Dupla csokis mousse torta bársony fújással
Elkészítés
101.-ik receptünk egy dupla csokis mousse torta bársony fújással. Bár a fújást nem könnyű otthoni körülmények között megvalósítani, azért ez a torta megér egy próbát. Természetesen készíthetjük más bevonattal, pl. tükörglazúrral is, ugyanolyan örömet szerezhetünk vele magunknak és családunknak, barátainknak!
Namélaka (töltés előtt 24 órával készítsük el)
- 100 g tej
- 15 g glükóz
- 1 lapzselatin
- 170 g fehér csokoládé
- 200 g tejszín
A zselatin 7 percre beáztatjuk jéghideg vízbe. Kimérjük a tejet, a glükóz szirupot és a zselatinnal együtt 50 C°-ig melegítjük. Fontos a hőfok tartása!
A csokoládét mikróban vagy vízgőz felett 35 C°-ig olvasztjuk. Fontos a hőfok a csokoládé kristályszerkezete miatt.
Ha felolvadt a csokoládé, simára keverjük és állandó keverés mellett a tejes glükózos keveréket lassú adagolással hozzákeverjük. A folyékony tejszínt lassan hozzáadva, botmixer segítségével simára keverjük. Finom szűrőn való átszűrés után 24 óráig hűtőben állni hagyjuk.
Csokis felvert daquisse piskóta
- 100 g tojás fehérje
- 50 g cukor
- 25 g liszt
- 15 g kakaópor
- 40 g mandulaliszt
A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, ne túl keményre, hogy szépen el tudjuk majd keverni.
Míg a tojásfehérje verődik, kimérjük a lisztet, kakaót és a mandula lisztet egy edénybe és összekeverjük.
A habot és a száraz összetevőket összekeverjük, arra figyelve, hogy egynemű szellős piskótát kapjunk.
Egy 14 cm átmérőjű karikába töltjük, szép egyenesre simítjuk. 160 C°-on 7-8 perc alatt készre sütjük.
Csoki mousse
- 40 g tojás sárgája
- 100 g étcsokoládé
- 50 g tejszín
- 250 g félig felvert tejszín
- 4 db lap zselatin
A tojás sárgáját és a fél dl tejszínt vízgőz felett, állandó keverés mellett habosodásig keverjük (habverővel). Ez után a hűtés következik, amit segíthetünk keveréssel vagy a tál hideg, vagy esetleg jeges vízbe való állításával. A csokit felolvasztjuk mikróban vagy vízgőz felett, belekeverjük a tojásos masszát, majd a félig felvert tejszínt adjuk hozzá. Simára keverjük. Végül töltés előtt hozzáadjuk a hideg vízbe áztatott, felolvasztott zselatint.
Bársonyfújás:
- 100 g csokoládé
- 100 g kakaóvaj
Összeállítás
A namélaka-t kivesszük a hűtőből közepes sebességen habbá verjük. Ezt a habot a kisült piskótára halmozzuk úgy, hogy egyenletesen elterüljön rajta, de ne legyen sima felülete, inkább hullámos, mert jobban mutat majd a felvágott tortánk. Ha egy órára betesszük a fagyasztóba, akkor a továbbiakban jobban tudunk vele dolgozni és szebben megmarad a mintázat. 3 db-os kenőkés készlet
Előkészítünk egy tálcát, amire a két részes formát helyezzük, és amivel együtt majd a fagyasztóba kerül a mousse tortánk.
Két részes, lekerekített szilikon forma
Összerakjuk a formát, beleöntjük a zselatinnal kevert csoki mousse-t, amivel félig töltjük a formát. Ebbe helyezzük a fagyasztóból kivett namélaka-s piskótát. Fagyasztóba helyezzük 12 órára.
Bársonyfújáshoz felolvasztjuk a csokoládét és a kakaóvajat, majd 35 -40 C° fokon kezdjük fújni. Olyan módon fújjuk a bevonatot, hogy közben folyamatosan forgassuk a tortát, hogy egyszerre csak vékony réteg bevonat kerüljön a tortára, hogy ne folyjék meg rajta. Célszerű a tortadíszítő állvány használata, mert akkor közben tudjuk forgatni a tortát és szép lesz a bevonat.
Egyéb eszközök Aliexpress-ről olcsón: Piactér Aliexpress linkek