Bársonyfújt mascarpone alagút
Csokis felvert:
- 1 db tojás fehérje
- 1 db tojás sárgája
- 30 g cukor
- 20 g liszt
- 10 g kakaópor
- 10 g olvasztott vaj
A tojás sárgáját elkezdjük kihabosítani, mikor picit felhabzott hozzá csurgatjuk az olvasztott vajat, majd félrerakjuk. A tojás fehérjét habbá verjük a cukorral együtt. Óvatosan belekeverjük a tojás sárgájába, majd az egészhez szórjuk a lisztet és a kakaó port. Egy tepsire sütőpapírt helyezünk és rákenjük akkorára, amekkorából ki tudunk majd később vágni egy 8 cm x 23 cm darabot. Ügyeljünk arra, hogy minél egyenletesebben kenjük ki a lapot, hogy szépen mutasson majd az alagút. 160 C°-on kb. 10 percig sütjük, félre tesszük és hagyjuk hogy kihűljön.
Erdei gyümölcsös betét:
- 300 g erdei gyümölcs
- 70 g cukor
- 30 g cukor
- 4 g NH Pektin
Az erdei gyümölcsöt 70 g cukorral feltesszük főni. Hagyjuk alacsony lángon illetve hőfokon (86-88 fokon) a tűzhelyen lassan pöszörögni. 1-1,5 órán át főzzük, hogy az ízek szépen jöjjenek elő. A NH pektint elkeverjük a 30g cukorral. Ha már eléggé megfőtt, akkor állandó keverés mellet beleszórjuk a pektines cukrot és nagyobb hőfokon 3-4 percig rotyogtatjuk. Levesszük, kimérünk és félreteszünk belőle 80 g-ot amit majd a mousse-hoz használunk fel. A többihez pedig hozzáadjuk a beáztatott zselatin lapokat.
Erdei gyümölcs mousse:
- 80 g lefőzött erdei gyümölcs
- 100 g tejszínhab
- 2 db lapzselatin, jéghideg vízben áztatva
A szobahőmérsékletűre hűlt erdei gyümölcsöt egy üstben kicsit összetörjük egy kézi habverővel. Majd hozzákeverjük a tejszínhabot. Végül a zselatinlapokat felolvasztjuk és a mousse-hoz keverjük.
Mascarpone krém
- 250 g mascarpone sajt
- 330 g folyékony tejszín
- 50 porcukor
- csoki reszelék
- 5 db lapzselatin, jéghideg vízben áztatva
A zselatin lapokat felolvasztjuk. Egy üstbe rakjuk a mascarpone sajtot és a porcukrot. Elkezdjük keverni, lassan a folyékony tejszínt is bele csurgatjuk. Ahogy kezd krémszerű lenni a felolvasztott zselatint is hozzáadjuk.
Csoki bársonyfújáshoz:
- 100 g fehér csoki
- 100 g kakaóvaj
- zsírban oldódó ételfesték
Fehér csokis tükörglazúr
- 75 ml víz
- 150 g cukor
- 150 g glükóz szirup
- 120 g sűrített tej
- 5 db lap zselatin
- 165 g fehér csoki
A vízből, cukorból és glükózból 103 C° -os cukorszirupot főzünk. Fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért fehér csokoládét, melyet szépen simára keverünk a szirupban. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő! Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele. Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük. Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben) Fractal gélt (lila) használtam a színezéshez.
Összeállítás:
Összeállítás:
A csokis felvertet méretre vágjuk és magasabb falú tepsibe helyezzük, közvetlenül az oldalához. Én általában folpacckal burkolt kartonlapokkal veszem körbe a másik oldalról, hogy ne folyjon ki a töltelék. Erre helyezzük a lefőzött erdei gyümölcsös töltelékünket. Egyenletesen eligazítjuk, majd hűtőbe rakjuk, hogy egy picit meghúzzon a töltelék. Ha ez megtörtént, akkor a mousse következik. Amikor betöltöttük, akkor mehet a fagyasztóba, hogy megdermedjen, mert sokkal könnyebb vele dolgozni töltésnél.
Fogjuk a szilikon formát és egy stabil alapra helyezzük, olyanra mellyel együtt a fagyasztóba is be tudjuk tenni. Beletöltjük a mascarpone krémet. Egy spatula vagy kanál segítségével eligazgatjuk úgy, hogy egészen a széléig felhúzzuk a krémet. Kivesszük a betétünket a fagyasztóból, ha szükséges leszélezzük. Óvatosan a formába nyomjuk, egy szintben legyen a forma szélével. Mehet a fagyasztóba egy éjszakára. Másnap kivesszük a formából, lefújjuk bársony csokival és még egy kis tükörglazúrral is dekoráljuk, meg persze friss gyümölcsökkel.
A tükörglazúrnál nagyon lényeges a hőfok! Ne legyen 30 foknál több, mert ha melegebb, akkor könnyen lecsúszhat a csokin.