0 0
Eszterházy torta recept

Eszterházy torta recept

Hozzávalók

  • Piskóta

  • Krém

Elkészítés

Megoszt

Az Eszterházy torta az osztrák-magyar időkben indult hódító útjára. Nevét nem a készítőjéről – aki ugyanúgy lehetett bécsi vagy pesti cukrász is –, hanem arról az Esterházy grófról kaphatta, aki nagyon szerette ezt a süteményt. Az Esterházy család kedvelt tortája volt, és hogy hamar meghódította a tortakedvelőket monarchia szerte. A szakácskönyvek szerint 2 fajta krémmel is tölthető, az egyik (a hagyományos) vajkrémes, a másik (a modern) tejszínes. A torta több diós tészta rétegből és krémrétegből áll, a tetején fondant bevonattal. Nagyon sok receptje ismert, most egy fehércsokis krémmel töltött változatot mutatunk be!

(Visited 3 497 times, 1 visits today)
Step 1
Mark as Complete

Piskóta elkészítése

Az előzőleg enyhén megpirított diót ledaráljuk és összekeverjük a liszttel. A cukrot a tojás fehérjével habbá verjük majd, hozzáadjuk a diós lisztet.
Egy 18 cm átmérőjű 2 cm magas karikát használva sablonként, kb. 1-1,5 cm vastagon kenjük bele a piskótát sütőpapírra vagy szilikon lapra, majd leemeljük róla a karikát és ezt megismételjük még 4szer. (így elég csak egy tortakarika)
A felvertet 165 C °- légkeverésen kb. 12 percig sütjük.

Step 2
Mark as Complete

Krém elkészítése

Először is a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tojást a fehér csokival vízgőz felett főzzük kb. 60 C °-ig, majd lehűtjük. Ez után mehet bele a tejszín (hasonló hőfokú legyen), laza mozdulatokkal simára keverjük, hozzáadjuk a darált diót és belekeverjük a felázott zselatint.

Step 3
Mark as Complete

Összeállítás

Egy 24 cm-es tortakarika segítségével töltjük be. A közepére helyezünk egy piskótalapot, majd mehet bőven a krém, majd megint lap és krém míg a karika tele nem lesz. A széleinél körben is kitöltjük a finom fehér csokis diós krémmel. Hűtőbe tesszük, ha kihűlt a tetejét fehér és csokis tükör glazúrral tetszés szerinti mintában kiöntjük. Nem kötelező a hagyományos mintát alkalmazni!  Ha elkészült, mehet vissza a hűtőbe. Tálalás előtt kivesszük a formából és az oldalát bepanírozzuk dióval.
Tükörglazúr alaprecept: http://desszertmesek.hu/recipe/tukorglazur-alaprecept/

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
áfonyás cupcake
previous
Áfonyás cupcake recept
Tükör glazúr montázs
következő
Tükörglazúr alaprecept
  • 3 497 Megtekintés
  • Könnyű

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Hozzávalók

Piskóta
250 g tojás fehérje
200 g cukor
250 g dió enyhén pörkölt
30 g liszt
Krém
2 db tojás
200 g fehér csoki
700 ml tejszín félig habosított
150 g dió pirított, darált
8 db lap zselatin

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

áfonyás cupcake
previous
Áfonyás cupcake recept
Tükör glazúr montázs
következő
Tükörglazúr alaprecept

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás