tej
5 db lap zselatin
165 g fehér csoki

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

cukrozott citromhéj
previous
Cukrozott citromhéj
csoki-mogyorú torta tükörglazúrral
következő
Csoki torta mogyoróval, kakaóporos tükörglazúrral

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás