Mákos tart szelet, bársonyos erdei gyümölcsökkel

Szemnek és szájnak egyaránt kellemes desszerttel rukkoltunk ma elő. Gyümölcs nélkül, vagy „egynemű” gyümölcsökkel is isteni finom! Hamarosan jön az eper- és málnaszezon, ne hagyjátok ki!

Omlós tészta lap:

  • 300 g liszt
  • 200 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 1 db tojássárgája
  • citromhéj

A lisztet és a porcukrot elkeverjük, majd hozzáadjuk a vajat és a citromhéjat. Amikor elkezd lassan morzsásodni és összeállni, a tojássárgáját is belegyúrjuk. Ahogy összeáll, nem kell tovább gyúrni, tegyük fél órára a hűtőbe pihenni.
Fél óra múlva kivesszük és kb. 4 mm vastagra nyújtjuk. Ez a mennyiség egy 30* 50 cm-es sütőlemezre elég. Ha a tepsinkre vagy sütőlemezünkre helyeztük, megszurkáljuk egy villával és félóráig pihentetjük még a sütés előtt. Ez után  170 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt kisütjük. Hagyjuk kihűlni.

Mák töltelék:

  • 750 ml tej
  • 750 ml tejszín
  • 75 g kukoricakeményítő
  • 200 g fehércsoki
  • 150 g mák
  • citromhéj
  • 8 db lapzselatin

A tejet és a cukrot egy edényben feltesszük főni. Amikor elkezd langyosodni, egy keveset kiveszünk belőle és a kukoricakeményítőhöz öntjük, amellyel simára keverjük. Ha a tejes tejszínünk felforrt a keményítős tejet egy mozdulattal beleöntjük és habverővel kevergetve addig főzzük, míg besűrűsödik. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a mákot, a fehér csokit és a citromhéjat.

Addig kevergetjük, amíg a csoki el nem olvad. A zselatint beáztatjuk jéghideg vízben kb. 7 percig, majd a töltelékhez adjuk és elkeverjük benne.

Tükörglazúr alaprecept

  • 75 ml víz
  • 150 g cukor
  • 150 g glükóz szirup
  • 120 g sűrített tej
  • 5 db lap zselatin
  • 165 g fehér csoki

A vízből, cukorból és glükózból 103 C°-os cukorszirupot főzünk. Fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért fehér csokoládét. Óvatos mozdulatokkal simára keverjük. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő! Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele. Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük. Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben). Fehér Fractal színező gélt használtam.

Összeállítás:

A kihűlt lapot egy mély tepsibe fektetjük, vagy a lap köré egy állítható keretet teszünk.

Lekenjük forró málna lekvárral (ha nincs málnalekvár, akkor ami épp van otthon, de a málna nagyon illik a mákhoz). Ráöntjük a meleg mákos tölteléket. Szép simára igazítjuk el a tetejét, majd hagyjuk kihűlni. Ezzel kész is van desszertünk, hiszen nem muszáj tükör glazúrral leönteni, hanem már így is lehet szeletelni és fogyasztani. Egy kis gyümölcsszósz remekül illik mellé.

Ha szeretnénk mégis áthúzni, akkor egy órára tegyük fagyasztóba és utána 30-33 fokos tükörglazúrral vonjuk be. A képen lévő desszertet 13*2 cm nagyságú szeletekre vágtam.

A gyümölcsök bársonyosságának titka a fehér csokoládéval való lefújás.

A díszítéshez citrom csipszet, szárított málna port, kihabosított fehércsokis ganázst, piros ribizli gélt és félig felvert tejszínt tojáslikőrrel használtam.

(Visited 1 464 times, 1 visits today)

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás