Macaron mákból, citrom töltelékkel
Elkészítés
Mákimádók ide! Kóstoljátok meg ezt az isteni, citromos krémmel töltött roppanós macaront!
Macaron tészta:
- 225 g mák
- 225 g porcukor
- 30 g kukoricakeményítő
- 90 g tojás fehérje l.
- 85 g tojás fehérje ll.
- 50 g cukor
- 190 g cukor (szirupnak)
- víz
Mákot kimérjük egy edénybe, rászitáljuk a porcukrot és a keményítőt. Kézzel jó alaposan elkeverjük az alapanyagokat, mikor úgy találjuk, hogy eléggé egynemű akkor hozzáadjuk a 90 g tojásfehérjét és összegyúrjuk. A 85 g tojás fehérjét és a 50 g cukrot a konyhagép üstjében elkezdjük habbá verni, nem kell teljesen felverni, elég félig. 190 g cukrot felrakjuk főzni annyi vízzel, amennyi ellepi és 118-120 C°-os szirupot főzünk belőle. Majd lassan, vékony sugárban a tojás fehérjéhez öntjük. Nagyobb sebessége kapcsoljuk a robotgébet és addig keverjük még egy kicsit lehűl (2-3 perc).
A hab 1/3-át egy spatulával beleforgatjuk a mákos masszánkhoz, majd ha elkevertük, akkor mehet a többi fehérje is. Szépen simára keverjük, akkor jó, ha a spatuláról szalagosan folyik le a tészta. Szilikon lapra, tetszés szerinti nagyságúra nyomjuk a macaronokat. Kissé felemeljük a szilikon lappal együtt és odacsapjuk az asztalhoz hogy a levegő kijöjjön a macaronból. Kb. 1 óráig szárítjuk, majd 150 C°-on 13 perc alatt kisütjük. Csak akkor szedjük le a szilikon lapról, ha teljesen kihűltek.
Citromos töltelék:
- 1 db tojás
- 60 ml citromlé
- 90 g cukor
- 250 g fehér csoki
- 150 g vaj
A tojást, citromlevet és a cukrot vízgőz fölött, állandó keverés mellet besűrítjük.
Levesszük a gőzről, majd először a fehér csokit keverjük bele, végül a vaj következik.
Hűtőben kihűtjük, majd betöltjük a macaronokat.