Croissant egyszerűen
Elkészítés
A desszerteken, tortákon és süteményeken kívül nagyon szeretjük a péksütiket, lepényeket, kifliket, kenyereket is! Gyakran készül is nálunk ilyesféle finomság. Az egyik legújabb kedvenc a francia croissant. Kívül ropogós, belül foszlós és istenien vajas ízű. Vacsira szoktuk készíteni, rendszerint jó nagy adagot, hogy reggelire is maradjon, hiszen kávéval, vajjal dzsemmel vagy sonkával is nagyon finom!
Van egy picit bonyolultabb, talán picit kifinomultabb készítési módja is, próbáljátok ki ezt is: http://desszertmesek.hu/recipe/francia-vajas-croissant/
Croissant egyszerűen
- 350 g liszt
- 50 g tejföl
- 120 ml langyos tej
- 3 g só, kb. fél kávés kanál
- 20 g cukor
- 1 tojás
- 25 g friss élesztő vagy 1 csomag száraz élesztő
- 70 g vaj a rétegezéshez
A langyos tejet egy edénybe tesszük, hozzáadjuk az élesztőt és felfuttatjuk. A robotgépbe belemérjük a lisztet, cukrot, sót. Amikor felfutott az élesztő, ráöntjük a lisztes keverékre és 2 percig lassú fordulaton elkezdjük dagasztani. Ez után 5 -7 percig gyorsabb fokozaton dagasztjuk, akkor lesz jó az állaga, ha a tészta selymes és elválik az üst falától.
Egy tálban addig kelesztjük, míg a duplája nem lesz. Ha megkelt, elosztjuk a tésztát 8 felé és gömböket formázunk belőle.
Néhány percig pihenni hagyjuk, majd nyújtófával kb. 18-20 cm átmérőjű kör alakra nyújtjuk az elsőt, amit megkenünk vékonyan puha vajjal. Mindegyik lappal megismételjük, de a legfelső lapra már nem teszünk vajat. Egy tányéron behelyezzük a hűtőbe annyi időre, hogy a vaj rétegek megdermedjenek.
Kivesszük, 8-10 mm vastagságúra nyújtjuk a rétegelt tésztánkat.
Egy jó nagy kör formát kapunk, amit 8 cikkelyre osztunk.
A szélesebb résznél kicsit széthúzva feltekerjük, és úgy helyezzük a szilikon lappal vagy sütőpapírral bélelt tepsire, hogy a vékony csúcsát aláhajtjuk, hogy ne nyíljon szét.
Fél óráig kelesztjük, tojással lekenjük, sajtot szórunk rá. 20 perc alatt 180 fokon készre sütjük. Ne nyissuk ki közben a sütőt, mert összeeshet a croissant.