0 0
Csoki torta eperrel

Csoki torta eperrel

Elkészítés

Megoszt

Igaz, hogy még nem jött el az eperszezon ideje, de nem árt jó előre begyűjteni a recepteket hozzá! Fagyasztott eperből is nagyon finom, úgyhogy akinek lapul a fagyasztóban, kapja ki gyorsan, emiatt a torta miatt megéri!

Eszközök és szilikon formák: http://desszertmesek.hu/piacter-aliexpress-linkek/

Csoki torta eperrel

Csokis daquoise:

  • 100 g tojás fehérje
  • 50 g cukor
  • 20 g liszt
  • 20 g kakaópor
  • 50 g mandula liszt

A tojás fehérjét cukorral elkezdjük habbá verni, közben kimérjük a száraz összetevőket és összekeverjük. Ha felverődött a tojás fehérje hozzáadjuk a lisztből, kakaóporból és mandula lisztből álló keveréket. Kézzel lazán beleforgatjuk. 2 db 14 cm átmérőjű és 2 cm magas karikába osztjuk el a daquoise-t. 160 fokon kb. 7-8 perc alatt készre sütjük.

Eper töltelék:

  • 200 g eper
  • 40 g +20 g cukor
  • 2 g pektin
  • 2 db lap zselatin
  • 1 db menta szár

Az epret és a 40 g cukrot feltesszük főzni a menta szárral együtt. Alacsony hőfokon, lassan 1-1,5 órán át épp, hogy rotyogtatjuk. Amikor majdnem kész 20 g cukorba elkeverjük a pektint, hozzáadjuk és 5 percig főzzük egy picit nagyobb lángon.

Csoki ganázs:

  • 75 g csoki
  • 75 g tejszín
  • 10 g glükóz szirup

A forró tejszínt és a glükóz szirupot ráöntjük a apróra darabolt csokira, állni hagyjuk majd simára keverjük.

Csoki mousse:

  • 90 g csoki
  • 1 db tojás
  • 400 g félig felvert tejszín
  • 4 db lapzselatin

 

A zselatinlapokat jéghideg vízben leáztatjuk.
Az étcsokit a tojással 50-60 fokig vízgőz felett melegítjük, majd szobahőmérsékletűre hűtjük. A folyamatot a tál jeges fürdőbe való állításával gyorsíthatjuk. Miután kihűlt, laza mozdulatokkal hozzáadjuk a felvert tejszínt, majd elkeverjük. Utolsó lépésként, a felolvasztott zselatin kerül bele, közvetlenül a betöltés előtt.

 

Tükör glazúr:

  •  75 ml víz
  • 150 g cukor
  • 150 g glükóz szirup
  • 120 g sűrített tej
  • 5 db lap zselatin
  • 165 g fehér csoki

A vízből, cukorból és glükózból 103 C° -os cukorszirupot főzünk. Fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért fehér csokoládét. Óvatos mozdulatokkal simára keverjük. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő! Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele. Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük. Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben)

Összeállítás:

Az egyik daquoise-t félbe vágjuk, felét az egyik 14 cm-es torta karikába helyezzük, aminek az alját folpackkal zártuk le hogy nehogy ki folyjon az eper töltelék.
Ráöntjük az epertöltéket, hűtőbe tesszük, hogy kihűljön, majd a csoki ganázst öntjük rá és a másik a daquoise-t ráhelyezzük és a hűtőbe rakva megvárjuk, míg kidermed.

A szilikon formát egy olyan alapra (tálca, tányér) helyezzük, amivel együtt majd a fagyasztóba tesszük. Közvetlenül töltés előtt beleöntjük és elkeverjük a mousse-ba az előzőleg hideg vízbe áztatott zselatint.
A forma aljába kb. fele mousse-t öntünk, mehet rá az előkészített tortabetét (daquoise+eper+ganázs), aminek a közepét kiszúrjuk, hogy a formába tudjuk helyezni. Szépen eligazgatjuk. Ha a helyén van, mehet rá a többi mousse, ügyeljünk arra, hogy a mousse kitöltse a formát. A tetejét simára igazítjuk. Fagyasztóba helyezzük és kifagyasztjuk. Amikor elkészült tükör glazúrral áthúzzuk. Ha szeretnénk, hogy csíkos legyen, akkor minimum két színt kell egyszerre önteni egy kancsóból. A fotón szereplő tortához 4  különböző színű tükörglazúrt használtam.  Az áthúzott tortát a maradék daqouise-ra helyezzük aminek szintén kiszúrtuk a közepét.

epres csoki torta
epres csoki torta

Eszközök és szilikon formák: http://desszertmesek.hu/piacter-aliexpress-linkek/

(Visited 1 804 times, 1 visits today)

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
Csoki tart nugátkrémmel és papayával
previous
Csoki tart nugátkrémmel és papayával
Somlói galuska
következő
Somlói galuska
  • 1 804 Megtekintés
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Csoki tart nugátkrémmel és papayával
previous
Csoki tart nugátkrémmel és papayával
Somlói galuska
következő
Somlói galuska

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás