Cukrozott citromhéj
Hozzávalók
-
1 db citrom
-
200 g cukor
Elkészítés
A sokszínű citromhéj! Gondoltátok, hogy mennyi felhasználási lehetőséget rejt? Díszítésnek, süteménybe, túrós töltelékbe, bóléba, pici üvegcsébe rejtve gasztroajándéknak…
Elkészítés:
A citromot meleg vízben megmossuk, jól megdörzsöljük a héját szivaccsal, hogy lejöjjön róla a viaszos bevonat.
Zöldséghámozóval meghámozzuk. Az így kapott héjakat, vékony 1 milliméteres csíkokra vágjuk. A kapott citrom csíkokat vízben felfőzzük, forrás után a vizet leöntjük róla, majd tiszta vízzel megismételjük a folyamatot. Ezzel eltávolítjuk a keserű ízt a héjból.
3 dl vízhez hozzáadjuk a cukrot, ebben főzzük fel a citromhéjat. Forrás után 15 percig gyöngyözve főzzük, hogy jól átjárhassa a cukor. Optimális esetben a cukros főzővízben 3-4 órát állni hagyjuk. Ha nagyon sürgős, akkor azonnal is használható.
A cukros vízből kiemelve leszűrjük, langyos vízzel leöblítjük, papírtörlőn megszárítjuk. Hűtőben hosszabb ideig is eláll.