Créme brulée csokoládéval
Elkészítés
Pörkölt cukor illata járja át a lakást. Elkészült a créme brulée? Igen! A kezembe veszem, ízlelgetem az illatát, tükrös látványát… rákoppintok a kanalammal, pici hang kíséri a vékony karamell réteg roppanását… előbukkan a puha, pudingos állagú krém… gyanúsan sötét…. igen, ez most csokoládés! Édeskés, csokoládés, a karamelles…
A créme brulée már nem csak a vanília imádók desszertje!
- 600 gr tejszín
- 100 g cukor
- 160 g jó minőségű étcsokoládé
- 6 db tojás sárgája
- 1 egész tojás
- 1 vanília rúd (ízlés szerint)
A tojás sárgáját és az egész tojást egy nagyobb edénybe helyezzük. Habverővel habosra keverjük és félre tesszük.
A tejszínt a cukorral felforraljuk, amikor felforr, ráöntjük az aprított étcsokoládéra. 1 percet állni hagyjuk, majd habverővel simára keverjük, végül botmixerrel még simábbra keverjük.
Ezt a csokis tejszínt 3-4 adagban folyamatos keverés mellett a tojásra öntjük.
Hőálló kis tálkákba, vagy szép kávéscsészébe adagoljuk.
A tálkákat egy mély tepsibe helyezzük. A tepsibe kb. 2 cm magasságig vízzel felöntjük.
120 fokos sütőben 50-60 perc alatt készre „sütjük”.
Kivesszük, kihűtjük. Tálalás előtt nagyon vékonyan beterítjük kristálycukorral vagy barna cukorral és szakácsfáklyával rákaramellizáljuk.