• Home
  • Citrom szelet tojáshabbal recept
0 0
Citrom szelet tojáshabbal recept

Citrom szelet tojáshabbal recept

Elkészítés

Megoszt

Nem mindenki szereti a túl édes süteményeket. Nekik biztosan ízlik ez a  citromos szelet, mely könnyű, zamatos és ízekkel teli!  Nem kell bele sem színezék, sem aroma, hiszem maga a friss citrom, ezekben igazán bővelkedik, csak elő kell csalogatni belőle. Bátrabbak lime-al is elkészíthetik, ha még izgalmasabb ízre vágynak!

Piskóta

  • 3 db egész tojás
  • 60 g cukor – 1
  • 80 g pirított darált tökmag
  • 100 g tojás fehérje
  • 36 g cukor – 2
  • 20 g liszt
  • 30 g olvasztott vaj

A 3 egész tojást 60 g cukorral kihabosítjuk, majd mehet bele a pirított, őrölt tökmag.
Ezt a keveréket félre tesszük.

A tojás fehérjét 36 g cukorral habbá verjük, majd laza mozdulatokkal belekeverjük a tojásos-tökmagos masszába. Ez után kerül bele a liszt és végül az olvasztott vaj.
Sütőpapírral kibéleljük a tepsit, (30*50 cm) beleöntjük a piskótát, egyenletesen elsimítjuk és 165 C° fokon 8-10-percig sütjük.

 

Citromos töltelék

  • 160 g frissen facsart citromlé
  • 240 g kristálycukor
  • 3 db egész tojás (kb. 150 g)
  • 440 g szobahőmérsékletű vaj
  • 4 lap zselatin
  • citrom reszelt héja (a citromot jó alaposan megmossuk, szivaccsal átdörzsöljük reszelés előtt)

 

Olasz mering (Tojás hab)

  • 125 g tojásfehérje
  • 75 g cukor
  • 175 g cukor a sziruphoz
  • 50 g víz

A 175 g cukrot felforraljuk a vízzel és 118-120 fokos szirupot főzünk belőle. Közben lassú fordulaton felverjük a tojásfehérjét a 75 g cukorral. Ideális esetben egyszerre lesz kész a laza tojáshab és a szirup.

A következő lépésben felemeljük közepes fordulatra a robotgépet és vékony sugárban belecsorgatjuk a szirupot úgy, hogy az üst szélére csorogjon, (hogy ne forrázzuk le a tojásfehérjét). Ismét lassítjuk a fordulatot és így szobahőmérsékletűre hűtjük. Ezzel a technikával a tojáshabunk hosszú ideig selymes állagú marad, amivel szép, lágy díszítések érhetők el.

 

Elkészítés

Egy fém keverőtálba belemérjük a citromlevet, cukrot, tojást és a frissen reszelt citromhéjat.

Vízgőz felett, állandó kavarás és habosítás mellett, kb. 80 C°-ig főzzük (83 C° fölé ne menjen, mert kicsapódik belőle a tojás. Amikor besűrűsödött, és a térfogata is megnövekedett, leemeljük a vízgőzről, hozzáadjuk az előzőleg hideg vízbe beáztatott és kinyomkodott zselatinlapot, majd beletesszük a szobahőmérsékletű felkockázott vajat.

Lassú, de határozott mozdulatokkal addig keverjük, míg el nem olvad benne a vaj.

A piskótát elfelezzük, és egy állítható keretbe rétegezzük. Alulra piskóta kerül, ráöntjük a citromos masszát és így betesszük a hűtőbe egy fél órára. Erre kerül a piskóta lap másik fele.

A közben elkészített tojáshabot a piskóta tetejére simítjuk és tetszés szerint formázzuk. A fotón hullámzó formákat alakítottunk ki spatulával. Szakácsfáklyával megperzseljük a tojáshabot, finomabb és sokkal látványosabb is így!

A fotón szereplő szelet 3 cm x 6 cm-re van felszeletelve.

 

Eszközöket az Aliexpressről nagyon jó áron és megfelelő, sőt kiváló minőségben vásárolom. A szállítás a legtöbb esetben ingyenes, hátránya, hogy pár hetet kell rá várni.

Komolyabb szakácsfáklya

Olcsóbb szakácsfáklya

Kenőkés 3 db-os készlet

Több féle kenőkés

Több féle kenőkés

 

(Visited 1 437 times, 1 visits today)

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
Csokis vanília szelet
previous
Csokoládés  vaníliás szelet
Csoki tart narancslekvárral
következő
Csokoládés narancsos tart recept
  • 1 437 Megtekintés
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Csokis vanília szelet
previous
Csokoládés  vaníliás szelet
Csoki tart narancslekvárral
következő
Csokoládés narancsos tart recept

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás