Bazsalikomos citrom tartlet
Elkészítés
Bazsalikomos citrom tartlet
A nyári melegben a habos, émelyítően édes sütemények helyett valami frissítőre vágyunk. Ez a finom citromos tartlet télen-nyáron megállja a helyét! A citromtól frissítő, a bazsalikomtól pedig enyhén pikáns ízt kapunk. Vigyázat, függőséget okoz!
Tartlet tészta:
- 235 g liszt
- 120 g vaj
- 90 g porcukor
- 40 g mandula liszt
- 1 db egész tojás
A lisztet, porcukrot és a mandula lisztet beletesszük a konyhagép üstjébe és keverőkarral elkezdjük keverni. Hozzáadjuk a kockára vágott vajat majd legvégül az egész tojást. Mikor a tészta összeállt, kivesszük az üstből és fél órára betesszük pihentetni a hűtőbe. Két sütőpapír között kb. 2-3 milliméteresre nyújtjuk, és pár percre a fagyasztóba tesszük (könnyebb vele dolgozni). Kiszúrjuk olyan nagyra, amekkora a tartlet forma alja, majd kb. 2 cm széles csíkot vágunk és a tartlet forma oldalát is kibéleljük. Óvatosan nekinyomjuk, méretre vágjuk úgy, hogy kifelé húzzuk a kést mert így neki nyomjuk a tésztát a formának. Az alját is apró mozdulatokkal egybe dolgozzuk. Végül a felesleget levágjuk a tetejéről. A szép kis kosárkát alufóliával kibéleljük és babot vagy rizst szórunk rá, hogy sülés közben megőrizze a formáját. (A formatartáshoz használt babot, tegyük el, mert még sokszor felhasználhatjuk) 160-170 fokon 15 perc alatt kisütjük. A sütési idő a tészta vastagságától is függ, nekünk eddig tartott de nem árt ellenőrizni a vaksütést hogy tényleg átsült-e. Amikor kihűlt, akkor óvatosan kés segítségével kiemeljük a formából.
Tartlet forma Aliexpressről olcsón
Töltelék:
- 120 ml frissen facsart citromlé
- 2 db nagyobb egész tojás
- 180 g cukor
- 250 g olvasztott fehér csoki
- 350 g szobahőmérsékletű kockára vágott vaj
- 1 evőkanál aprított friss bazsalikom
Citromlét a tojással és a cukorral vízgőz fölé rakjuk, és állandó keverés mellet besűrítjük és fel is habosítjuk (80-C°-ig). Levesszük a gőzről, hozzáadjuk az olvasztott fehér csokit, szépen simára keverjük, majd a vaj következik. Addig keverjük, még el nem olvad és végül a bazsalikom kerül bele.
Összeállítás:
A kihűlt formákba beletöltjük a citrom krémet, szépen elsimítjuk és berakjuk a hűtőbe, hogy kihűljön és megdermedjen a töltelék. Tálalás előtt lekenhetjük jégzselével.
Jégzselé recept itt: http://desszertmesek.hu/recipe/csokis-epres-tortacska-tukorglazurral/
Díszíteni a mering valamilyen formája (francia, olasz vagy svájci)
Recept itt: http://desszertmesek.hu/recipe/rakoczi-turos-tortacska/- ez
Bármelyik ajánlott, mert nagyon jó harmonizál a citrom ízével. És még valamilyen bogyós gyümölcs is nagyon szépen mutat rajta (piros ribizli, áfonya, málna stb.)