Csokis kókusztorta tükörglazúrral
Elkészítés
Képzelj el a hétvégére egy édesen illatos, kókuszos csoki tortát! Gazdag, mogyorós talppal, csoki betéttel és kókusz mousse-al. A tetejére fényes, csillogó tükörmáz dukál! Kipróbálod?
Mogyorós alap
- 2 db nagyobb, vagy 3 kisebb tojás
- 60 g cukor
- 100 g pirított aprított mogyoró
- 20 g liszt
- 40 g Nutella
- 50 g olvasztott vaj
A tojást és a cukrot elkezdjük habosítani. Amikor kész, hozzáadjuk a liszt és a mogyoró keverékét. Ez után a kissé felolvasztott Nutella következik, legvégül pedig a felolvasztott vajat csorgatjuk hozzá.
18 cm átmérőjű, 2 cm magas karikát sütőpapírra helyezzük, szép egyenesre eligazítjuk benne a tésztát. Sütőben 170 fokon 10-12 perc alatt készre sütjük.
Csokis daquisse
- 60 g tojásfehérje (2 tojás fehérje)
- 30 g cukor
- 10 g liszt
- 10 g kakaó
- 30 g mandula liszt
A tojás fehérjét a cukorral habbá verjük. A száraz hozzávalókat egybe mérjük és elkeverve adagoljuk a felvert tojás fehérjéhez.
14 cm átmérőjű, 2 cm magasságú karikába szépen elterítjük a tésztát. Habzsákkal praktikus dolgoznunk, spirál formába nyomjuk a karikába. 160 fokon 8 perc alatt készre sütjük.
Csoki ganage (ganázs)
- 50 g csokoládé
- 50 g tejszín
- 10 g glükóz szirup (elhagyható)
A tejszínt felmelegítjük, ráöntjük a csokoládéra, egy-két percig állni hagyjuk majd simára keverjük.
Kókusz mousse
- 1 tojás
- 30 g fehér csokoládé
- 40 g kókusz reszelék (lehet több is, ízlés szerint)
- 300 g félig felvert tejszínhab
- 3 lap zselatin (7,5 g)
- 50 g cukor
Az 50 g cukorból és 50 g vízből cukorszirupot főzünk. Hozzáadjuk a kókuszt, picit főzzük, hogy megpuhuljon a kókusz reszelék. Félre tesszük kicsit hűlni.
Egy üstben tojást és a fehér csokit feltesszük vízgőz fölé melegíteni. Amikor kezd felmelegedni, hozzáadjuk a langyos kókuszt. Együtt olyan 50 C-ra melegítjük. Mikor elkészült, szobahőmérsékletűre hűtjük és hozzáadjuk a tejszínhabot.
A hideg vízbe áztatott és felmelegített zselatint közvetlenül töltés előtt adjuk hozzá.
Csokis tükörglazúr
- 150 ml víz
- 300 g cukor
- 300 g glükóz szirup
- 200 g sűrített tej
- 10 db lap zselatin
- 300 g étcsokoládé
- igény szerint Fekete gél festék
A vízből, cukorból és glükózból 103 C°-os cukor szirupot főzünk. Fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért csokoládét. Óvatos mozdulatokkal simára keverjük.
Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő! Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele. Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük.
Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük, mert csak másnap használjuk fel. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben) Igény szerint fekete festéket tehetünk bele, hogy sötétebb legyen a glazúr és ettől szebb a fénye is. Én Fractal fekete gélfestéket használok.
Összeállítás
Egy 14 cm átmérőjű, 2 cm magas karikának becsomagoljuk az alját folpackkal. Beleöntjük a csoki ganázst, majd ráhelyezzük a csokis daquisse-t, majd betesszük a fagyasztóba egy fél órára.
Amikor letelt a fél óra kivesszük, szakácsfáklyával egy picit megolvasztjuk a ganázs tetejét (hogy ragadjon) és ráhelyezzük a mogyoró alapra. Alul lesz a mogyoró alap, rajta a ganázs a tetején pedig a csokis daquisse. Ez a három réteg alkotja a torta betétet.
18 cm átmérőjű szilikon torta formát ráhelyezzük egy tálcára, amiben a fagyasztóba megy majd. A kókusz mousse-ba belekeverjük a hideg vízbe áztatott majd felmelegített zselatint, majd a forma feléig töltjük. Kicsit megrázogatjuk, hogy a levegő buborékok távozzanak.
Ebbe a mousse-ba nyomjuk bele a három rétegű csoki betétet a mogyorós felével felfelé (Ami végül a torta alja lesz. Ha kell, kipótoljuk a mousse-t, szépen eligazítjuk és egy éjszakára a fagyasztóba tesszük.
A tálalás napján kivesszük a fagyasztóból a tortát és az előző nap elkészített tükörglazúrt.
Kivesszük a tortát a formából, és azonnal húzzuk át a csokis tükörglazúrral. A fagyasztott mousse torta kb. 3 óra alatt olvad fogyaszthatóvá, tehát az elkészítésnél számítsunk erre!
Olcsó eszközök Aliexpressről:
Tükörglazúr keveréséhez mérőedény