Csokoládés vaníliás szelet
Elkészítés
Csoki-vanília-csoki-vanília-csoki… és így tovább, szeletről szeletre. Könnyű, finom és nagyon ízletes!
Készítsétek el, kóstoljátok meg!
Csokis joconda piskóta (3 db 25 cm*29 cm)
- 4 db egész tojás
- 100 g cukor A
- 150 g mandula liszt
- 37 g kakaópor
- 35 g liszt
- 30 g olvasztott vaj
- 3 db tojásfehérje
- 90 g cukor B
- csipet só
Konyhai robotgépbe helyezzük az egész tojásokat, a mandula lisztet a 100 g cukorral (A) együtt. Alaposan kikeverjük, hogy habos legyen. Ebbe kerül az átszitált kakaó és a liszt. A géppel simára keverjük, majd az olvasztott vajat már spatulával adjuk a keverékhez, amit laza mozdulatokkal forgatunk bele.
A tojásfehérjét, a maradék 90 g cukrot (B) és a csipet sót habbá verjük és finoman az előző masszába keverjük.
Ez a piskóta tészta három darab 25 x 29 cm-es sütőlapra vagy tepsire elegendő. Igyekezzünk egyenlően eloszlatni a kész mennyiséget. Légkeveréses sütőben 160 fokon 12-14 percig sütjük.
Vanília krém
- 3 dl tej
- 30 g vaníliás puding por
- 1 tojás sárgája
- 20 gr vaj
- 50 g cukor
- kikapart vanília
- 3 dl felvert tejszín
- 5 lapzselatin
A tejet a cukorral és a kikapart vaníliával feltesszük a tűzhelyre melegedni. A kimért pudingport és a tojás sárgáját és kb. fél dl langyos tejet botmixerrel simára keverjük. Ha felforrt a tej, hozzáadjuk ezt a keveréket. Forrásig főzzük. Üstben lassú keveréssel hűtjük, amikor nagyjából 60 fokos, hozzáadjuk a vajat és tovább hűtjük. A keverve hűtés előnye, hogy szép, egynemű krémet kapunk.
Hűtőben tovább hűtjük, fóliával a tetején, hogy ne bőrösödjön. Amikor már teljesen hideg, hozzákeverjük a felvert tejszínhabot. A zselatint hideg vízbe beáztatjuk és felolvasztva hozzá adjuk a krémünkhöz.
Ganage (ganázs)
- 500 g étcsokoládé
- 500 ml tejszín
- 50 g glükóz szirup
Az egyik legegyszerűbb és leginkább sokoldalú cukrászati félkész termék. Használhatjuk sütemények töltésére, bevonására. Készülhet étcsokoládéból, tejcsokoládéból és fehér csokoládéból is. Jelen esetben étcsokoládét használunk.
A tejszínt és a glükóz szirupot felforraljuk, amikor kész, ráöntjük a csokilencsére (aprított csokoládéra). Egy két percig állni hagyjuk, hogy felolvadjon a csoki, majd óvatosan habverővel keverjük, hogy minél kevesebb levegő jusson bele. Botmixerrel is ajánlatos keverni, mert sima, egynemű és levegő mentes marad. Kihűtjük. Némely receptnél szoba hőmérsékletű állapotban használjuk (Nem túl szilárd, kenhető.)
Összeállítás
Legcélszerűbb állítható keretet használni a sütemény összeállításához.
Én az Aliexpressről rendeltem, mert sokkal olcsóbb, mint az itthon kaphatóak, minőségben pedig teljesen megfelelő.
Állítható, rozsdamentes sütemény keret
Osztható, állítható sütemény keret
Alulra egy piskótalap kerül, erre a vanília krém felét szépen rásímitjuk, majd behelyezzük a hűtőbe, amíg a ganázst előkészítjük.
Hűtőből kivéve, ráöntjük a ganázs réteget ami az elkészített ganázs 1/3 része. Ezt is betesszük egy kis időre a hűtőbe (kb. fél órára).
Újabb piskóta réteg következik, rá a vanília krém, amit a harmadik piskótával fedünk be. Ha maradt egy kis vanília krém, azt a tetejére kenhetjük. Legfelső rétegként a teljesen kihűlt ganázst sima 4 mm-es csővel végig csíkozzuk.
Csöveket és zsákot is az Aliexpressről rendeltem. Csőkészlet és habzsák
Meleg vízbe mártott késsel 3 x 6 cm-es szeletekre vágjuk.
A fotón szereplő szeletet fehércsokis gabonagolyóval díszítettük.