Mogyorós karamellás házi jégkrém (8 db)
Elkészítés
Erről a jégkrémről, amit Sanyi varázsolt nekünk, a híres reklám jut eszembe, amiben hangosan roppan a csoki és krémesen olvad a jégkrém.
Kérem, ez pontosan olyan, mint amit a reklám sugall… sőt még finomabb, ráadásul mindenféle adaléktól mentes! A mogyoró íze végig elkíséri a jégkrémet, erőteljes, ropogós és isteni finom! Amikor a karamell töltelékhez érünk, lágyan omlik a szánkban… finoman megtámogatva a jégkrém és a mogyorós csokoládé ízét! Meg kell kóstolni, higgyétek el megéri!
Azt még hozzátenném, hogy ebben a szilikon formában bármilyen mentes (tej, tojás, glutén) jégkrém is elkészíthető, ami nagy segítség olyan kisgyermekes szülőknek, akik sajnos nem vehetnek kész jégkrémet a gyerkőcnek.
Krém (parfé):
- 90 g tojás sárgája (4-5 db)
- 60 g cukor
- 250 ml tejszínhab
- 1 db vanília rúd
A tojássárgáját elkezdjük habosítani. Eközben a cukrot annyi vízzel tesszük fel főni, ami épp ellepi. Beletesszük a vanília rudat, és szirupot főzünk belőle. Amikor 118 fokra melegszik, lassan hozzácsurgatjuk a tojás sárgájához. Közepes sebességen szobahőmérsékletűre hűlésig keverjük.
A szobahőmérsékletű tojásos keverékbe belekeverjük a tejszínhabot, óvatosan, hogy ne törjön a hab.
Karamell szósz:
- 120 g cukor
- 25 g glükóz szirup
- 25 gr vaj
- 130 ml tejszín
- csipet só
A karamell szószt egy picit magasabb edényben és hosszabb fakanállal készítsük, óvakodjunk, hogy nehogy megégesse a kezünket a cukor, ha esetleg kicsapódna.
A cukrot a glükóz sziruppal együtt feltesszük karamellizálni. Lassú tűzön dolgozzunk, hogy nehogy keserű legyen a cukor. Amikor felolvadt, hozzáadjuk a vajat. Folyamatosan keverjük, amíg el nem olvad benne. Ez után óvatosan, lassan, több lépcsőben hozzáadjuk a tejszínt, amit addig keverünk melegítés mellett, amíg egynemű nem lesz. Ha nem sikerülne csomómentesre, akkor habverővel vagy botmixerrel is rásegíthetünk. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy csomómentes, akkor egy nagyobb lyukú szűrőn átszűrhetjük. Tepsire terítve hűtőben kihűtjük.
Csoki bevonat
- 200 g étcsokoládé
- 200 g kakaóvaj
- 50 g durvára darált, pirított mogyoró (lehet több vagy kevesebb is, helyettesíthetjük mandulával, corn flakes-el stb.)
Vízgőz felett felolvasztjuk a kakaóvajat (Kb. 50-55 C fok), levesszük a vízgőzről és úgy adjuk hozzá a csokoládét. Ez a hőmérsékletű kakaóvaj szépen felolvasztja a jó minőségű csokoládét. A kapott kakaóvajas csokoládé hőfoka kb. 35 C fok, ami tökéletes a jégkrém áthúzásához. Ha melegebb lenne, megolvasztaná a jégkrémet és lefolyna róla. Ha hidegebb lenne, akkor meg túl vastag és nem egyenletes lenne a bevonat.
Ez a mennyiség több, mint amit a 8 db jégkrém igényel, de ahhoz, hogy ki tudjuk szépen mártani, szükséges. A maradékot fél évig is felhasználhatjuk, vagy más formába készült parfét is áthúzhatunk vele. Pl. mint ennél a receptnél: Nugát parfé mogyoró grillázzsal
Elkészítés:
- Fa spatula (jégkrém pálcika) Jégkrém pálcika 50 db Aliexpressről olcsón
- Szilikon forma Szilikon forma olcsón Aliexpressről
Előkészítjük a szilikon formákat. A spatulákat belehelyezzük a formába, de nem teljesen nyomjuk bele, hogy az aljába be tudjuk szépen tölteni a parfét. Töltsük be félig, rázzuk meg, ütögessük a pulthoz, hogy levegőmentes legyen a jégkrém. Ez után igazítsuk be a helyére a pálcikát. A pálcika a köré adagoljuk a karamell szószt ízlés szerinti mennyiségben. Ez után már ne rázzuk, mert lemegy az aljára a karamell. Folytassuk a töltést a parféval a forma tetejéig. A betöltött jégkrém kb. 4 órát pihenjen a fagyasztóban.
Áthúzáshoz készítsük elő a csokoládé bevonatot. Egy magasabb, keskenyebb edénybe töltsük a csokit, amiben kényelmesen ki tudjuk mártani.
Belemártjuk, miután alámerül, már húzhatjuk is ki a csokiból. Pár másodpercig csepegtetjük, majd picit még várunk, összesen kb. 10 másodpercig és mehet a hűtőbe, egy bekészített zsírpapírra. Amikor kifagyott akár be is csomagolhatjuk papírba vagy alufóliába.