Csokoládés –meggyes alagút (12 db)
Elkészítés
A csoki és a meggy remekül illik egymáshoz. Ebben a finom alagútban a csoki mousse, a konfitált meggy és a zamatos piskóta íze és állaga fenséges egyensúlyt alkot. Lepjétek meg a családot, barátokat ezzel a finomsággal!
Eszközök és szilikon formák: http://desszertmesek.hu/piacter-aliexpress-linkek/
Csokoládés –meggyes alagút (12 db)
Csokis nehéz felvert:
- 2 db tojás sárgája
- 50 g vaj
- 2 db tojás fehérje
- 40 g cukor
- 40 g liszt
- 20 g kakaópor
- késhegynyi sütőpor
A tojás sárgáját a vajjal kihabosítjuk. A tojás fehérjét a cukorral habbá verjük. Elkeverjük a vajas tojás sárgájába, majd hozzáöntjük az előzőleg kimért és kissé összekevert száraz összetevőket (liszt+kakaópor+sütőpor) és hozzáadjuk a tojásos masszához. Szépen eligazítjuk egy sütőpapíron és 160 fokon vastagságtól függően 8-10 perc alatt kisütjük.
Meggytöltelék:
- 200 g meggy
- 40 g +20 g cukor
- 1 g pektin
- 2 db zselatin
A meggyet és a 40 g cukrot feltesszük főni. Alacsony hőfokon, lassan 1-1,5 órán át épp, hogy rotyogtatjuk. Amikor majdnem kész 20 g cukorba elkeverjük a pektint, hozzáadjuk és 5 percig főzzük egy picit nagyobb lángon.
Csoki mousse:
- 100 g csoki
- 1 db tojás
- 300 g félig felvert tejszínhab
- 2 db lapzselatin
A zselatinlapokat jéghideg vízben leáztatjuk.
Az étcsokit a tojással 50-60 fokig vízgőz felett melegítjük, majd szobahőmérsékletűre hűtjük. A folyamatot a tál jeges fürdőbe való állításával gyorsíthatjuk. Miután kihűlt, laza mozdulatokkal hozzáadjuk a félig felvert tejszínt, majd elkeverjük. Utolsó lépésként, a töltés előtt hozzáadjuk felolvasztott zselatint.
Omlós tészta lap:
- 100 g liszt
- 20 g kakaópor
- 45 g porcukor
- 20 g mandulaliszt
- 1 db kisebb tojás
A lisztet, porcukrot és a mandula lisztet beletesszük a konyhagép üstjébe és keverőkarral elkezdjük keverni. Hozzáadjuk a kockára vágott vajat majd legvégül az egész tojást. Mikor a tészta összeállt, kivesszük az üstből és fél órára betesszük pihentetni a hűtőbe. Két sütőpapír között kb. 2-3 milliméteresre nyújtjuk, és pár percre a fagyasztóba tesszük (könnyebb vele dolgozni). Szilikon lapra rakjuk és méretre vágjuk, egy picit nagyobbra, mint amekkora a formánk. 12 perc alatt 170 fokon készre sütjük.
Csoki bársony fújáshoz:
- 100 csoki
- 100 g kakaóvaj
Mindkét összetevőt felolvasztjuk, alaposan elkeverjük, és 35 fokon használjuk.
Húzatott meggy:
- 12 szem meggy
- 100 g cukor+40 g+40 g+40 g
- 100 g víz
- esetleg pici meggy vagy cseresznye pálinka
A vizet és a cukrot felfőzzük és egyszerűen ráöntjük a meggyre. Hűtőbe helyezzük és 12 óra múlva leszűrjük, a léhez hozzáadunk 40 g cukrot és újra felforraljuk és ráöntjük a meggyre, ismét hűtőbe. Ezt megismételjük 2-3 alkalommal nem muszáj 12 óránként, lehet naponként is, majd leszűrjük és használjuk.
Összeállítás:
A piskóta lapot állítható keretbe tesszük és ráöntjük a meggytölteléket. Kidermesztjük, majd a forma nagyságától kb. fél-fél cm-rel kisebbekre vágjuk.
A csoki mousse-ba csak a töltés előtt keverjük bele a zselatint. Mousse-al kb. félig töltjük a formát, beleigazítjuk a meggytölteléket, majd teletöltjük a formát a maradék mousse-al és elsimítjuk. Betesszük a fagyasztóba. Mikor kifagyott akkor kivesszük a formából és lefújjuk csokival.
Végezetül az omlós tészta lapokra tesszük őket és húzatott meggyel díszítjük.