Kókusz-mogyoró torta recept
Hozzávalók
-
Mogyoró-Nutella lap
-
100 g török mogyoródarált
-
30 g Nutella
-
100 g tojás
-
50 g cukor
-
20 g liszt
-
40 g vajolvasztott
-
Mogyoró daquise
-
80 g tojás fehérje
-
80 g cukor
-
20 g liszt
-
55 g pörkölt török mogyoródarált
-
Kókusz krém
-
50 g cukrászkrém
-
50 g Forrázott kókusz
-
350 ml tejszínhabfélig felvert
-
4 db lap zselatin
-
izlés szerint cukor
-
Tükörglazúr
-
75 ml víz
-
150 g cukor
-
150 g glükóz szirup
-
120 g sűrített tej
-
5 db lap zselatin
-
165 g fehér csoki
-
1 csapott kávés kanál titánium dioxid
-
Csokoládés tükörglazúr
-
75 ml víz
-
150 g cukor
-
150 g glükóz szirup
-
100 g sűrített tej
-
5 lap lap zselatin
-
150 g étcsokoládé
Elkészítés
Már őszi ízeket idéz, ez a kókuszos-mogyorós gazdag ízvilágú torta. Nem bonyolult elkészíteni, otthon is lehet bátran próbálkozni vele.
Mogyoró-nutella alap
A tojást a cukorral felhabosítjuk, majd mehet bele a mogyoró és a nutella. Amikor egyneművé vált, akkor kerül bele a liszt végül az olvasztott vaj. Ezt a masszát 18 cm átmérőjű, 2cm magas karikába tesszük és 165 C°-on kb. 10-12 perc alatt kisütjük. Amikor kész, kivágjuk a karikából és kihűtjük.
Mogyoró daquise
A tojás fehérjét és a cukrot habbá keverjük, majd hozzáadjuk a mogyorós lisztet, amit előzőleg összekevertünk. Óvatosan keverjük bele, hogy ne törjön össze a hab majd egy 14 cm átmérőjű karikába 160 C°-on 10-12 perc alatt kisütjük. Ha kész akkor kivágjuk és hagyjuk kihűlni.
Kókusz krém
A kihűlt mogyorós-nutella alapot megkenjük étolajjal lazított Nutellával (amennyi nutella feleannyi olaj). Erre kerül az elfelezett mogyorós daquist aminek a másik felét is lekenjük a maradék Nutellával.
A töltésig tegyük fagyasztóba, hogy a Nutella megdermedjen picit.
Zselatint hidegvízbe leáztatjuk, a kókuszt leforrázzuk cukorsziruppal (fele cukor fele víz).
Cukrászkrémet simára keverjük, hozzáadjuk az áztatott kókuszt majd a félig felvert tejszínt. Szép simára keverjük, majd beletesszük zselatint is.
Összeállítás
A szilikon formába öntjük a krémet, majd ráhelyezzük a mogyorós daquist. Egy réteg krémmel rétegezzük, majd végül az összeragasztott lap kombinációval zárjuk le a tortát. Mehet egy éjszakára a fagyasztóba.
Tükörglazúr
A vízből, cukorból és glükózból 103 C° -os cukorszirupot főzünk. Fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért fehércsokoládét. Óvatos mozdulatokkal simára keverjük. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő! Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele. Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük. Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben)
A sűrített tejet magunk is elkészíthetjük: A 1 liter tejet és 150 g cukrot, felforraljuk. Forrás után lejjebb vesszünk a hőfokot, hogy lassan forrjon. Célszerű magas és széles edényben főzni a párolgás miatt. Ebből a mennyiségből 3 dl sűrített tejet készíthetünk. Ügyeljünk, hogy a cukor ne nagyon karamellizálódjon. Szűrőn keresztül tesszük egy másik edénybe hűlni. Felhasználás előtt még egyszer átszűrjük a tetején felhalmozódott zsír miatt. Egy hétig eláll hűtőben.
Csokoládés tükörglazúr
A víz, cukor és glükózból 103 C° cukor szirupot főzünk. Fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért csokoládét. Óvatos mozdulatokkal simára keverjük. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő! Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele. Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük. Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben) Igény szerint fekete festéket tehetünk bele, hogy sötétebb legyen a glazúr és ettől szebb a fénye is. Én Fractal fekete gélfestéket használok.
Áthúzás tükörglazzúrral
A fagyasztóból kivett tortát kiemeljük a formából. Ellenőrizzük a felületét, esetleg javítjuk a hibákat. (Sima tejszínhabbal kitöltjük a pici lyukakat, ha van rajta) Rácsra helyezzük.
Mikróban melegítjük a hűtőből kivett tükörglazúrt. Ezt úgy célszerű elvégezni, hogy többször rövidebb időre, minden melegítés után átkeverjük. A cél egy egynemű, levegőmentes 32-35 C°-os massza.
A fehér bevonatot beletesszük egy kancsóba és hozzáadunk kb. 1 dl-nyi csokoládés tükörglazúrt. Körkörös mozdulatokkal adjuk a fehér glazúrhoz úgy, hogy nem keverjük össze.
Egy –két percig a rácson tartjuk, (nem túl sokáig, amíg a glazúr kötni kezd, mert mert akkor még szépen el tudjuk tisztázni a szélét) majd áthelyezzük a végleges tálcára. Tetszés szerint díszítjük.
Recept értékelések
Hozzávalók
Mogyoró-Nutella lap |
|
100 g török mogyoró | |
30 g Nutella | |
100 g tojás | |
50 g cukor | |
20 g liszt | |
40 g vaj | |
Mogyoró daquise |
|
80 g tojás fehérje | |
80 g cukor | |
20 g liszt | |
55 g pörkölt török mogyoró | |
Kókusz krém |
|
50 g cukrászkrém | |
50 g Forrázott kókusz | |
350 ml tejszínhab | |
4 db lap zselatin | |
izlés szerint cukor | |
Tükörglazúr |
|
75 ml víz | |
150 g cukor | |
150 g glükóz szirup | |
120 g sűrített tej | |
5 db lap zselatin | |
165 g fehér csoki | |
1 csapott kávés kanál titánium dioxid | |
Csokoládés tükörglazúr |
|
75 ml víz | |
150 g cukor | |
150 g glükóz szirup | |
100 g sűrített tej | |
5 lap lap zselatin | |
150 g étcsokoládé |
2 Comments Hide Comments
Elnézést csak én nem látom a konkrét hozzávalok mennyiségét?
Kedves Tímea!
Számítógépen nézve jobb oldalt a recept mellett van a pontos hozzávalók listája.
Telefonon egészen elul, a recept végén. Lehet, hogy ezen változtatnunk kell, mert tényleg nem feltűnő.
Üdvözlettel
Veres Szilvia