Macaron
Hozzávalók
-
225 g mandula liszt
-
225 g porcukor
-
40 g étkezési (kukorica) keményítő
-
75 g tojás fehérje
-
80 g tojás fehérje
-
50 g cukor
-
180 g cukor
-
víz
Elkészítés
Ki nem ismerné manapság ezt a különleges finomságot?! A legkülönbözőbb színekben pompázik a cukrászdák, sőt már a boltok polcain is. Karácsony közeledtével egyre többen kísérleteznek vele otthon is, hiszen remek gasztro ajándék.
Szerencsés esetben a színek az ízre is utalnak. Én itt natúr színben készítettem, mert ez illett a nugátos tányérdesszertre.
Elkészítés:
A 180 g cukrot annyi vízben, ami ellepi, 118 fokos szirupot főzünk belőle. Miközben a szirup fő, a 80 g tojásfehérjét az 50 g cukorral gyenge habbá verjük. Ha a szirup eléri a megfelelő hőfokot, az üst oldalára vékony sugárba csurgatva alacsony sebesség mellett hozzáadjuk a tojásfehérjéhez.
Amikor belekerült az összes szirup, a gépet nagy sebességre kapcsolva szoba hőmérsékletűre hűtjük a tojáshabot. Akkor jó a keverék, ha a habverőről csúcsosan visszahajlik.
Közben a mandulalisztet összekeverjük a porcukorral és az étkezési keményítővel (szárazon), majd hozzáadjuk a 75 g tojásfehérjét, és marcipán keménységű masszává gyúrjuk.
A mandulás keverékünkhöz úgy adagoljuk a tojásfehérjés habot, hogy először egy harmadát keverjük bele, majd lassan hozzáadjuk a többit is. Akkor készült el, ha a spatuláról szalagosan folyik le. Az a jó macaron massza, amely a szilikon lapra nyomástól számítva 3-4 másodperc múlva felveszi a macaron formát. Ha nem terül, akkor keverni kell még picit, hogy hígabb legyen.
Habzsákkal segítségével, macaron-sütő szilikon lapra kinyomjuk az ismert formában (gyakorlottabbaknak a sima szilikon lap is megteszi). A kinyomott macaron-okat 1-2 órán keresztül szárítjuk. (olyan helyiségben, ahol magas a páratartalom több időre is szükség lehet)
Amikor megszáradt a teteje, érintésre bőrös tapintású, 150 fokon 15 perc alatt készre sütjük.
Kihűlés után töltjük meg.
Töltelék: http://desszertmesek.hu/?post_type=osetin_recipe&p=120&preview=true
Recept értékelések
Hozzávalók
225 g mandula liszt | |
225 g porcukor | |
40 g étkezési (kukorica) keményítő | |
75 g tojás fehérje | |
80 g tojás fehérje | |
50 g cukor | |
180 g cukor | |
víz |