Banános vörösáfonyás crostata
Hozzávalók
-
Omlós tészta
-
375 g liszt
-
250 g vaj
-
150 g porcukor
-
ízesítőként citrom héj
-
ízesítőként vanília
-
2 ek piros ribizli lekvár
-
Töltelék
-
10 db banán
-
Áfonya lekvár
-
1000 g vörös áfonya
-
600 g cukor
-
0,5 l víz
-
4 ek étkezési (kukorica) keményítő
-
Citrom chips
-
5 db citrom
-
350 g cukor
-
300 víz
-
Csokis vajkrém
-
200 g vajkihabosított
-
500 g ganache (ganázs)
-
Csokiföld
-
180 g vaj
-
185 g liszt
-
120 g cukor
-
60 g kakaó por
-
4 g só
-
Vörös áfonya confité
-
300 g vörös áfonya
-
50 + 40 g cukor
-
5 g pektin
-
Habcsók
-
250 g tojás fehérje
-
150 g cukor
-
375 g cukora sziruphoz
Elkészítés
Ez a banános vörösáfonyás crostata egy vacsora záró akkordja volt, de akár otthon is elkészíthetitek, hiszen nagyon finom!
Omlós tészta
Ez amennyiség 30 cm x 50 cm torta alap formához (4-5 cm magas) elegendő
Összemérjük az alapanyagokat egy edénybe és kézzel összedolgozzuk majd betesszük egy fél órára hűtőbe pihenni.
Ha megpihent kinyújtjuk 4 mm vastagra.
A sütőlemezt előkészítjük: vagy formaleválasztó spray-el, vagy pedig vajjal és liszttel. Ráhelyezzük a kinyújtott tésztát.
Késsel vagy villával megszurkáljuk, hogy ne púposodjon fel sülés közben.
160 fokos, légkeveréses sütőben 12 percig, világosbarnára elősütjük. Ha elkészült, felforralt ribizlilekvárral megkenjük.
Töltelék (banán és áfonya lekvár)
Kb. 10 db nagyobb banán, ezzel beterítjük a tésztát.
Áfonya lekvár készítése:
A hozzávalókat felfőzzük, mikor felforr, 10 percig rotyogtatjuk. Amikor elkészült, a keményítőt összekeverjük 1 dl vízzel, majd a lekvárhoz keverjük. Ezzel már nem főzzük, csak egy picit megrottyantjuk. Ez után a banánnal beterített tészta alapra öntjük. 170-fokon 25 percig sütjük.
Szobahőmérsékleten kihűtjük, majd ez után szeleteljük.
Citrom chips (díszítő elem)
Hogyan készítsünk ropogós, egyenletes citrom-chipset?
1. Alaposan mossuk meg és szeleteljük fel a citromot 2-2,5 mm vastagságúra (citromtól függ milyen vastagra, milyen a húsa).
2. Főzzük fel a szirupot és forrón öntsük rá a citromkarikákra, ügyelve arra, hogy minden citromkarika szirupban legyen. (Érdemes egy másik edényt, vagy szűrőt rátenni, hogy lenn tartsa a karikákat.) Mivel a citrusfélék héja keserű, ezért célszerű lecserélni a szirupot 1 óra múlva. Legalább két órán át kell áznia, de a legjobb, ha egy napig lubickol a szirupban, mert az íze is és az állaga is sokkal jobb lesz így.
3. A következő napon kivesszük a léből a citromkarikákat és szépen felsorakoztatjuk egy konyharuhára, hogy a felesleges szirup lecsepegjen. A tetején lévő felesleges nedvességet papír törlővel felitatjuk.
4. A következő lépésben egy szilikonlapra rakjuk és mehet a sütőbe. 65 fokon 3-4 óra alatt megfelelő állagúra szárad. Ügyeljük a sütő megfelelő szellőztetéséről. (Időnként nyissuk ki az ajtót, hogy a felesleges nedvesség távozzon. (Amelyik sütőnél állítható a páratartalom ott 0% -ra állítsuk be.
5. Az elkészült chipsek a szilikonlapról lehúzva felhasználásra készen állnak. Zárható dobozban sokáig eláll.
Csokis vajkrém (díszítő elem)
Előbb kihabosítjuk a vajat majd hozzáadjuk a ganázst (500 g vaj + 200 g ganázs) azonos hőmérsékletű anyagokat használjunk.
Hosszú "kukac" formákat nyomunk a tányérra díszítésnek.
Csokiföld (díszítő elem)
A hozzávalókat összekeverjük, omlós tésztát készítünk belőle. Kisujjnyi vastagra nyújtjuk. 160 fokos előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Késsel beirdaljuk, majd tovább sütjük 130 fokon 10-12 percig.
Amikor kihűlt nyújtófával morzsává zúzzuk. Lezárt dobozban egy hétig tárolhatjuk.
Recept értékelések
Hozzávalók
Omlós tészta |
|
375 g liszt | |
250 g vaj | |
150 g porcukor | |
ízesítőként citrom héj | |
ízesítőként vanília | |
2 ek piros ribizli lekvár | |
Töltelék |
|
10 db banán | |
Áfonya lekvár |
|
1000 g vörös áfonya | |
600 g cukor | |
0,5 l víz | |
4 ek étkezési (kukorica) keményítő | |
Citrom chips |
|
5 db citrom | |
350 g cukor | |
300 víz | |
Csokis vajkrém |
|
200 g vaj | |
500 g ganache (ganázs) | |
Csokiföld |
|
180 g vaj | |
185 g liszt | |
120 g cukor | |
60 g kakaó por | |
4 g só | |
Vörös áfonya confité |
|
300 g vörös áfonya | |
50 + 40 g cukor | |
5 g pektin | |
Habcsók |
|
250 g tojás fehérje | |
150 g cukor | |
375 g cukor |