Málna-joghurt torta tükörglazúrral
Málna-joghurt torta tükörglazúrral
Hozzávalók
-
csokoládés piskóta
-
2 db tojás
-
60 g cukor
-
30 g liszt
-
30 g kakaó por
-
20 g vaj
-
Konfitált málnatöltelék
-
300 g málna
-
90 g cukor
-
3 g pektin
-
3 db lap zselatin
-
-
Joghurt krém
-
2 dl natúr joghurt
-
3 dl (félig felvert) tejszín
-
40-50 g porcukor
-
citrom héj
-
5 lap lap zselatin
-
Tükörglazúr
-
75 ml víz
-
150 g cukor
-
150 g glükóz szirup
-
120 g sűrített tej
-
5 db lap zselatin
-
165 g fehér csoki
Elkészítés
Csokoládés piskóta
Az egész tojásokat a cukorral robotgép segítségével habosra keverjük, kézzel hozzákeverjük a kakaópor és liszt elegyét, utána pedig a felolvasztott vajat.
16 cm átmérőjű, 2 cm magas karikába töltjük, amit előzőleg sütőpapírral becsomagoltuk. A csomagolásról lesz majd egy videónk is.
165 fokon kb. 10-12 percig sütjük. Amikor elkészült átfordítjuk és hagyjuk kihűlni.
Konfitált málnatöltelék
A málnát 50 gr cukorral 1 órán keresztül főzzük 93-95 fokon. Fontos a nagyon lassú főzés, épp hogy rotyogjon. Mielőtt kész, hozzáadjuk a 40 gr cukrot amiben elkevertük a 3 gr pektint, amivel még 5 percig főzzük. Legvégül hozzáadjuk és elkeverjük az előzőleg hideg vízben beáztatott zselatint is.
Folpackkal becsomagolunk egy 16 cm-es sütőkarikát és bele helyezzük a kihűlt és félbevágott piskótát. Erre kerül a konfitált málna töltelék. Ezt melegen öntjük a piskótára. Kb. 2 óra alatt hűtőben hűtjük ki. Kb. 50 gr konfitált málnatölteléket félreteszünk azzal a céllal, hogy a joghurt töltelék egy részét ízesítsük, színesítsük vele.
A piskóta másik felét a tortánk zárásához használjuk majd.
Joghurt krém
Összeállítás: A zselatin lapokat hideg vízbe beáztatjuk. Üstben a joghurtot, citromhéjat és a porcukrot simára keverjük. (A cukor ízlés szerint módosítható) Óvatos mozdulatokkal belekeverjük a lazára felvert tejszínt. Célunk, hogy folyékony maradjon a joghurtos keverék. A beáztatott zselatint közvetlenül a töltés előtt adjuk a krémünkhöz.
A krém egy negyedét beízesítjük a félretett konfitált málna töltelékkel. Fóliával becsomagolt 16 cm-es karikába töltjük (fagyasztóba tesszük 10 percre, ennek az a célja, hogy könnyen kezelhető legyen majd a töltésnél és szépen elkülönüljön majd a fehér és színes rész).
Összeállítás
18 cm átmérőjű torta alakú szilikon formába fog a joghurtkrémünk kerülni. (A zselatint közvetlenül a töltés előtt tegyük bele a krémbe, mert a töltéskor elengedhetetlen, hogy folyékony legyen, hiszen 100 %-osan ki kell hogy töltse a formát. Ha levegő kerülne bele, akkor ott lyukas lenne a torta, nem tudnánk szépen bevonni a tükörmázzal.
A két, töltelékes piskótát előkészítjük, kivágjuk a karikából, amiben hűtöttük.
A formát kb. 1/3-ig töltjük a joghurtkrémmel, erre kerül a konfitált málnás piskóta, szépen középre igazítva. A következő réteg újra a joghurtkrém, de csak kb. fél cm vastagon. Erre a málnás joghurt pisótát helyezzük, amit úgy kell beigazítanunk, hogy a piskóta egy szintben legyen a szilikon forma tetejével. (Ez fogja a tortánk alját képezni). Úgy lesz szép a végeredmény, ha a formát pontosan kitöltik a hozzávalók.
Folpackkal letakarjuk és egy éjszakára a fagyasztóba helyezzük.
Tipp: Töltés előtt helyezzük a szilikon formát arra a tálcára, amin a fagyasztóba tesszük, hogy ne kelljen a betöltés után már mozgatni, mert elcsúszhatnak a rétegek.
Tükörglazúr
A víz, cukor és glükózból 103 C° cukor szirupot főzünk. fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért fehércsokoládét. Óvatos mozdulatokkal simára keverjük. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő! Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele. Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük. Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben)
A sűrített tejet magunk is elkészíthetjük: A 1 liter tejet és 150 g cukrot, felforraljuk. Forrás után lejjebb vesszünk a hőfokot, hogy lassan forrjon. Célszerű magas és széles edényben főzni a párolgás miatt. Ebből a mennyiségből 3 dl sűrített tejet készíthetünk. Ügyeljünk, hogy a cukor ne nagyon karamellizálódjon. Szűrőn keresztül tesszük egy másik edénybe hűlni. Felhasználás előtt még egyszer átszűrjük a tetején felhalmozódott zsír miatt. Egy hétig eláll hűtőben.
Kész torta áthúzása tükörglazúrral
Mikróban melegítjük a hűtőből kivett tükörglazúrt. Ezt úgy célszerű elvégezni, hogy többször rövidebb időre, minden melegítés után átkeverjük. A cél egy egynemű, levegőmentes 32-35 C°-os massza.
Két felé osztjuk, az egyikbe a pirosat készítjük,(én a Fractal málnapiros festékét használtam), a másikba fehéret készítünk, amihez Titán dioxidot használtam.
A piros bevonatot tartalmazó kancsóba, beleöntjük a fehér bevonatot, de nem keverjük el. A tetejére vékony csíkban fekete Fractal festéket csorgatunk (ezt sem keverjük).
A fagyasztóból kivett joghurt tortát kivesszük a formából. Ellenőrizzük a felületét, esetleg javítjuk a hibákat. (Sima tejszínhabbal kitöltjük a pici lyukakat, ha van rajta) Rácsra helyezzük majd a videó szerint (vagy más módon tetszés szerint) bevonjuk a tükörglazúrral. Egy –két percig a rácson tartjuk, (nem túl sokáig, amíg a glazúr kötni kezd, mert mert akkor még szépen el tudjuk tisztázni a szélét) majd áthelyezzük a végleges tálcára. Tetszés szerint díszítjük. A fotón szereplő tortát levegős fehércsokival (http://desszertmesek.hu/recipe/levegos-fehercsokolade/), málnával és fehércsokival átvont gabonagolyóval lett díszítettem.
Recept értékelések
Hozzávalók
csokoládés piskóta |
|
2 db tojás | |
60 g cukor | |
30 g liszt | |
30 g kakaó por | |
20 g vaj | |
Konfitált málnatöltelék |
|
300 g málna | |
90 g cukor | |
3 g pektin | |
3 db lap zselatin | |
Joghurt krém |
|
2 dl natúr joghurt | |
3 dl (félig felvert) tejszín | |
40-50 g porcukor | |
citrom héj | |
5 lap lap zselatin | |
Tükörglazúr |
|
75 ml víz | |
150 g cukor | |
150 g glükóz szirup | |
120 g sűrített tej | |
5 db lap zselatin | |
165 g fehér csoki |