0 0
Krémes recept

Krémes recept

Elkészítés

Megoszt

A krémesnek nagyon sok verzióját ismerjük. Mi ezt a változatot szeretjük legjobban, mert finom krémes, nem darabos,
nem „vágható” villával.

A bledi krémeshez hasonló, de tejszín réteg nélkül. Aki nem krémes rajongó, az is megszereti ezt a süteményt!

A legfinomabb eredmény eléréshez mi magunk készítjük a leveles tésztát is, természetesen vajjal.

 

Leveles tészta

  • 160 g finomliszt
  • 100 g rétesliszt
  • 35 g olvasztott vaj
  • 10 g só
  • 125 ml víz
  • 215 g vaj (hajtogatáshoz)
  • teáskanálnyi ecet

 

Kimérjük a liszteket, elkeverjük a két fajta lisztet.

35 g lisztkeveréket kiveszünk, amit a hozzáadunk a 215 g hajtogatáshoz előkészített vajhoz és jól elkeverjük. Ezt a lisztes vajat téglalap alakúra formáljuk, és a hűtőbe tesszük.

A maradék lisztkeverékhez hozzáadjuk a sót, 35 g olvasztott vajat, pici ecetet. Konyhagépben elkezdjük keverni, majd lassan hozzáadagoljuk a vizet. Sima tésztává gyúrjuk. Amikor kész, bucit formálunk belőle, folpackba csomagoljuk vagy olajjal lekenjük, hogy ne száradjon ki. 45 percig szobahőmérsékleten pihentetjük.

Amikor a pihenőidő letelt, egy nyújtódeszkára helyezzük. Négy „sarkát” kihúzva, keresztet formázunk a tésztából, kicsit nyújtófával kiigazítjuk. Ez után a közepére helyezzük a hűtőben megpihent, téglalapra formázott lisztes vajat.

A tészta 4 oldalát ráhajtjuk a vajra. Nyújtófa segítségével kilapítjuk a tésztába burkolt vajat úgy, hogy minél jobban a tészta széle felé terüljön. Ez után a nyújtás majd a hajtogatás következik.

Először egy szimplát hajtunk, ami azt jelenti, hogy az egyik oldalát behajtjuk 1/3-ig, majd ráhajtjuk a másik oldalt is.

Leveles tészta szimpla hajtogatás
Leveles tészta szimpla hajtogatás

 

Dupla hajtás következik: 90 fokkal elforgatjuk, újra kinyújtjuk, jó hosszú téglalap formára ráhajtjuk a dupla hajtást (A két szélét a közepéig behajtjuk majd még ezt is ketté).

Leveles tészta dupla hajtogatás
Leveles tészta dupla hajtogatás

Elforgatjuk, egy picit nyújtunk rajta. Fél órára a hűtőbe helyezzük pihenni.

A hűtőből kivéve megismételjük a szimpla, majd a dupla hajtást. Kettévágjuk és két db tepsi nagyságú lapot nyújtunk belőle.

Megszurkáljuk, és fél órát pihentetjük sütés előtt. 180 fokon kb. 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

Cukrásztipp: Mielőtt készre sülne, egy kevés porcukrot szitáljunk a tetejére, hogy rákaramellizálódjon a sütőben, ezzel is emelve az ízélményt.

Krém

  • 750 ml tej
  • 50 cukor (1)
  • 6 tojás sárgája
  • 100 g cukor (2)
  • 100 g rétesliszt
  • 1 db vanília rúd
  • 50 g vaj
  • 250 ml tejszínhab

 

A tejet, az 50 g cukorral és a vanília rúddal feltesszük főni. (A vanília rudat kikaparjuk, de a szárat is beletehetjük főni.)

A konyhagépben a tojássárgáját habosra keverjük, hozzáadjuk a 100 g cukrot, habosra keverjük, majd hozzáadjuk a réteslisztet.

Amikor felforrt a cukros vaníliás tej, lassú fordulatra vesszük a konyhagépet és lassan hozzá csorgatjuk a forró tejet. Ha az összes belekerült, a krémet visszatöltjük abba az edénybe, amiben a tejet forraltuk. Visszatesszük a tűzhelyre, közepes lángon kézi habverővel folyamatosan keverve sűrű krémet főzünk belőle.

Ha besűrűsödött, levesszük a tűzről és belekeverjük az 50 g vajat.

Egy másik edényben teljesen kihűtjük úgy, hogy lefóliázzuk, hogy ne bőrösödjön. Ha kihűlt, simára keverjük, majd hozzáadjuk a felvert tejszínhabot. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy megáll a krémünk, tehetünk hozzá 2-3 lap zselatint. (Hideg vízben áztatott majd kissé felmelegített zselatin lapot)

Betöltés

Ajánlatos keretben betölteni, mert az szépen megtartja a krémest.

Egy tepsire rátesszük az egyik krémes lapot, rásimítjuk a krémet. Hűtőbe helyezzük. Ha kihűlt, levesszük róla a keretet, ráhelyezzük a másik krémlapot, segítségként egy másik tepsit és a kettőt összefogva átfordítjuk a krémest. Így a tetejére kerül az a krémlap, ami alul volt és már szépen kisimult. Szeleteljük, majd porcukorral a tetejét meghintjük.

 

 

(Visited 788 times, 1 visits today)

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
szilikon forma, tortatöltés
previous
Csokoládé mousse torta töltése szilikon formába
Rumpuncs
következő
Rumpuncs recept
  • 788 Megtekintés
  • Serves 24
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

szilikon forma, tortatöltés
previous
Csokoládé mousse torta töltése szilikon formába
Rumpuncs
következő
Rumpuncs recept

2 Comments Hide Comments

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás