Citrom szelet tojáshabbal recept
Elkészítés
Nem mindenki szereti a túl édes süteményeket. Nekik biztosan ízlik ez a citromos szelet, mely könnyű, zamatos és ízekkel teli! Nem kell bele sem színezék, sem aroma, hiszem maga a friss citrom, ezekben igazán bővelkedik, csak elő kell csalogatni belőle. Bátrabbak lime-al is elkészíthetik, ha még izgalmasabb ízre vágynak!
Piskóta
- 3 db egész tojás
- 60 g cukor – 1
- 80 g pirított darált tökmag
- 100 g tojás fehérje
- 36 g cukor – 2
- 20 g liszt
- 30 g olvasztott vaj
A 3 egész tojást 60 g cukorral kihabosítjuk, majd mehet bele a pirított, őrölt tökmag.
Ezt a keveréket félre tesszük.
A tojás fehérjét 36 g cukorral habbá verjük, majd laza mozdulatokkal belekeverjük a tojásos-tökmagos masszába. Ez után kerül bele a liszt és végül az olvasztott vaj.
Sütőpapírral kibéleljük a tepsit, (30*50 cm) beleöntjük a piskótát, egyenletesen elsimítjuk és 165 C° fokon 8-10-percig sütjük.
Citromos töltelék
- 160 g frissen facsart citromlé
- 240 g kristálycukor
- 3 db egész tojás (kb. 150 g)
- 440 g szobahőmérsékletű vaj
- 4 lap zselatin
- citrom reszelt héja (a citromot jó alaposan megmossuk, szivaccsal átdörzsöljük reszelés előtt)
Olasz mering (Tojás hab)
- 125 g tojásfehérje
- 75 g cukor
- 175 g cukor a sziruphoz
- 50 g víz
A 175 g cukrot felforraljuk a vízzel és 118-120 fokos szirupot főzünk belőle. Közben lassú fordulaton felverjük a tojásfehérjét a 75 g cukorral. Ideális esetben egyszerre lesz kész a laza tojáshab és a szirup.
A következő lépésben felemeljük közepes fordulatra a robotgépet és vékony sugárban belecsorgatjuk a szirupot úgy, hogy az üst szélére csorogjon, (hogy ne forrázzuk le a tojásfehérjét). Ismét lassítjuk a fordulatot és így szobahőmérsékletűre hűtjük. Ezzel a technikával a tojáshabunk hosszú ideig selymes állagú marad, amivel szép, lágy díszítések érhetők el.
Elkészítés
Egy fém keverőtálba belemérjük a citromlevet, cukrot, tojást és a frissen reszelt citromhéjat.
Vízgőz felett, állandó kavarás és habosítás mellett, kb. 80 C°-ig főzzük (83 C° fölé ne menjen, mert kicsapódik belőle a tojás. Amikor besűrűsödött, és a térfogata is megnövekedett, leemeljük a vízgőzről, hozzáadjuk az előzőleg hideg vízbe beáztatott és kinyomkodott zselatinlapot, majd beletesszük a szobahőmérsékletű felkockázott vajat.
Lassú, de határozott mozdulatokkal addig keverjük, míg el nem olvad benne a vaj.
A piskótát elfelezzük, és egy állítható keretbe rétegezzük. Alulra piskóta kerül, ráöntjük a citromos masszát és így betesszük a hűtőbe egy fél órára. Erre kerül a piskóta lap másik fele.
A közben elkészített tojáshabot a piskóta tetejére simítjuk és tetszés szerint formázzuk. A fotón hullámzó formákat alakítottunk ki spatulával. Szakácsfáklyával megperzseljük a tojáshabot, finomabb és sokkal látványosabb is így!
A fotón szereplő szelet 3 cm x 6 cm-re van felszeletelve.
Eszközöket az Aliexpressről nagyon jó áron és megfelelő, sőt kiváló minőségben vásárolom. A szállítás a legtöbb esetben ingyenes, hátránya, hogy pár hetet kell rá várni.