• Home
  • Torta
  • Sacher torta málnával és tükörglazúrral
1 0
Sacher torta málnával és tükörglazúrral

Sacher torta málnával és tükörglazúrral

Elkészítés

Megoszt

Persze-persze, tudom a barack lekváros az igazi, de úgy gondolom ennek a Sacher tortának igazán jót tett a “frissítés”. Mind ízében, mind megjelenésében különleges. A csoki és a málna íze kiválóan illik egymáshoz, teszteljétek!

Málnás Sacher torta tükörglazúrral
Málnás Sacher torta tükörglazúrral

Sacher felvert (24 cm-es karikára):

  • 300 g marcipán
  • 120 g porcukor
  • 200 g tojás sárgája
  • 150 g egész tojás
  • 200 g tojás fehérje
  • 120 g cukor
  • 100 g liszt
  • 100 g vaj
  • 100 g kakaó

A marcipánt diónyi darabokra tördeljük, a konyhagép üstjébe tesszük  a porcukorral együtt és elkezdjük lassan keverni. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, majd az egész tojásokat és habosra keverjük.

A tojás fehérjét cukorral habbá verjük, majd lazán hozzákeverjük a marcipános masszához. Belekeverjük a lisztes kakaós keveréket majd az olvasztott vajat. Egy 24 cm átmérőjű 5 cm magas formát sütőpapírba csomagolunk, és úgy öntjük bele ezt a csodát. 160 fokon 50-60 percig sütjük. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy készen van, akkor egy hurkapálcával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Kivesszük és lefordítva hagyjuk, hogy teljesen kihűljön.

 

Málna lekvár:

  • 350 g málna (lehet mirelit is)
  • 220 g +50 g cukor
  • 3,5 g pektin

A málnát és a cukrot felrakjuk főni, és lassan 1 órán át főzzük, ez után hozzáadjuk az 50 g cukrot és a 3,5 g pektint. Ez után még 5 percig rotyogtatjuk. Kiveszünk a lekvárból egy evőkanálnyit amit a piskóta áztatásra fogjuk felhasználni.

A málna lekvárt javasolt egy szűrőn át passzírozni, hogy ne legyenek benne magok, de ez persze nem kötelező.

Áthúzó ganázs:

  • 300 g tejszín
  • 250 g csokoládé
  • 80 g vaj

A tejszínt felforraljuk és ráöntjük a feldarabolt csokira, simára keverjük majd a vajat is hozzáadjuk. Melegen fogjuk felhasználni a torta elő áthúzására. Sokkal szebb lesz ettől a tükör glazúr majd a tortán.

Az áthúzó ganázzsal nem  csak szebb lesz a torta, hanem ha kihűl akkor kisebb javításokat is meglehet csinálni vele ha véletlenül nem egyenletes a torta.

Csokis tükörglazúr:

  • 360 g cukor
  • 280 ml víz
  • 240 g tejszín
  • 120 g kakaópor
  • 12 db lap zselatin
  • 80 g jégzselé (készen vásárolható, vagy elkészíthető)

A zselatint beáztatjuk hideg vízbe. A vizet a cukorral együtt felforraljuk. Ha felforrt levesszük a tüzet takarékra és bele szórjuk a kakaóport. Habverővel simára keverjük. Állandó keverés mellet 103 C°-ig melegítjük fel. Mikor elérte a 103 C°-ot levesszük, hozzáadjuk a tejszínt, a jégzselét végül a jól kinyomkodott zselatint.

Habverővel nagyon alaposan összekeverjük. A végén, hogy szebb eredményt kapjunk, még botmixerrel is egyneműsítjük .
Ügyeljünk arra, hogy ne sok levegőt keverjünk bele . Finom szitán átszűrjük, 30-33 C°-on használjuk fel.

Jégzselé (ha házilag szeretnénk elkészíteni)

  • 250 ml víz
  • 200 ml cukor
  • 20 g glükóz szirup
  • 50 g cukor
  • 8 g pektin
  • 2 g citromsav vagy citrom lé

A vizet cukorral és a glükóz sziruppal együtt felforraljuk. Ha forr lassan állandó keverés (habverő) mellett beleszórjuk a cukor és pektin elegyét. Kisebb gázon 4-5 percig forraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük még a citromsavat vagy levet. Félre tesszük kihűlni.

 

Összeállítás :

A kisült Sacher felvertet kivágjuk a karikából, figyeljünk arra, hogy szépen tegyük meg, hogy szép legyen a torta, hiszen ennél a tortánál nincs krém, amivel javíthatnánk.
Félbe vágjuk és lekvárból kivett egy kanálnyit elkeverjük 1 dl vízzel és a felvert mind a két felét beáztatjuk vele.
A lekvár szépen egyenletesen rákenjük az aljára és rárakjuk a tetejét.

Áthúzzuk a ganázzsal és 2 órára fagyasztóba tesszük.
Végül a csokoládés tükörglazúrral húzzuk át, hogy gyönyörű csillogó felületet kapjunk. Én itt rózsaszín és fehér színnel díszítettem.

A díszítés megnézhető a giffen: Sacher torta málnával és tükörglazúrral díszítés

Csatlakozz csoportunkhoz: Facebook Mesés desszertek – legyen otthon is tökéletes desszerted

 

 

(Visited 609 times, 1 visits today)

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
Erdei gyümölcs mousse torta tükörglazúrral
previous
Erdei gyümölcs mousse torta tükörglazúrral
Csokoládé-körte tart
következő
Csokoládé-körte tart
  • 609 Megtekintés
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Erdei gyümölcs mousse torta tükörglazúrral
previous
Erdei gyümölcs mousse torta tükörglazúrral
Csokoládé-körte tart
következő
Csokoládé-körte tart

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás