Eper szósz
Hozzávalók
-
300 g eper
-
90 g cukor
-
xantán
Elkészítés
Ezt az eper szószt több féle tányérdesszerthez is használhatjuk. Finom friss íze és állaga miatt nagyon kedvelt desszert összetevő.
A hozzávalókat felfőzzük, egyet rottyan utána pürésítjük és szitán leszűrjük.
Ha kihűlt és túl hígnak találjuk, (ez az eper minőségétől függ) akkor valamilyen lékötő anyaggal besűrítjük egy kicsit pl. xantánnal (E 415), hogy sűrűbb állagot kapjunk. (Talán a jó minőségű ketchuphoz hasonlítanám)
Hogyan használjuk a xantán-t: Hidegen belekeverjük a xantán port a szószba. Kevéssel kezdjük, és lassan emeljük a mennyiséget a kívánt állag eléréséig.
Mi a xantán: Vízben savas és bázikus közegben is használhatjuk, folyadékkötő képességének köszönhetően zselészerű masszát képes létrehozni. Ezt a masszát melegítés hatására is képes megőrizni.
Műanyag szószadagolóban tartjuk, és abból nyomjuk ki tálaláskor. Minden alkalommal végezzünk próbanyomást, hogy megfelelő-e az állaga. (Akkor jó, ha nem terül túlságosan és nem képződik lé a kinyomott csepp körül.