Csoki torta fehér csokis ropogóssal – recept
Hozzávalók
-
Csoki mousse
-
75 g csokoládé
-
1 db tojás
-
250 ml tejszín
-
2 db lap zselatin
-
Fehér csokis ropogós
-
100 g fehér csoki
-
50 g kukorica pehely
-
70 ml étolaj
-
Csokis gaquise
-
100 g tojás fehérje
-
60 g cukor
-
25 g liszt
-
15 g kakaó por
-
40 g mandula liszt
-
Csoki ganache
-
150 g étcsokoládé
-
150 ml tejszín
-
15-20 g glükóz szirup
-
Sima csokis piskóta talp
-
2 db tojás sárgája
-
20 g vaj
-
2 db tojás fehérje
-
60 g cukor
-
45 g liszt
-
15 g kakaó por
Elkészítés
Azt gondolod, hogy a csoki torta unalmas? Dobd fel egy kis fehér csokis ropogóssal! Könnyen lehet, hogy ez a torta is a kedvencek közé kerül!
A recept pontos hozzávalói telefonon nézve legalul, monitoron pedig a leírás mellett jobbról találhatók.
Csoki mousse
A csokit a tojással 50-60 fokig vízgőz felett melegítjük, majd szobahőmérsékletűre hűtjük. A folyamatot, a tál jeges fürdőbe való állításával gyorsíthatjuk.
Miután kihűlt, laza mozdulatokkal hozzáadjuk a felvert tejszínt, majd elkeverjük. Végül belekerül a felázott zselatin. Mielőtt a zselatin megkötne, bele töltjük a formába.
Fehér csokis ropogós
A csokit felolvasztjuk, belekeverjük az étolajat majd a kukorica pelyhet is, amit kicsit kézzel össze morzsolunk és bele öntjük a fóliával kibélelt 14 cm 2cm magas karikába és hűtőbe rakva kidermesztjük.
Csokis daquise
Kimérjük a lisztet, kakaót, a mandula lisztet és lazán összekeverjük őket.
A tojás fehérjét és a cukrot közepes habbá verjük, majd beletesszük a száraz összetevőket. Óvatosan sima masszává keverjük, betöltjük egy 14 cm átmérőjű tortakarikába és 160 fokon légkeveréssel 5-8 perc alatt kisütjük.
Csoki ganache
A tejszínt és a glükóz szirupot felforraljuk, amikor kész, ráöntjük a csoki lencsére (aprított csokoládéra). Egy két percig állni hagyjuk, hogy felolvadjon a csoki, majd óvatosan habverővel keverjük, hogy minél kevesebb levegő jusson bele. Botmixerrel is ajánlatos keverni, mert sima, egynemű és levegő mentes marad. Kihűtjük. Ennél a receptnél szobahőmérsékletű állapotban használjuk. (Nem túl szilárd, kenhető)
Sima csokis piskóta talp
Első lépésben a tojás sárgáját a vajjal együtt kikeverjük. Ez után a tojás fehérjét a cukorral habbá verjük. A két keveréket laza mozdulatokkal összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a lisztet és a kakaóport.
Habzsákba töltjük (6-mm sima cső) és sütőpapírra csigavonalban belülről kifelé karikát nyomunk, amit kenő késsel elsimítunk el még sütés előtt. 165 fokon kb. 9-11 perc alatt kisütjük. Ha kihűlt méretre vágjuk vagy szúrjuk, a jelenlegi receptnél ez 18 cm lett.
Összeállítás
A fehér csokis ropogóst kivesszük a hűtőből és az alját, ami a simábbik szakácsfáklyával óvatosan megolvasztjuk, majd az olvasztott felével lefelé ráhelyezzük a csokis daquise-ra. Ez után a fehér csokis ropogós tetejére ganache-t nyomunk, (én csúcsokat formáltam, de lehet bármilyen, ahogy tetszik) majd vissza helyezzük a hűtőbe, míg a mousse-t elkészítjük.
Ha kész a mousse, akkor a formába aljába öntünk belőle kb. 2-3 cm vastagon majd belerakjuk a tortabetétet, rárakjuk a torta forma felsőrészét (ez a forma két részből áll) és teletöltjük csoki mousse-al. Egy nap alatt kifagyasztjuk. Kiemeljük a formából, csokis-fehér tükörglazúrral áthúzzuk és ráillesztjük a csokis talpra. Díszítés tetszés szerint, de legjobban a csokis, fehér csokis díszítés illik rá, ami sejteti a belső tartalmat.
Recept értékelések
Hozzávalók
Csoki mousse |
|
75 g csokoládé | |
1 db tojás | |
250 ml tejszín | |
2 db lap zselatin | |
Fehér csokis ropogós |
|
100 g fehér csoki | |
50 g kukorica pehely | |
70 ml étolaj | |
Csokis gaquise |
|
100 g tojás fehérje | |
60 g cukor | |
25 g liszt | |
15 g kakaó por | |
40 g mandula liszt | |
Csoki ganache |
|
150 g étcsokoládé | |
150 ml tejszín | |
15-20 g glükóz szirup | |
Sima csokis piskóta talp |
|
2 db tojás sárgája | |
20 g vaj | |
2 db tojás fehérje | |
60 g cukor | |
45 g liszt | |
15 g kakaó por |