Tejszínes túrótorta sárgadinnyével és tükörglazúrral
Elkészítés
Nyár, dinnyeszezon, frissítő túrótorta, különleges, fénylő megjelenés.
Fehér csokis ropogós talp:
- 120 g olvasztott fehér csoki
- 40 g kukoricapehely
A két összetevőt egyszerűen csak összekeverjük, ügyeljünk arra, hogy a fehér csoki mindenhol bevonja a kukorica pelyhet, mert az így marad ropogós. Egy 18 cm átmérőjű folpackkal bevont karika aljába szépen, egyenletesen eligazítjuk és mehet a hűtőbe.
Diós daquise:
- 120 g tojás fehérje
- 60 g cukor
- 40 g liszt
- 80 g pirított darált dió
A tojás fehérjét cukorral habbá verjük. Közben kimérjük a lisztet és a diót, amit el is keverünk egymással. Amikor a tojás fehérje felverődött akkor óvatosan beleforgatjuk a diós, lisztes keveréket.
Egy 16 cm átmérőjű és 2 cm magas karika alá sütőpapírt helyezünk, ebbe töltjük bele a keveréket. 165 C °-on kb. 8 percig sütjük. Miután kisült, fordítsuk fejjel lefelé és hagyjuk kihűlni.
Sárgadinnyés töltelék:
- 250 g sárga dinnye lekvár (recept itt: Sárgadinnye lekvár )
- 2 lapzselatin (vagy 5 g por)
A zselatin hideg vízbe áztatjuk 7 percig. Addig a lekvárunkon egy picit melegítünk, nem kell sokat, csak hogy egy kicsit meleg legyen. Belerakjuk a kinyomkodott zselatint, elkeverjük benne és egy 14 cm átmérőjű szilikon formába töltjük. Fagyasztóba tesszük és kifagyasztjuk.
Tejszínes túrótöltelék:
- 50 g fehér csoki
- 50 g tejszín
- 100 g túró
- 30 g porcukor
- 300 g félig felvert tejszín
- citrom héj
- 4 db lapzselatin
A fehér csokit és az 50 g tejszínt kis lángon addig kevergetjük, míg fel nem olvad a csoki.
Hozzáöntjük a túróhoz, elkeverjük, mehet hozzá a porcukor és a citromhéj, ezt is elkeverjük, majd a félig felvert tejszín következik. A zselatint közvetlenül a töltés előtt adjuk hozzá.
Tükör glazúr recept:
- 75 ml víz
- 150 g cukor
- 150 g glükóz szirup
- 120 g sűrített tej
- 5 db lap zselatin
- 165 g fehér csoki
A vízből, cukorból és glükózból 103 C° -os cukorszirupot főzünk. Fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért fehér csokoládét. Óvatos mozdulatokkal simára keverjük. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő! Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele. Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük. Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben)
Jégzselé:
- 250 ml víz
- 200 g cukor
- 20 g glükóz szirup
- 50 g cukor
- 8 g pektin
- 2 g citromsav vagy citrom lé
A vizet cukorral és a glükóz sziruppal együtt felforraljuk. Ha forr, lassan állandó keverés (habverő) mellett beleszórjuk a cukor és pektin elegyét. Kisebb gázon 4-5 percig forraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük még a citromsavat vagy levet. Félre tesszük kihűlni. Zárható edényben 2 hétig tárolható. Ha pókhálózni szeretnénk vele akkor egy pici vízzel (100 jégszeléhez 30 ml víz) hígítani kell és persze színezni is a kívánt színre. Én Fractal narancssárga gélfestéket használtam.
Összeállítás:
A fehér csokis ropogóst kivesszük a karikából, de óvatosan nehogy eltörjön, és ráhelyezzük egy tálcára. A diós daquise-t kivágjuk a karikából, az egyik felét vékonyan megkenjük sárgadinnye lekvárral és ráragasztjuk a fehér csokis ropogósra. A sárgadinnyés tölteléket kivesszük a fagyasztóból, majd a szilikonformából is.
A simábbik felét egy kicsit megmelegítjük, hogy jobban ragadjon és ráhelyezzük a diós daquise tetejére.
Míg a szilikon formát meg a tejszínes túró tölteléket előkészítjük, addig berakhatjuk a fagyasztóba, könnyebb lesz vele bánni. Ha a szilikon formát előkészítettük, belekeverjük a zselatint a túrótöltelékbe és a félig megtöltjük a formát. Kivesszük a fagyasztóból az előkészített betétet egyben, és lezárjuk vele a tortát.
Egy éjszakára mehet a fagyasztóba. Másnap kivesszük a szilikonformából, áthúzzuk fehér tükörglazúrral.
Amennyiben pókháló mintát szeretnénk rá, akkor készítsük elő a jégzselét 65 C°-ra és áthúzás után azonnal húzzuk rá, ahogyan GIF-fel bemutatom, ami a csatolt csoportunkban érhető el: Mesés desszertek – legyen otthon is tökéletes desszerted
A tortát végül egy kis kukorica pehelyjel paníroztam be.