Eszterházy torta recept
Hozzávalók
-
Piskóta
-
250 g tojás fehérje
-
200 g cukor
-
250 g dióenyhén pörkölt
-
30 g liszt
-
Krém
-
2 db tojás
-
200 g fehér csoki
-
700 ml tejszínfélig habosított
-
150 g diópirított, darált
-
8 db lap zselatin
Elkészítés
Az Eszterházy torta az osztrák-magyar időkben indult hódító útjára. Nevét nem a készítőjéről – aki ugyanúgy lehetett bécsi vagy pesti cukrász is –, hanem arról az Esterházy grófról kaphatta, aki nagyon szerette ezt a süteményt. Az Esterházy család kedvelt tortája volt, és hogy hamar meghódította a tortakedvelőket monarchia szerte. A szakácskönyvek szerint 2 fajta krémmel is tölthető, az egyik (a hagyományos) vajkrémes, a másik (a modern) tejszínes. A torta több diós tészta rétegből és krémrétegből áll, a tetején fondant bevonattal. Nagyon sok receptje ismert, most egy fehércsokis krémmel töltött változatot mutatunk be!
Piskóta elkészítése
Az előzőleg enyhén megpirított diót ledaráljuk és összekeverjük a liszttel. A cukrot a tojás fehérjével habbá verjük majd, hozzáadjuk a diós lisztet.
Egy 18 cm átmérőjű 2 cm magas karikát használva sablonként, kb. 1-1,5 cm vastagon kenjük bele a piskótát sütőpapírra vagy szilikon lapra, majd leemeljük róla a karikát és ezt megismételjük még 4szer. (így elég csak egy tortakarika)
A felvertet 165 C °- légkeverésen kb. 12 percig sütjük.
Krém elkészítése
Először is a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tojást a fehér csokival vízgőz felett főzzük kb. 60 C °-ig, majd lehűtjük. Ez után mehet bele a tejszín (hasonló hőfokú legyen), laza mozdulatokkal simára keverjük, hozzáadjuk a darált diót és belekeverjük a felázott zselatint.
Összeállítás
Egy 24 cm-es tortakarika segítségével töltjük be. A közepére helyezünk egy piskótalapot, majd mehet bőven a krém, majd megint lap és krém míg a karika tele nem lesz. A széleinél körben is kitöltjük a finom fehér csokis diós krémmel. Hűtőbe tesszük, ha kihűlt a tetejét fehér és csokis tükör glazúrral tetszés szerinti mintában kiöntjük. Nem kötelező a hagyományos mintát alkalmazni! Ha elkészült, mehet vissza a hűtőbe. Tálalás előtt kivesszük a formából és az oldalát bepanírozzuk dióval.
Tükörglazúr alaprecept: http://desszertmesek.hu/recipe/tukorglazur-alaprecept/
Recept értékelések
Hozzávalók
Piskóta |
|
250 g tojás fehérje | |
200 g cukor | |
250 g dió | |
30 g liszt | |
Krém |
|
2 db tojás | |
200 g fehér csoki | |
700 ml tejszín | |
150 g dió | |
8 db lap zselatin |