Konyakos szilvás szelet fehércsoki mousse-al
Konyakos szilvás szelet fehércsoki mousse-al
Tudom, tudom szilvából a lekvár a legfinomabb, de akad olyan is, aki szerint a pálinka. Ezzel a recepttel a lekvár és alkohol kedvelőinek egyaránt kedvezünk, hiszen a töltelékként főzött szilva konfitét konyakkal bolondítottuk meg.
Kiváló őszi recept, próbáljátok ki!
Omlós tészta:
- 235 g liszt
- 40 g mandulaliszt
- 120 g vaj
- 95 g porcukor
- 1 db egész tojás
A tojáson kívül az összes hozzávalót egy üstbe helyezzük és elkezdjük összegyúrni. Amikor elkezd morzsásodni, beleütjük a tojást és addig gyúrjuk, míg össze nem áll. Egy órára hűtőbe tesszük pihenni. Két sütőpapír között kb. 3-4 mm vastagra és 25*30 cm nagyságúra nyújtjuk. Célszerű a sütés előtt is pihentetni egy picit (fél órát), mert akkor nem ugrik össze a tésztánk. 170 fokon 10-12 perc alatt sütjük ki.
Párolt szilva:
- 600 g felezett szilva
- 150 g cukor
- konyak
- 50 g cukor
- 6 g pektin
- 4 db lap zselatin
A felezett szilvát és a 150 g cukrot feltesszük főni, a konyak társaságában. Alacsony hőfokon tegyük ezt (88-90 fok Celsius) és hagyjuk így kb. másfél órán át, néha egy kicsit azért átkeverhetjük. Az 50 g cukorban elkeverjük a pektint és ha letelt az idő akkor belekeverjük a főzetbe és nagyobb lángon 5 percig rotyogtatjuk. Félre tesszük, hogy hűljön egy kicsit, addig míg a zselatint beáztatjuk jéghideg vízbe (6-7 perc), majd a vizet kicsavarjuk a zselatin lapokból és a szilvához adjuk.
Csokis felvert:
- 3 db tojás sárgája
- 3 db tojás fehérje
- 60 g cukor
- 40 g liszt
- 20 g kakaó por
- 30 g olvasztott vaj
A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük. Míg a robotgép dolgozik, addig a sárgájákat is egy kézi habverő segítségével kikeverjük, felverjük. Kimérjük és elkeverjük egymással a lisztet és a kakaó port. A vajat felolvasztjuk. A felvert fehérje habot bedolgozzuk a sárgájába, ügyelve arra, hogy minél kevésbé törjük össze a habot. Majd a lisztes kakaós keverékkel tesszük ugyan ezt. Végül az olvasztott vaj kerül bele. Sütőpapírra kenjük ugyanolyan nagyságúra, mint az omlós tészta lapot. 165 fokon 11 perc alatt sütjük ki.
Fehércsoki mousse:
- 1 db egész tojás
- 75 g fehér csoki aprítva
- 300 g félig felvert tejszín
- 3 db lapzselatin
- fahéj-nem muszáj, de nagyon illik a szilva mellé
Az egész tojást és az aprított fehér csokit (esetleg a fahéj) vízgőz felett kevergetve felmelegítjük kb. 55 fokra. Levesszük a gőzről és szobahőmérsékletűre hűtjük. Amikor lehűlt, akkor keverjük bele a félig felvert tejszínt és végül a jéghideg vízbe áztatott és felolvasztott zselatin kerül bele.
Natúr tükörglazúr
- 75 ml víz
- 150 g cukor
- 150 g glükóz szirup
- 120 g sűrített tej
- 5 db lap zselatin
- 165 g fehér csoki
A vízből, cukorból és glükózból 103 C° -os cukorszirupot főzünk. Fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért fehér csokoládét. Óvatos mozdulatokkal simára keverjük. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő! Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele. Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük. Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben) Fractal gélt (barnát) használtam a színezéshez.
Összeállítás:
A kihűlt omlós tésztalapot a kívánt méretre vágjuk és egy állítható keretet helyezünk köréje. Ide fogjuk a lefőzött szilvát önteni, melyet persze el is igazítunk. Mehet be a fagyasztóba vagy a hűtőbe, hogy egy picit meghúzzon a töltelékünk. Mikor ez megtörtént rárakjuk a szintén méretre vágott csokis lapot. Ez után fehércsoki mousse következik, melyet minél szebben igazítunk el annál szebben fog a végén a glazúr elterülni rajta. Minimum 3-4 órára hűtőbe tesszük, de optimális esetben egy éjszakára maradjon benn. Áthúzás előtt nem árt egy órára fagyasztóba is betenni. Végül áthúzzuk 30-33 fokos glazúrral. Amikor a glazúr megkötött szeletelhetjük.