Márvány kuglóf recept
Elkészítés
Most egy nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető finomságot hoztunk nektek, mégpedig a márvány kuglófot!
Hozzávalók:
- 250 g vaj
- 400 g cukor
- 5 tojás
- 450 g liszt
- 1 teás kanál sütőpor
- 250 ml tej
- 1 vaníliás cukor vagy vanília kikapart belseje
- 1 evőkanálnyi kakaó por
Elkészítés:
A szobahőmérsékletű vajat konyhai robotgép segítségével kikeverjük cukorral és a vaníliás cukorral. Lassan, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, közben keverjük tovább.
Ez után a liszt következik, amiben elkevertük a sütőport. Végül a tejet adjuk hozzá, szépen a fokozatosan.
A kuglóf formát két féle módon készíthetjük elő: 1. Forma leválasztó spray-el befújjuk, vagy vajjal kikenjük és liszttel megszórjuk.
Beleöntjük a tészta 1/3-át. A maradék tésztából kiveszünk 5-6 evőkanálnyit, amit átszitált kakaóporral elkeverünk. Ennek fele kerül következőként a formánkba. Kicsit kanállal belekeverünk, hogy szép márványos mintát kapjunk. Most a második harmadot tesszük bele, újra kakaós massza, belekeverve, végül a maradék tésztával zárjuk.
Behelyezzük a sütőbe, légkeveréssel 160 fokon, kb. 50 percre. Hurkapálcával ellenőrizzük a sütést.
Kivesszük a sütőből, határozott mozdulattal lefele fordítjuk a formát, megkocogtatjuk a formát és óvatosan leemeljük a süteményről. Kihűlésig rajta tarthatjuk a formát, mert így nem szárad ki.
Amikor kihűlt csokis ganázzsal (ganache) és porcukorral díszítve tálaljuk.
Csoki ganache/ganázs:
- 50 g étcsokoládé
- 50 ml tejszín
A tejszínt és a glükóz szirupot felforraljuk, amikor kész, ráöntjük a csoki lencsére (aprított csokoládéra). Egy két percig állni hagyjuk, hogy felolvadjon a csoki, majd óvatosan habverővel keverjük, hogy minél kevesebb levegő jusson bele.
Ennél a receptnél kb. 30 fokos állapotban használjuk, hogy szépen lecsorogjon a kuglóf szélén.